OVT

OVT 22 september 2024

Het leek bijna een scène uit een spionagefilm: piepers en portofoons ontploften uit het niets in Libanon. De Mossad zat hoogstwaarschijnlijk achter deze actie. Deze inlichtingendienst heeft meer opvallende acties uitgevoerd. Bart Funnekotter schuift deze zondag aan om te vertellen over de eerdere operaties van de Mossad.

Verder in OVT: Een gekidnapt Westen, de musical 40-45, de Federal Reserve, de column van John Jansen van Galen, en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

Midden-Europa als een gekidnapt Westen

Een gekidnapt Westen, dat is Midden-Europa volgens Milan Kundera in zijn gelijknamige essay uit 1983. Het zette Midden-Europa in één klap op de kaart als een groep kleine naties, in een tijd toen nog werd gedacht dat het Oostblok nog lange tijd stand zou houden. Nu is dit essay, geschreven door een van de belangrijkste schrijvers uit dit gebied, voor het eerst in het Nederlands verschenen (vertaling: Martin de Haan).

Guido van Hengel, historicus en schrijver vertelt over de invloed van Een gekidnapt Westen in de afgelopen 41 jaar. En wat kan het ons nu nog vertellen over Midden-Europa?

Lees hier het artikel dat Guido van Hengel over dit essay schreef.

Is de musical 40-45 historisch verantwoord?

Rijdende tribunes, bijzonder decor, spectaculaire scenes – op 21 september gaat de oorlogsmusical 40-45 in première in Nederland. Daarmee hoopt Studio 100 op spectaculaire wijze een groot publiek onder te dompelen in de Tweede Wereldoorlog.

Tijmen Dokter, theatermaker en historicus, was bij de première en vertelt over de gespannen relatie tussen entertainment en historische werkelijkheid.

Botsen met de bank

Donald Trump is boos. De centrale bank van de Verenigde Staten, de Federal Reserve, heeft afgelopen woensdag namelijk de rente verlaagd en volgens Trump is dat een ‘politiek spelletje’ om zijn Democratische tegenstrever Kamala Harris te helpen. Er zijn in het verleden wel meer presidenten geweest die afgaven op de Fed. Te gast is Thomas Bottelier, historicus op het gebied van internationale betrekkingen.

Ontploffende piepers

Piepers en portofoons ontploften uit het niets in Libanon. Israël heeft de geruchten ontkend noch bevestigd, maar volgens Amerikaanse inlichtingenbronnen zat de Israëlische geheime dienst, de Mossad, achter deze actie.  De Mossad heeft wel meer in het oog lopende acties uitgevoerd. De dienst liquideerde bijvoorbeeld iedereen die betrokken was bij het gijzeldrama bij de Olympische Spelen van 1977 in München. Ook de architect van de Holocaust, Adolf Eichmann, werd door de Mossad gesnapt.
Historicus Bart Funnekotter schuift aan om meer te vertellen over de operaties van de Mossad.

 

Historische boeken met Sanne Frequin

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan Sanne Frequin. Zij bespreekt drie historische boeken, waarvan de laatste genomineerd is voor de Libris Literatuur Prijs:

  • María Jesús Fuente, Licht van mijn ogen
  • David Gibbins, Een geschiedenis van de wereld in 12 scheepswrakken
  • Rick Honings, De ontdekking van Insulinde

Column van John Jansen van Galen

Het Spoor Terug: de ontstaansgeschiedenis van de elektronische muziek

De documentaire 'Poème Électronique' gaat over de ontstaansgeschiedenis van de elektronische muziek. Die geschiedenis gaat een stuk verder terug dan de meeste mensen weten. Ruim tien jaar voordat Otis Redding zong dat hij on the dock of the bay zat, werd er in het Eindhovense Natuurkundig Laboratorium al volledig elektronische muziek gecomponeerd en opgenomen. De luisteraar wordt in deze documentaire meegenomen naar de jaren 50 van de vorige eeuw, waarin componisten een nieuw hoofdstuk van de muziekgeschiedenis konden openen.  

De nieuwe machines, die in eerste instantie niet eens waren ontworpen om muziek mee te maken, stelden gerenommeerde componisten in staat om op een helemaal nieuwe manier met geluid en toonopbouw aan de slag te gaan. Het mondde uit in een multimediaspektakel in het Philipspaviljoen op de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1959: Het Poème Électronique.

Op zondag 21 september is er een speciaal evenement in het NatLab in Eindhoven rondom deze documentaire.

Met live muziek, gemaakt met de originele Philips-apparaten uit de jaren '50. En met een speciale vertoning van het spectaculaire concert Poème Électronique.

https://www.natlab.nl/nl/programma/7177/wisse-beets/poeme-electronique-premiere-podcast-live-muziek-expo

In de documentaire is de onderstaande muziek gebruikt:

Edgard Varèse - Poème Électronique
Henk Badings - Kaïn En Abel
Kid Baltan - Song of the Second Moon
Richard Wagner - Ride of the Valkyries
Gottfried Michael Koenig - Klangfiguren II
Tom Dissevelt - Vibration
Pierre Schaeffer - Étude violette
Pierre Schaeffer - Études de bruits
Pierre Schaeffer - Étude aux objets
Beethoven - Cello Sonata No. 3 in A major
Karlheinz Stockhausen - Studie I
Kid Baltan - Song of the Second Moon
Tom Dissevelt - Syncopation
Joop De Knegt - Ik sta op wacht
Benjamin Britten - The Young Person's Guide to the Orchestra
Edgard Varèse - Deserts
Gottfried Michael Koenig - Klangfiguren II