OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.
OVT
OVT 24 september 2023
Deze week werd bekend gemaakt dat de Jodensavanne is aangemerkt als werelderfgoed. De nederzetting aan de Surinamerivier illustreert volgens Unesco de eerste joodse pogingen tot kolonisatie van de nieuwe wereld. Wat maakte de nederzetting zo uniek? Historicus Mark Ponte is te gast.
Verder in OVT: De Amerikaans-Nederlandse geschiedenis van de ‘Tawl’, het elitekorps van de paus, de neonazigroep Hammerskins, historische boeken, Het Spoor Terug: De as van Multatuli en meer.
De vergeten geschiedenis van de ‘Tawl’
Wij Nederlanders hebben het niet lang uitgehouden in Amerika. In 1624 stichtten we Nieuw-Amsterdam – het huidige New York – maar al vier decennia later werden we door de Engelsen verjaagd. Maar de Nederlandse taal heeft het veel langer heeft uitgehouden in Amerika. Het Neder-Amerikaans dialect werd nog tot in de twintigste eeuw gesproken ontdekte historicus en journalist Philip Dröge. Hij schreef een boek over deze merkwaardige en onbekende geschiedenis: 'De Tawl'.
Historische boeken met Wim Berkelaar
Elke week bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi.
Deze week is de beurt aan historicus Wim Berkelaar. Hij bespreekt:
- Judith Koelemeijer: Etty Hillesum
- Laurens Bluekens, Maarten van Rossem: Van Rossem
- Christopher Clarke: Europese Lente
De Jodensavanne behoort tot het werelderfgoed
Deze week werd bekend gemaakt dat de Jodensavanne in Suriname staat aangemerkt als werelderfgoed. De restanten van de nederzetting aan de Surinamerivier illustreren volgens Unesco de eerste joodse pogingen tot kolonisatie van de nieuwe wereld. De nederzetting, die in 1650 werd gesticht in het dichtbegroeide regenwoud, was tijdens zijn hoogtijdagen zo welvarend dat het ook wel Jeruzalem aan het water werd genoemd. Wat maakte de plek zo uniek? En is het niet vreemd dat de Jodensavanne, die floreerde tijdens de slavernij, nu te boek staat als nationale trots?
Mark Ponte is te gast. Hij is historicus bij het Stadsarchief Amsterdam en sprak de archeologen die de Jodensavanne onderzoeken.
Amerikaanse neonazi-groep verboden in Duitsland
Deze week verbood Duitsland de neonazigroep ‘Hammerskins’. De groep, die in de jaren ’70 ontstond in de Amerikaanse staat Texas, blijkt bij onze oosterburen ook voeten aan de grond te krijgen. Wat is dit voor groep? En hoe kan het, dat uitgerekend een Amerikaanse nazigroep in Duitsland een tak heeft?
Historica Annelotte Janse doet onderzoek naar de geschiedenis van extreemrechtse Amerikaans-Duitse netwerken en is te gast.
Het Nederlandse elitekorps van de paus
Je vertrouwde leven achterlaten om te gaan vechten voor je geloof in een ver, onbekend land. Dat associëren we nu vooral met IS-strijders, maar in de 19e eeuw trokken ruim drieduizend jonge Nederlandse katholieken naar Rome om zich aan te sluiten bij het elitekorps van de paus. Historicus Koen de Groot schreef het boek Martelaren voor de paus over deze jongens en komt over ze vertellen.
Het Spoor Terug: De as van Multatuli
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de as van de grote schrijver Multatuli werd bijgezet in een monument op begraafplaats Westerveld. Hij was de eerste Nederlander die zich liet cremeren. In Nederland was dat in die tijd nog verboden. Waarom koos hij daar dan toch voor? En wat is er waar van het gerucht dat er sigarenas in het monument is bijgezet? Luister in Het Spoor Terug: De as van Multatuli.