OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.
OVT
OVT 29 oktober 2023
Wie wint de Libris Geschiedenis Prijs? Deze week reiken we, als feestelijk slotstuk van de Maand van de Geschiedenis, de Libris Geschiedenis Prijs uit in theater de Brakke Grond.
Verder in OVT: Het einde van de IJzeren Muur-doctrine, de wereldgeschiedenis in twaalf bonen met Joël Broekaert, historische boeken, de column van Abdelkader Benali, muziek van Shishani Vranckx en meer.
Het einde van de IJzeren Muur-doctrine?
In 1923, precies honderd jaar geleden, verscheen het essay De ijzeren muur van de Russische zionist Ze’ev Jabotinski. Hij pleitte daarin voor het opwerpen van een ijzeren muur tussen een Joodse staat en de Arabische wereld. Alleen een compromisloze militaire aanpak zou de Palestijnen en de omringende Arabische landen tot vrede dwingen, zo stelde hij. Nog steeds vormt dit essay de grondslag voor het denken van de Israëlische Likud-partij van Benjamin Netanyahu.
Wat zie je terug van het idee van een beschermende ijzeren muur na de aanval van Hamas op 7 oktober? Midden-Oosten-deskundige Peter Malcontent is te gast.
Hebben bonen de wereldgeschiedenis beïnvloed?
Bonen hebben niet zo’n sexy imago: het wordt meestal gezien als armeluisvoer en je gaat er winden van laten (‘ieder boontje heeft zijn toontje, ieder erwtje zijn concertje’). Dat is onterecht volgens culinair journalist en historicus Joël Broekaert. Niet alleen zijn bonen eiwitrijk, voedzaam, maar ze hebben de loop van de geschiedenis beïnvloedt.
Broekaert bracht een ode aan deze veelzijdige peulvrucht en schreef er het boek De wereldgeschiedenis in twaalf bonen. Hij is te gast.
Gesprek met de Libris-winnaar 2022: René van Stipriaan
Vorig jaar won René van Stipriaan de Libris Geschiedenis Prijs voor zijn boek De zwijger. Het leven van Willem van Oranje. We vragen hem hoe het hem sindsdien is vergaan. Ook bespreken we zijn nieuwe boek Het reisboek van Willem van Oranje, waarin hij aan de hand van kaarten en illustraties een beeld schetst van de vele tienduizenden kilometers die Willem van Oranje in zijn leven heeft afgelegd.
Wie wint de Libris Geschiedenis Prijs 2023?
Dit jaar werden er vijf boeken genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. De kanshebbers zijn:
- De Chinezenmoord, waarin Leonard Blussé de moord op Chinezen die in Batavia plaatsvond in 1740 in kaart brengt.
- De Zanzibardriehoek, een boek van Martin Bossenbroek over hoe de afschaffing van de slavernij in Zanzibar samenging met de kolonisatie van het land.
- Etty Hillesum, de biografie geschreven door Judith Koelemeijer.
- Hoog spel, waarin Marcel Metze beschrijft hoe Shell zich sinds zijn oprichting zich aanpaste aan het geopolitieke en maatschappelijke werkelijkheid.
- De macht van het verleden, een bespiegeling van hoe geschiedenis als politiek wapen wordt ingezet, door Ivo van de Wijdeven.
Voor bekend wordt gemaakt wie er gewonnen heeft, komen de juryleden en alle auteurs aan het woord.
Gesprek met juryvoorzitter Kathleen Ferrier
Deze uitzending van OVT staat in het teken van de Libris Geschiedenis Prijs 2023. Aan het eind van de uitzending wordt bekend gemaakt wie gewonnen heeft. Dat zal gebeuren door juryvoorzitter, oud-Tweede Kamerlid en voorzitter van de Nederlandse UNESCO Commissie Kathleen Ferrier. We praten met haar de nominaties en haar liefde voor erfgoed en geschiedenis.
Boeken met Sanne Frequin
Elke week bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi.
Deze week is de beurt aan kunsthistoricus Sanne Frequin. Zij bespreekt:
- Lapidarium - Hettie Judah
- Fake History - Jo Hedwig Teeuwisse
- Middeleeuwse toestanden - podcast van de Universiteit Leiden en Leiden Medievalists Blog