OVT

OVT 20 augustus 2023

Nergens komt geschiedenis dichterbij dan in ooggetuigenverklaringen. In de achtdelige serie 'De eerste persoon' onderzoeken journalisten Julie Blussé en Pieter van Os de kracht van deze persoonlijke verslagen. In deel 6: Roxane van Iperen over het dagboek van Anne Frank. Waarom groeide juist 'Het Achterhuis' uit tot het bekendste ooggetuigenverslag van de tweede wereldoorlog?

Verder in OVT: Hoe de mens de beheersing over het vuur verloor, vakantieman Gabriella Adèr gaat naar de Petralia Sottana in Sicilië en het spoor terug over de Ranchi Baby's.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De Vakantieman: Gabriella Adèr gaat naar Petralia Sottana

Journalist Gabriella Adèr gaat naar Petralia Sottana, het geboortedorp van haar moeder in Sicilië. Adèrs familie immigreerde in de jaren zestig van het kleine bergdorpje naar de Rotterdamse havenwijk Feyenoord. Adèr vertelt over de nog altijd sterke band met de familie in het Italiaanse bergdorpje, en hoe ze tijdens haar zomers in Italië deel uitmaakt van een grotere gemeenschap van terugkeerders.

Journalist Adèr maakte voor OVT de podcast De verschrikkelijk mooie migratie (en alles wat erna kwam).

De eerste persoon #6: Het Achterhuis van Anne Frank

Het Achterhuis maakte de beklemming van het onderduiken voelbaar. Maar waarom groeide juist het dagboek van Anne Frank uit tot het bekendste ooggetuigenverslag van de Tweede Wereldoorlog?

Te gast over Het Achterhuis is Roxane van Iperen, auteur van ’t Hooge Nest. Daarin verhaalt zij de geschiedenis van de twee Joodse zussen Brilleslijper. Zij verschaften ons na de oorlog een beeld van hoe het Anne Frank verging na het dagboek; uiteindelijk zouden ze Anne Frank in Bergen-Belsen begraven.

Het Spoor Terug: De Ranchi Baby's

Deze zomer in het Spoor Terug: een selectie bijzondere documentaires die voor andere programma's of podcasts zijn gemaakt en die wij zo mooi vinden dat we ze graag in OVT uitzenden. Zondag aflevering 1 van de Ranchi Baby's, een podcastserie die Joost Wilgenhof maakte voor de NTR.

Onderweg van Indonesië naar Nederland werden op stoomschip Ranchi 37 baby’s geboren. Het was 1950: Nederland had net de Indonesische onafhankelijkheid erkend. KNIL-militairen en hun families moesten het land in allerijl verlaten. In het nieuwe ‘thuisland’ Nederland waren de meeste opvarenden nog nooit geweest. Documentairemaker Joost Wilgenhof spoorde alle baby’s op; inmiddels zijn ze 72 jaar oud.

Hoe de mens de beheersing over het vuur verloor

Het wordt gezien als een van de ultieme tekenen van menselijke intelligentie: het feit dat we vuur kunnen gebruiken en beheersen. Maar al het nieuws over natuurbranden van deze zomer doet vermoeden dat we de beheersing over het vuur zijn verloren. “Onze relatie met vuur was ooit harmonieus, tot we probeerden er zo veel grip op te krijgen dat het door onze verkrampte vingers glipte,” zo schrijft journalist Pepijn Keppel in een stuk in de Groene Amsterdammer over de verstoorde mens-vuur-relatie. We vragen hem hoe die relatie stukliep, en of er lessen uit het verleden te trekken zijn over hoe die te herstellen.