OVT

OVT 6 oktober 2024

Tijdens de Maand van de Geschiedenis reist OVT langs verschillende locaties in Nederland. Het thema is 'Echt nep' en deze week zenden we uit vanuit het Museum Valse Kunst in Vledder. Een plek waar echt nep tot kunst verheven is.

Een échte vervalsing wordt nooit ontdekt en een goede vervalser wordt nooit bekend. Toch werd meestervervalser Han van Meegeren beroemd om zijn vervalsingen en wist hij zelfs nazikopstuk Göring een Vermeer aan te smeren. Journalist Pieter van Os is te gast.

Verder in OVT onder andere de oorsprong van Hezbollah, kopiëren in de Chinese kunst en livemuziek door Marlene Bakker.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

Hoe begon het Museum Valse Kunst?

Deze uitzending komt live vanuit het Museum Valse Kunst in Vledder. Daar is het Maand van de Geschiedenis-thema ‘Echt nep’ voorbeeldig duidelijk te behandelen vanuit het perspectief van de kunst. Maar hoe is dit nep-kunst museum eigenlijk begonnen?

Oprichtster Erna Plenter-Jansen vertelt.

Nepkunst blijkt echt in het Museum Valse Kunst

In het Museum Valse Kunst gaat OVT-verslaggever Christianne Alvarado op zoek naar echte-nepkunst. Conservator René Loesberg vertelt over de recente ontdekking van een echte Jan Sluiters.

De kunst van het vervalsen

Met kunst valt veel te verdienen; voor een grote naam als Rembrandt of Vermeer wordt al snel een paar miljoen betaald. Maar wat nou als blijkt dat je een vervalsing in huis hebt? Een échte vervalsing wordt nooit ontdekt en een echt goede vervalser zal nooit een reputatie krijgen. Toch werd meestervervalser Han van Meegeren beroemd om zijn vervalsingen en wist hij zelfs nazikopstuk Herman Göring een 'echte' Vermeer aan te smeren.

Te gast is journalist Pieter van Os. Hij schreef samen met Arjen Ribbens het boek Tussen kunst & cash, en vertelt over de geschiedenis van het vervalsen van kunst.

Het ontstaan van Hezbollah

Deze week viel Israël buurland Libanon binnen. Het doel: het verzwakken van Hezbollah, de terroristische organisatie die in 1982 nota bene in reactie op de eerdere inval van Israël werd opgericht. Met welk doel viel Israël in 1982 Libanon binnen? En hoe kon Hezbollah daarna uitgroeien tot zo’n invloedrijke organisatie?

Universitair docent Conflictstudies aan de Radboud Universiteit Nora Stel is te gast.

 

 

5 visies op Israël-Palestina

Een jaar geleden werd de Israëlische samenleving opgeschrikt door een aanslag van Hamas. De blik op dit conflict lijkt ultiem gepolariseerd, maar volgens Derk Walters, voormalig correspondent in Israël namens NRC, zijn er vijf visies op het conflict te onderscheiden. Dat schreef hij in het recent verschenen Elementaire Deeltje getiteld ‘Israël-Palestina’. Hoe zijn die vijf blikken geworteld in de Israëlische samenleving? En hoe zijn ze door de geschiedenis heen veranderd?

Derk Walters is te gast

Echt neppe Picasso in het Museum Valse Kunst

In het Museum Valse Kunst gaat OVT-verslaggever Christianne Alvarado op zoek naar echte-nepkunst. Zo blijkt er een echte nep-Picasso te hangen. Conservator René Loesberg vertelt.

Made in China

We zijn hier in het Museum voor Valse kunst, maar in een land als China kennen ze dat begrip ‘valse kunst’ helemaal niet. Daar bestaat juist een lange traditie van het kopiëren van kunstwerken en wordt er van oudsher geen tweedeling gemaakt tussen origineel en namaak. In het Wereldmuseum Rotterdam opent komende week de tentoonstelling Made in China, met veel aandacht voor dat kopiëren.

Conservator Willemijn van Noord is te gast.

Firebrand: een kostuumdrama over Katherine Parr

Divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived. Met dit geheugensteuntje leren Britse kinderen over de zes vrouwen van de befaamde Engelse koning Hendrik VIII. Katherine Parr, zijn laatste vrouw, overleefde. Over deze vrij onbekende, maar opmerkelijke vrouw, gaat de nieuwe film Firebrand. Maar wie was zij? En hoe heeft zij zich staande weten te houden aan het turbulente hof van Hendrik VIII?

Te gast over Katherine Parr en de geschiedenis achter de fictie is Nadine Akkerman, hoogleraar Engelse literatuur.

Livemuziek door Marlene Bakker

Zangeres Marlene Bakker zingt deze week 2 nummers.

  • Stain
  • Witte wieven

 

Vervalste vervalsing in het Museum Valse Kunst

In het Museum Valse Kunst gaat OVT-verslaggever Christianne Alvarado op zoek naar echte-nepkunst. Conservator René Loesberg vertelt over de bekendste Nederlandse vervalser Han van Meegeren, die nu zelf ook vervalst is.

Historische boeken met Sanne Frequin

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan Sanne Frequin. Zij bespreekt drie historische boeken, waarvan de laatste genomineerd is voor de Libris Literatuur Prijs:

  • Jenny Reynaerts, Geesje & Anna: De wereld van Breitners beroemde modellen
  • Lloyd Llewellyn-Jones, De Cleopatra’s
  • Benjamin Duerr, De droom van Den Haag

Column van Suzanna Jansen