OVT

OVT 8 september 2024

Donderdag werd bij het uitbrengen van de Defensienota bekend gemaakt dat Nederland na dertien jaar weer eigen tanks krijgt. En dat terwijl Nederland een historisch ambivalente relatie heeft met de tank als wapen. Te gast is militair historicus Wim Klinkert.

Verder in OVT: De bekendmaking van de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs, de gothic-film, bourgondiërs, boeken met Fresco Sam-Sin, en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De Libris Geschiedenis Prijs Shortlist

Elk jaar reiken we in OVT de Libris Geschiedenis Prijs uit aan historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn daarbij de belangrijkste criteria. Dit jaar is Gerdi Verbeet de juryvoorzitter en zij maakt vandaag bekend welke 5 historische boeken de shortlist hebben gehaald.

Beetlejuice en de gothic-film

Beetlejuice Beetlejuice is sinds afgelopen donderdag in de bioscoop te zien. Het vervolg op de krankzinnige filmklassieker Beetlejuice uit 1988, gemaakt door Tim Burton, die geldt als koning van de gothicfilm. Een genre vol met duisternis, bovennatuurlijke wezens als vampieren en gewone bange mensen die dit alles overkomt, vaak met een middeleeuws decor.

Beetlejuice 2 is niet de enige film uit dit genre dat dit jaar verschijnt. Waarom blijft het gothic-genre zo populair, en hoe lang is het dat al?  Julius Koetsier, filmjournalist en hoofdredacteur van filmmagazine Schokkend Nieuws, is te gast.

Stoute Schoenen

Historicus Bart van Loo is bekend van zijn lijvige studie naar wat hij de aartsvaders van de Nederlanden noemt: De Bourgondiërs. Voor zijn nieuwe boek trok hij zijn ‘stoute schoenen’ aan en trad hij letterlijk in hun voetsporen. Al wandelend trok hij langs alle plekken uit de Bourgondische geschiedenis om zo allerlei nieuwe verhalen op te diepen en hun geschiedenis dichterbij te brengen. Van Loo komt naar OVT om erover vertellen.

Open Monumentendag

Volgend weekend is het weer open monumentendag en dan kan je op heel veel plekken binnenkijken, die anders nooit geopend zijn voor het publiek.

Maartje Duin, maker van onze podcast-serie Mina en mevrouw, over Maartjes adelijke overgrootmoeder en haar huishoudster Mina, tipt een plek die met de serie te maken heeft

Tanks in Nederland

Nederland krijgt na 13 jaar weer eigen tanks. Dat werd donderdag bekend gemaakt bij het uitbrengen van de Defensienota. In 2011 werden de tanks nog afgeschaft vanwege bezuinigingen, nu krijgen we er vijftig stuks terug. En dat terwijl Nederland een historisch ambivalente relatie heeft met de tank als wapen. Hoe zit dat precies?

Te gast is militair historicus Wim Klinkert.

Historische boeken met Fresco Sam-Sin

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan Fresco Sam-Sin. Hij bespreekt drie historische boeken:

  • Laurent Dubois (vert. Arend Smilde) - Wrekers van een nieuwe wereld
  • David Rijser - Arachne en de Imams
  • Kees Moeliker - Kikkerkamasutra

Column van Suzanna Jansen

Het Spoor Terug: Tussen voet en Aarde

Bij de geschiedenis van de straatbedekking staat zelden iemand stil. Maar nu is daarover en uniek boek verschenen: ‘The Thinking Foot – A Pedestrian Study of Paving’ van kunst- en architectuurhistoricus Thomas A.P. van Leeuwen. Het is een unieke studie, omdat Van Leeuwen sporen volgt die anderen niet zien. Bijvoorbeeld het verband tussen de eerste rotondes en hoepeljurken en de gelijkenis van boomzwammen met anti-plasplaten in de stad tegen wildplassers, tot de functie van het plaveisel als tafellaken voor de beschaving.

Amsterdam was de eerste geplaveide stad, lange tijd voor Londen en Parijs. En daar hoorde van alles bij, van duizenden lantaarns die de stad vanaf eind zeventiende eeuw verlichtten met een uitgekiend lichtplan en goed georganiseerde brandweer die overal tijdig kon komen, zodat de stad nooit is afgebrand. Van Leeuwen loopt met radiomaker Marten Minkema door de hoofdstad in de Spoor-documentaire ‘Tussen Voet en Aarde’. Ook wandelen ze door Londen, waar Jack de Ripper in de duistere stegen zijn gang kon gaan en het een hele toer was om de modderige en drukke straten over te steken.

Bovenal ziet Van Leeuwen bestrating als een graadmeter van de civilisatie: ‘Kijk naar de straat en je weet hoe een maatschappij ervoor staat.’