OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.
OVT
OVT 5 mei 2024
Na de oorlog wilde de Joodse Emile Pimentel weg uit Nederland, naar Palestina, maar vlak voor de kust werd zijn schip tegengehouden. Hij belandde voor bijna twee jaar in een detentiekamp op Cyprus. Vivian Beekman en Frans Blom schreven het boek 'Het land achter de zee' over dit verhaal en zijn te gast.
Verder in OVT: Amerikaanse studentenprotesten, de herkomst van Turkse popmuziek, de documentaire Bewariërs, boeken, de column van Sana Valiulina en meer.
Amerikaanse studentenprotesten
Afgelopen dinsdagnacht heeft de politie van New York bijna 300 demonstranten opgepakt op de campus van Columbia University. De betogers eisen een staakt-het-vuren in Gaza en hebben felle kritiek op de regering. De demonstraties nu worden steeds vaker vergeleken met de studentenprotesten in 1968, toen studenten tegen de Vietnamoorlog protesteerden. Gaat deze vergelijking op?
We vragen het aan journalist en Amerikakenner Casper Thomas.
Bewariërs
Hoe is het afgelopen met Joodse eigendommen die in bewaring werden gegeven tijdens de Duitse bezetting? In het kader van 4 en 5 mei gaat de documentaire Bewariërs in première. De film tekent vanuit de dierbare spullen die door Joden werden afgegeven bij buren, vrienden en kennissen verschillende familieverhalen op. Hoe kwamen de schaarse Joodse terugkeerders die aan de holocaust waren ontsnapt weer aan hun bezittingen? En hoe ging men in Nederland na de bezetting met hun spullen om?
Regisseur Timon Moll is te gast met Sara Coster, zij ontfermde zich over de nalatenschap van haar grootouders.
De documentaire Bewariërs gaat op 5 mei in première en draait daarna in verschillende bioscopen. De kamer waarin Jaap van Cleef, de vader van Sara Coster, was ondergedoken is te bezichtigen in Nuenen.
De heropkomst van de Turkse popmuziek
Onder leiding van de Nederlands-Turkse band Altin Gün heeft de ‘Anatolische Rock’ een ware heropleving doorgemaakt. Het muziekgenre waarin Turkse folkmuziek en psychedelische rock worden gecombineerd, werd in de jaren '80 in Turkije verboden en raakte daarna in vergetelheid. Voor velen betekent de herontdekking van deze muziek, die komt uit een periode waarin Turkije liberaler was, een vorm van verzet tegen de conservatieve regering.
Zangeres en actrice Meral Polat presenteert de serie Turkadelica over de oorsprong en de heropleving van de Turkse popmuziek, die vanaf 10 mei te zien is. Ze is te gast.
Het land achter de zee
Nadat hij de oorlog overleefde door onder te duiken wilde de Joodse Emile Pimentel weg uit Nederland. Naar Palestina. Maar vlak voor de kust werd zijn schip tegengehouden door de Britse Marine en belandde hij voor bijna twee jaar in een detentiekamp op Cyprus, samen met tienduizenden anderen.
Het verhaal van Pimentel en het detentiecentrum in Cyprus vertelt het boek De land achter de zee, dat deze week verscheen. De auteurs Vivian Beekman en Frans Blom zijn te gast.
Boeken met Wim Berkelaar
Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin.
Deze week is de beurt aan historicus Wim Berkelaar. Hij bespreekt:
- Onno Blom - Oorlogsduif
- Ariette Dekker - De vertrouweling
Het Drop-Spoor
Drop is typisch Nederlands, toch? Nou, daar is wat op af te dingen. Ook in Scandinavië eten ze drop, in Finland zelfs meer dan hier. En Duitsers eten drop, en Engelsen en Italianen. In haar 'Grote Dropboek' beschrijft Marieke Hendriksen hoe we in Nederland gingen geloven in een unieke Hollandse dropliefde. Dat kwam door Cornelis Nieman, een chemicus die bijna in zijn eentje de Nederlandse drop-mythe in de wereld heeft geholpen.
Hendriksen is kunst- en wetenschapshistoricus en zocht naar het oudste Nederlandse droprecept, dat ze thuis in een pannetje ging namaken. In drop zit zoethout, waarvan het bloeddrukverhogende glycerrhizine-zuur zorgt voor de unieke dropsmaak. Verslaggever Marten Minkema praat met Marieke over 'vererfgoedisering'; dat is het toeëigenen van drop, molens, tulpen en zo meer door het bedrijfsleven of de overheid om te verkopen of voor de politieke agenda. Maar ook over het drop-laboratorium van het Centraal Instituut voor de Dropverwerkende Industrie, dat vlakbij Artis huisde, waar muizen rondliepen en de laborant liever rookbommetjes in elkaar zette dan saaie proeven deed. Ook is Minkema getuige van de lancering van een nieuw 'historisch dropje' dat is ontstaan uit de keuken-experimenten van Hendriksen.
Eindredactie: Katinka Baehr, eindmix: Alfred Koster