OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.
OVT
OVT 17 september 2023
De mens heeft de kip geplooid naar zijn behoeften; er is weinig natuurlijks meer aan. Dirk-Jan Verdonk is historicus, actievoerder en de directeur van World Animal Protection Nederland en beschreef de ongemakkelijke geschiedenis van de problematische mens-kip relatie in zijn boek ‘De ontplofte kip’. Want wat zegt het over de mens dat we de vleeskip hebben geschapen? Kan je de moderne mens het beste begrijpen door te kijken naar de geschiedenis van de vleeskip?
Verder in OVT: waarom Nederland miljarden besteedt aan fossiele subsidies, het Mao-pakje, de Wayana en de expeditie van Henricus De Goeje, historische boeken, Het Spoor Terug: De open wonden van Chili en meer.
Waarom Nederland miljarden besteedt aan fossiele subsidies
Eigenlijk had bijna niemand het er ooit over, totdat klimaatactivisten er tegen begonnen te protesteren: de fossiele subsidies. Vreemd, als je bedenkt dat die naar schatting zo’n 40 miljard euro bedragen; maar liefst 4% van de Nederlandse economie. Hoe is het gekomen, dat de Nederlandse overheid jaarlijks zo’n megabedrag besteedt om bedrijven korting te geven op de prijs van fossiele energie? En was dit nou eenmaal noodzakelijk, om onze industrie overeind te houden, of had het anders gekund? Politicoloog Thomas Muntz, gespecialiseerd in energie en hoofdredacteur van Investico, is te gast.
Keert China terug naar het keurslijf van het Mao-pak?
Het begon een paar jaar terug met censuur op de Chinese televisie: mannelijke popsterren met oorbellen of tatoeages werden vervaagd in beeld gebracht. Vervolgens hield vorig jaar de politie een meisje in kimono staande. En vorige week ging een filmpje viral van een jongen in minirok die door de politie werd uitgescholden. Kortom, de vrijheid om te dragen wat je wil ligt onder vuur in China. Er is misschien zelfs een wet op komst die vormen van zelfexpressie verbiedt die ‘de Chinese geest schaadt en de gevoelens van het Chinese volk kwetsen.’
Hoe moeten we deze restricties op Chinese kleding zien? Keert China terug naar het keurslijf van het Mao-pak? Te gast is Garrie van Pinxteren, Chinacorrespondent van NRC.
De Wayana en de Toemoek-Hoemak expeditie
Het klinkt als de titel van een oud stripboek maar het is toch echt gebeurd: De Toemoek-Hoemak-expeditie van Claudius Henricus de Goeje. Vanaf 1907 leidde hij, in een poging om het binnenland van Suriname in kaart te brengen, vier expedities door het regenwoud. Tijdens een van deze reizen trof hij de Wayana, de oorspronkelijke bewoners van het land.
Wat was de impact op de Wayana van zijn komst? Filmmaker Freek de Goeje zag zijn voorvader eerst als avonturier, maar stelt nu vragen over zijn koloniale erfenis. In de voetsporen van Henricus maakte hij een documentaire over zijn reis naar de Wayana. Hij vertelt over zijn boek Een berg die mijn naam draagt.
Historische boeken met Annelien de Dijn
Elke week bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi.
Deze week is de beurt aan historicus Annelien de Dijn. Zij bespreekt:
- Lewis Dartnell: Corpus
- Trudy Dehue: Ei, foetus, baby
- Angela Saini: De Patriarchen
Hoe we verslaafd raakten aan kip
De kip is de meest talrijke vogel op aarde, maar de meeste mensen zullen er nooit eentje in het echt hebben gezien. Althans, je hebt er vast wel één bij een kinderboerderij zien rondscharrelen, maar de zogenaamde vleeskip heb je nog nooit gezien. Het is een tragisch wezen; ooit in het leven geroepen om jong te sterven en als wit-roze in plastic verpakte stukjes in de supermarkt te verschijnen. Kortom, het is een product geworden.
De mens heeft deze kip geplooid naar zijn behoeften; er is weinig natuurlijks meer aan volgens Dirk-Jan Verdonk. Hij is historicus, actievoerder en de directeur van World Animal Protection Nederland en beschreef de ongemakkelijke geschiedenis van deze problematische en paradoxale mens-kip relatie in zijn boek De ontplofte kip. Want wat zegt het over de mens dat we de vleeskip hebben geschapen? Kan je de moderne mens het beste begrijpen door te kijken naar de geschiedenis van de vleeskip?
Het Spoor Terug: De open wonden van Chili
Chili staat dit jaar stil bij de staatsgreep, die plaatsvond op 11 september 1973. De socialistische president Salvador Allende kwam daarbij om het leven en de rechtse Augusto Pinochet greep de macht. Hoewel Pinochet al sinds 2006 dood is, zorgt zijn dictatuur nog steeds voor verdeeldheid in het land; arm versus rijk, links versus rechts, martelaar versus beul. Voor correspondent Boris van der Spek is het een thema dat in alle gesprekken en reportages terugkomt. Hij maakte de documentaire De open wonden van Chili – en stuitte daarbij op een onwaarschijnlijke vriendschap .