OVT

OVT 14 april 2024

Deze week staan zeven leden van de Coöperatie Laatste Wil voor de rechter, vanwege het verschaffen van hulp bij zelfdoding. Waarom ligt de CLW onder vuur, en hoe kunnen we de voortdurende verschuiving in ons denken over euthanasie verklaren? Te gast zijn Bert Keizer en Annemarieke van der Woude.

Verder in OVT: Betrekkingen Iran en Israël, Italiaanse grafrovers, de ambassade als toevluchtsoord, de column van Suzanna Jansen en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

Betrekkingen Iran en Israël

Waar al dagen voor gevreesd werd, is afgelopen nacht gebeurd. Iran heeft vannacht meer dan 300 drones en raketten op Israël afgevuurd als vergelding voor de eerdere Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Damascus.

Bart Wallet is te gast om historische context te bieden.

Hoe kunnen we ons weren tegen anti-democratische partijen?

De nieuwe 'Wet op de politieke partijen' die deze week bij de Raad van State werd neergelegd gaat onder andere over het verbieden van politieke partijen die een bedreiging voor de rechtsstaat vormen. Het wetsvoorstel zou de Nederlandse democratie, die zich momenteel in onrustige wateren begeeft, ‘robuuster’ moeten maken. Een nieuwe stap voor Nederland, maar in Duitsland bestaat soortgelijke wetgeving al meer dan een halve eeuw. Hoe is de wetgeving daar tot stand gekomen? En wat kunnen we leren van de Duitse democratische cultuur? 

Historicus Ton Nijhuis is te gast om het over dit onderwerp te hebben.

De onschendbare ambassade

Afgelopen week is Ecuador de Mexicaanse ambassade binnen gevallen om voormalig vicepresident Jorge Glas te arresteren. Dat leidde tot een diplomatieke rel. In de wereld van internationale diplomatie geldt namelijk een belangrijk principe: de immuniteit van ambassades. Dit is een regel die wereldwijd wordt gerespecteerd en zelden wordt overtreden. Waar komt het concept van diplomatieke onschendbaarheid van de ambassade vandaan? En wat zijn de gevolgen van het schenden ervan?

Te gast is journalist Milo van Bokkum, hij is expert op het gebied van grenzen.  

Tombaroli - grafroof als volkscultuur

Tombaroli -grafrovers- zijn de schrik en vloek van de Italiaanse politie en van archeologen. Overal in de Italiaanse grond zijn antieke schatten te vinden en daar is goud geld mee te verdienen, zo weet ook de Italiaanse maffia. Daarom wijdt de Italiaanse politie honderden agenten aan het bestrijden van kunstroof. Desondanks zijn ontelbare geroofde schatten te vinden in collecties van verzamelaars, kunstliefhebbers en musea.

Dit fenomeen vormt de achtergrond van de nieuwe film La chimera. Archeoloog Rogier Kalkers bekeek voor ons de film, en vertelt meer over dit fenomeen van de tombaroli, waar ook hij bij opgravingen in Italië en als hoofd herkomstonderzoek bij het Allard Pierson Museum, mee te maken heeft.

Hoe het Nederlands denken over euthanasie opschuift

Deze week staan zeven leden van de Coöperatie Laatste Wil voor de rechter, vanwege het verschaffen van hulp bij zelfdoding. De CLW vindt dat iedereen ‘baas over eigen sterven’ moet zijn, en dat een ‘laatstewilmiddel’ vrij verkrijgbaar moet worden. Daarmee neemt de CLW in het euthanasiedebat een extreem standpunt in, maar tegelijkertijd toonde recent onderzoek dat ook de gemiddelde Nederlander steeds meer de regie vraagt over het eigen sterven. Wat verklaart deze voortdurende verschuiving in ons denken over euthanasie, en is het slechts een kwestie van tijd voordat veel Nederlanders zich zullen vinden in het denken van Coöperatie Laatste Wil?

Te gast hierover zijn Bert Keizer en Annemarieke van der Woude. Bert Keizer is filosoof en specialist ouderengeneeskunde, en hij werkt sinds 2016 bij het Expertisecentrum Euthanasie. Annemarieke van der Woude is predikant en publicist op het gebied van euthanasie en voltooid leven.

Column van Suzanna Jansen

De meisjes van de sigarenfabriek

Je kan het je tegenwoordig moeilijk voorstellen: aparte loonschalen voor vrouwen en mannen, waarbij vrouwen officieel minder verdienen voor hetzelfde werk. Tegenwoordig is er wel een enorme loonkloof die alleen maar groter wordt, maar wettelijk is het goed geregeld sinds de 'Wet gelijk loon voor mannen en vrouwen' in 1975 in werking trad. 

Wie vóór die tijd klaagde over verschillen in beloning had het zwaar. Maar er waren vrouwen die voor zichzelf opkwamen. Zoals de vrouwen die in 1969 het werk neerlegden in Sigarenfabriek Champ Clark in Nieuwe Pekela, Oost-Groningen.

In Het Spoor Terug de documentaire van Katinka Baehr.

De Wichter Van Champ Clark

Het lied van Bert Hadders 

Wichter waren t
Vieftien, zestien joar
Hoaren hoog op beune
Belinda achter t oor

Waarken zollen ze
Vatteg, viefteg uur
In t strokarton, bie Optilon
Bie Philips op Stadskanoal

En alle manluu mor vroom zingen
Van t beloofde laand en Loof de Heer
Mor bie de wichter bleef t wringen
T zulfde waark, n tientje meer

Drij Keunings waren t
Hoog boven t volk op heur kantoor
Smoken deden ze
Uut aigen deuze n segoar

Waarken zol je
Dattig gulden , gain gezeur
En as joe dat nait aanstoat
Den is doar t gat van deur

En alle manluu mor vroom zingen
Van t beloofde laand en Loof de Heer
Mor bie de wichter bleef t wringen
T zulfde waark, n tientje meer

Staoken gongen ze
Dat was nog nooit vertoond
Gainaine wol ze helpen
Mor in t end wuir t wel beloond

En alle manluu mor vroom zingen
Van t beloofde laand en Loof de Heer
Mor bie de wichter bleef t wringen
T zulfde waark, n tientje meer