OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.
OVT
OVT 21 april 2024
De orgasmekloof, slutshamen en brieven van een preutse Italiaanse markiezin; het komt allemaal voorbij in het nieuwe boek 'Seks in de Renaissance'. Hoe modern zijn onze hedendaagse seksuele opvattingen eigenlijk?
Schrijver en historicus Marlisa den Hartog is te gast.
Verder in OVT: De Anjerrevolutie, detentiekampen op Cyprus, van World Press Photo tot piëta, de column van Abdelkader Benali, historische boeken met Sanne Frequin en meer.
Seks in de Renaissance
Hoe werd er in de tijd van Michelangelo gekeken naar seksualiteit? In het nieuwe boek Seks in de Renaissance gaat historicus Marlisa den Hartog op onderzoek uit, met brieven van een preutse Italiaanse markiezin die haar neus ophaalt voor een obsceen toneelstuk, en geschriften van een geestelijke die het opneemt voor de overspelige vrouw. Onderwerpen zoals de orgasmekloof, slutshaming en gender passeren allemaal de revue. Hoe modern zijn onze hedendaagse seksuele opvattingen eigenlijk? En wat weten we over de seksuele mores tijdens de beroemde culturele transformaties in de renaissance?
Historicus Marlisa den Hartog promoveerde op de seksuele gedragsregels in het Italië van de Renaissance, en is te gast over haar nieuwe boek Seks in de Renaissance.
De Anjerrevolutie
Donderdag 25 april is het vijftig jaar geleden sinds in Portugal de Anjerrevolutie plaatsvond. Op deze dag maakte een militaire staatsgreep een einde aan 48 jaar dictatuur onder het bewind van het Estado Novo-regime. Bijzonder genoeg gebeurde dit zonder bloedvergieten.
Vertaalster en literatuurwetenschapper Leonor Raven woonde in Lissabon tijdens deze revolutie, en is te gast.
De Russische 'gehaktmolentactiek'
In de oorlog in Oekraïne zijn tenminste 50.000 Russische militairen omgekomen, zo bracht de BBC afgelopen week naar buiten. De dodentallen worden sinds februari 2022 bijgehouden door de Russische tak van de omroep; de Russen zelf publiceren geen cijfers over het aantal slachtoffers. De grote aantallen slachtoffers duiden volgens de BBC op een zogenaamde ‘gehaktmolentactiek’. En die kent een langere geschiedenis.
Historicus en Rusland-kenner Hubert Smeets is te gast over de positie van de Russische soldaat, en het gevaar van clichés over de waarde van een Russisch mensenleven.
Van World Press Photo tot piëta
Afgelopen donderdag is de winnende World Press Photo bekendgemaakt. Op de foto van de Palestijnse fotograaf Mohammed Salem zien we een Palestijnse vrouw die een kind, omwikkeld in witte stof, vasthoudt op haar schoot. Een aangrijpend beeld dat veel mensen deed denken aan de klassieke piëta-scène. Wat is een piëta? En gaat deze vergelijking op?
We spraken met kunsthistoricus Wieteke van Zeil om het te hebben over de aantrekkingskracht van de piëta-scene.
Boeken met Sanne Frequin
Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin.
Deze week is de beurt aan historicus Sanne Frequin. Zij bespreekt:
- Johan op de Beeck - Versailles
- Podcast: De vorstinnen van Vlaanderen
- Mauritshuis - Roelant Savery's wonderlijke wereld
De witte weldoeners van African Parks #1: van olie naar olifanten
African Parks is een relatief onbekende maar machtige organisatie die de volledige zeggenschap heeft over meer dan twintig nationale parken en reservaten in twaalf Afrikaanse landen. African Parks is gevestigd in Zuid-Afrika maar onderhoudt ook nauwe banden met Nederland. Niet alleen is de Postcode Loterij een van de trouwste donoren, de organisatie werd ruim twintig jaar geleden mede-opgericht door de Nederlandse zakenman Paul Fentener van Vlissingen die in de nadagen van zijn carrière iets goeds wilde doen voor de planeet.
Of hij daarin geslaagd is? Journalist Olivier van Beemen deed onderzoek naar het heden en verleden van African Parks. Hij schreef het boek ‘Ondernemers in het wild’, dat deze week verscheen en maakte samen met Katinka Baehr een tweedelige documentaire voor ons: De witte weldoeners van African Parks.