OVT

OVT 1 september 2024

Een brandende kaars in je oor helpt tegen tinnitus, of magnesium onder je voeten zorgt voor een betere nachtrust; het zijn voorbeelden van onzinnige medische beweringen van influencers op TikTok. Onzinnige medische beweringen zijn natuurlijk niet nieuw. In Het Spoor Terug een documentaire over de strijd tegen kwakzalverij.

Verder in OVT: De bezette Westelijke Jordaanoever, hoe kunst iets werd om vanaf te blijven, de brandende aarde en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De bezette Westelijke Jordaanoever

Met drones, vliegtuigen, bulldozers en honderden militairen lanceerde het Israëlische leger afgelopen woensdag de grootste operatie in 20 jaar in de bezette Westelijke Jordaanoever. Het doel is om met het gewapende Palestijnse verzet aldaar af te rekenen. De operatie lijkt voorlopig niet te stoppen. 

Wat is de geschiedenis van deze bezetting, en wat is de rol van het leger daarin? Erella Grassiani, antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam, deed onderzoek naar de soldaten die werkten in de bezetting tijdens de Al-Aqsa Intifada in 2000 en is te gast.

Samizdat

In Rusland is sinds de oorlog in Oekraïne de censuur heviger dan ooit. Kranten moesten sluiten, journalisten vertrokken naar het buitenland en onafhankelijk nieuws lijkt Rusland niet of nauwelijks meer te bereiken. In zekere zin is dat niks nieuws want strenge censuur in Rusland bestaat al meer dan 300 jaar. Maar evenzo goed zijn er ook al 300 jaar Russen die aan die censuur proberen te ontsnappen met zogenaamde clandestiene uitgaven; de samizdat.

Emeritus hoogleraar Russische literatuur en cultuur Emmanuel Waegemans schreef het boek Samizdat- geschiedenis van de Russische ondergrondse, die volgens hem altijd een spiegel van zijn tijd is geweest. 

Column van Nelleke Noordervliet

NIET AANRAKEN: Hoe kunst iets werd om vanaf te blijven

Afgelopen week was het weer eens zo ver: een museumbezoeker kon de verleiding om met z’n tengels aan een kunstwerk te zitten niet weerstaan, en daar kwamen brokken van. Ditmaal ging het om een bezoeker die je het nauwelijks kwalijk kan nemen: een nieuwsgierig 4-jarig jongetje dat benieuwd was wat er in een 3,500 jaar oude kruik zat – en het daarom per ongeluk van zijn sokkel trok. 

Dat museumbezoekers zo graag kunstwerken beduimelen, ook als het uitdrukkelijk verboden is, dat vindt kunsthistorica Lieke Smits van de Universiteit Antwerpen eigenlijk niet zo raar. Het idee dat je van kunst moet afblijven is namelijk betrekkelijk nieuw. Smits is te gast, en schreef het blog Jeff Koons' Broken Artwork and Tactile Desire over dit fenomeen, te lezen via deze link

De brandende aarde

Komende week verschijnt het boek De brandende aarde van Sunil Amrith, waarin hij koloniale geschiedenis combineert met ecologiegeschiedenis. Amrith beargumenteert dat die combinatie de enige manier is om te begrijpen wat er echt is gebeurd. Is dat zo?

We vragen het aan Larissa Schulte Nordholt, verbonden aan de vakgroep ecologiegeschiedenis van de Wageningen Universiteit, en aan Tristan Mostert die aan de Universiteit Leiden onderzoek doet naar koloniale geschiedenis. 

 

 

Historische boeken met Wim Berkelaar

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan Wim Berkelaar. Hij bespreekt drie historische boeken:

  • Alec van der Horst - De interessantste plek op aarde. De negentiende eeuw in Parijs 
  • Frits Boterman - Het Weimar-experiment. Een politieke en culturele geschiedenis van Duitsland, 1918-1933 
  • Ludy Giebels - Jacob Israël de Haan in het Palestijnse labyrint, 1919-1924

 

 

Het Spoor Terug: Hoe de strijd tegen kwakzalverij begon

Een brandende kaars in je oor helpt tegen tinnitus. Antibiotica slikken is gevaarlijk. En magnesium onder je voeten zorgt voor een betere nachtrust; het zijn allemaal voorbeelden van onzinnige medische beweringen van influencers op TikTok. Sinds kort is er een gezamenlijk TikTok account van echte artsen die tegenwicht willen bieden, want veel van deze beweringen kunnen schadelijk zijn.Maar onzinnige medische beweringen zijn natuurlijk niet nieuw. En dat mensen er vatbaar voor zijn ook niet. 

In het Spoor Terug een documentaire over het begin van de strijd tegen kwakzalvers. In 1881 werd De Vereniging tegen de Kwakzalverij opgericht door de broers Gerard en Vitus Bruinsma. Een van de mensen tegen wie de vereniging zich keerde was Peter Stegeman, beter bekend als ‘Het Staphorster Boertje’. Een man voor wie mensen uit het hele land kwamen om genezen te worden. 

In Het spoor terug: Het Staphorster Boertje of: Hoe de strijd tegen kwakzalverij begon, horen we onder meer de achterachterkleinzoon van het Staphorster Boertje en de ere-voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.  

Programmamaker: Katinka Baehr