OVT

OVT 18 februari 2024

De Palestijnse BDS-beweging, die voor boycots tegen Israël pleit, plaatst zichzelf expliciet in een lange traditie van geweldloos protest. Maar de BDS-beweging is in sommige landen enorm omstreden. Hoe moeten we nou naar deze beweging kijken, en hoe past die in de geschiedenis van de boycot? Te gast daarover zijn historicus Maartje Janse en voormalig Israëlcorrespondent Derk Walters

Verder in OVT: Opstandige druïdes, de klimaattwijfellobby, de column van John Jansen van Galen, Mina & Mevrouw #3 en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De droom van een zakenkabinet

In het Tweede Kamerdebat over de kabinetsformatie deze week was het grootste onderwerp de vorm. Moet de regering gevormd worden door een ‘ouderwets’ meerderheidskabinet, of toch een minderheids-, extraparlementair-, of een zakenkabinet? En wat is dat eigenlijk, een ‘extraparlementair’ kabinet? Dat gaat de nieuw aangestelde informateur Kim Putters in vier weken uitzoeken, liet hij weten. Opvallend is dat de extraparlementaire variant van een ‘zakenkabinet' al tijdens de verkiezingscampagne als heilige graal werd benoemd, door de partij Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt. 

Wanneer duikt de droom van een zakenkabinet op, en wat zegt die droom over de politieke realiteit? Henk te Velde, hoogleraar Nederlandse geschiedenis, is te gast.

Stonehenge en de opstandige druïdes

Opmerkelijk nieuws vanuit Engeland: de Britse overheid is van plan om een weg langs de beroemde historische plek Stonehenge te vervangen door een tunnel. Een kleine groep opstandige druïdes stelt alles in het werk om dit te voorkomen. Wie zijn deze druïdes precies? En waarom roepen de plannen zoveel weerstand op?

Archeoloog Cristian van der Linde is te gast. Hij leidt het veldwerk op de plek die ook wel ‘Het Stonehenge van Nederland’ wordt genoemd, en volgt de ontwikkelingen in Groot-Brittannië op de voet.

Column Sana Valiulina

Hoe de BDS-beweging past in de geschiedenis van de boycot

De Palestijnse BDS-beweging, die voor boycots tegen Israël pleit, plaatst zichzelf expliciet in een lange traditie van geweldloos protest. Zo vergelijken ze zichzelf met de anti-apartheidsbeweging die decennialang boycots tegen Zuid-Afrika organiseerde. Maar de BDS-beweging is in sommige landen enorm omstreden. Zo bestaan er in de VS tal van wetten tegen deze beweging. Hoe moeten we nou naar de BDS-beweging kijken, en hoe past die in de geschiedenis van de boycot?

Te gast daarover Maartje Janse, die als historicus onderzoek doet naar de geschiedenis van protest, en Derk Walters, voormalig Israëlcorrespondent voor NRC.

Boeken met Annelien de Dijn

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan historicus Annelien de Dijn. Zij bespreekt:

  • Cat Bohannon - Eva
  • Freeke De Meyer - Hoog geboren, ambitieus en eigenzinnig

Een muur uit de steentijd

Onderwater-archeologen hebben een spectaculaire vondst gedaan op de bodem van de Oostzee, zo maakten ze deze week bekend: een kilometer lange muur van ongeveer 10.000 jaar oud. Waar diende die muur voor? En wat leert de vondst ons over onze verre voorouders uit de steentijd?

Hoogleraar publieksarcheologie Luc Amkreutz is te gast.

Het einde van de klimaattwijfellobby?

“Dit is een overwinning voor de wetenschap, en het is een overwinning voor wetenschappers,” aldus sprak de befaamde klimaatwetenschapper Michael Mann onlangs. De aanleiding: nadat klimaatontkenners hem jarenlang onterecht voor fraudeur hadden uitgemaakt, zijn ze door de rechter voor smaad veroordeeld.

Komt met deze zaak een einde aan de jarenlange acties van klimaattwijfelzaaiers? En hoe schadelijk is die lobby geweest? Te gast daarover is onderzoeksjournalist Alexander Beunder van het Platform Authentieke Journalistiek. Hij schreef onder andere voor de Volkskrant en Follow the Money over de geschiedenis van klimaatontkenners.

Het Spoor Terug: Mina & Mevrouw #3: Upstairs, downstairs

Toen Mina in 1937 bij Mevrouw in dienst trad, waren de verhoudingen op kasteel Ter Hooge overzichtelijk. ‘Upstairs’ organiseerde Mevrouw diners en schaatspartijen op de vijver. ‘Downstairs’ zwoegde Mina zwoegen in het washok en aan het kolenfornuis. Ondertussen wierp de oorlog zijn schaduw vooruit.

Maartje probeert het feodale systeem waarin beide vrouwen leefden te begrijpen, maar stuit op de grenzen van haar inlevingsvermogen. Drie generatiegenoten werpen verrassend nieuw licht op de zaak: de zoon van de oude pachtboer en twee achternichtjes van Mina. 

Mina & Mevrouw van Maartje Duin is een achtdelige podcastserie, met een exclusief online te beluisteren epiloog. Vanaf zondag 4 februari elke week in OVT, en in je favoriete podcastapp.