OVT

OVT 2 juni 2024

Sinds deze week is de film 'Maria Montessori' in de bioscoop te zien. Daarin wordt een onderbelicht deel van haar leven getoond: wat deed Maria vóórdat ze haar revolutionaire onderwijsmethode ontwikkelde? Joke Verheul van de internationale Montessori vereniging AMI bekeek de film en is te gast.

Verder in OVT: Waarom we Europeaan zijn, de Rode Lijn, het Spoor Terug: 50 jaar Blijf van m'n lijf, historische boeken en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

Meisjes van de Goede Herder

Wereldwijd werden tussen 1860 en 1996 honderdduizenden meisjes opgevangen bij de katholieke Zusters van de Goede Herder. De kloosterorde bood onderdak aan meisjes die buiten de maatschappij vielen. Het ging in Nederland om vijf kloosters en waarschijnlijk zo’n twintigduizend meisjes. Ze moesten werken in naaiateliers en wasserijen en leven volgens de strenge regels van de zusters. De dwangarbeid en behandeling van de zusters heeft bij veel meisjes diepe littekens achtergelaten.

Documentairemaker Britta Hosman maakte hier een documentaireserie over en is te gast, samen met Roos te Riet. Roos is een van de meisjes van de Goede Herder en zat van 1961 tot 1966 bij de zusters in Velp.

Waarom we Europeaan zijn

We worden allemaal als Europeaan geboren; tenminste, als we onze paspoorten mogen geloven. Maar hoewel de landen in de EU economisch en op het gebied van defensie steeds verder met elkaar verweven raken lijkt het gevoel van verbondenheid met Europa steeds verder van de kiezer af te staan. Hoe kunnen we dat historisch plaatsen? En welke lessen kunnen we uit de Europese geschiedenis trekken in aanloop naar de verkiezingen?

Thomas Huttinga dook in de historische ontwikkeling en schreef het boek Waarom we Europeaan zijn. Hij is te gast.

De Rode Lijn

Afgelopen maand trok de Verenigde Staten voor het eerst sinds het begin van de oorlog in Palestina een rode lijn: Israël mag niet de bevolkingscentra van Rafah binnentrekken. Dit heeft Israël er echter niet van weerhouden om zware aanvallen in en rondom Rafah uit te voeren.

Het is een ontwikkeling die naadloos past in de geschiedenis van de diplomatieke ‘rode lijn’, aldus historicus Ivo van de Wijdeven. Hij is te gast.

Het leven van Maria Montessori op het witte doek

Nergens is Montessori-onderwijs zo populair als in Nederland. En daarom keken Montessori-liefhebbers reikhalzend uit naar de film Maria Montessori die sinds deze week in de bioscoop te zien is. Daarin wordt een onderbelicht deel van haar leven getoond: wat deed Maria vóórdat ze haar revolutionaire onderwijsmethode ontwikkelde, aan het begin van de twintigste eeuw?

Joke Verheul van de internationale Montessori vereniging AMI bekeek de film en is te gast.

Eerder zond OVT een tweeluik uit over het Montessori-onderwijs, gemaakt door Michal Citroen. Klik hier om te luisteren.

Boeken met Sanne Frequin

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan Sanne FrequinZij bespreekt drie historische boeken:

  • Marion Anker – Kunstbunkers en cultuurkaravanen
  • Jacob van Maerlandt (vert. Ingrid van Biesheuvel) - Der Naturen Bloeme
  • Femke Deen en Ineke Huysman – Moeder des Vaderlands

De column van Nelleke Noordervliet

Het Spoor Terug: Het probleem de wereld in. 50 jaar Blijf van m'n lijf

'Mishandeld door man of vriend.. je kunt weg, als je wilt'. Die tekst stond op het eerste affiche waarmee de gloednieuwe stichting Blijf van m’n lijf zich 50 jaar geleden bekend maakte. Zes vrijwilligsters, waaronder drie studenten, zagen een probleem dat niet erkend werd: geweld tegen vrouwen. Ze kraakten een pand op een geheim adres en openden de deuren. Binnen enkele weken zat het pand vol met vrouwen en kinderen die leden aan dat ‘niet bestaande’ probleem, en in de jaren die volgden openden tientallen Blijf van m’n lijf-huizen de deuren. Tegenwoordig zijn er tientallen huizen waar vrouwen en mannen die mishandeld worden heen kunnen vluchten. 
 
Programmamaker Christianne Alvarado reconstrueert het begin van dit instituut in de radiodocumentaire ‘Het probleem de wereld in. 50 jaar Blijf van m’n lijf’. Te horen zijn Anita Aerts, Marga van Rijen, Noor van Crevel en Winifred Krekel, en ooggetuiges van het eerste uur; Jolanda Vader en Sylvia van de Blijf Groep. 

Het interview met Noor van Crevel uit het archief van Atria is gedaan door Josien Pieterse. Met dank aan Flora Vallenduuk van Atria, archief voor vrouwengeschiedenis, en Renée Römkens, emeritus hoogleraar gender-gerelateerd geweld. Lees hier het interview met Römkens hierover in de VPRO Gids.