OVT

OVT 16 juli 2023

Nergens komt geschiedenis dichterbij dan in ooggetuigenverklaringen. In de achtdelige serie 'De eerste persoon' onderzoeken journalisten Julie Blussé en Pieter van Os de kracht van deze persoonlijke verslagen. In deel 2: het reisverslag van Marco Polo met kunsthistoricus en middeleeuwenkenner Sanne Frequin. Is Polo nou wel of niet in China geweest?

Verder in OVT: De controversiële geschiedenis van Barbie, vakantieman Thijs Weststeijn neemt ons mee naar het San Marcoplein in Venetië en in Het Spoor Terug: het voortbestaan van de kunstenaarskolonie in Ruigoord.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De geschiedenis van de controverses rondom Barbie

Vanaf aanstaande dinsdag draait in Nederland de film Barbie in de bioscoop. En de film wordt aan de man gebracht met: als je van Barbie houdt, dan is dit een film voor jou; als je Barbies haat, dan is dit een film voor jou. En dat lijkt slim, want vanaf het eerste begin heeft Barbie voor controverse gezorgd, weet historica Hélène Winkelman, gepromoveerd op de geschiedenis van Barbie. Ze is te gast en vertelt meer. 

De Vakantieman: Thijs Weststeijn gaat naar het San Marcoplein in Venetië

Kunsthistoricus Thijs Weststeijn neemt ons mee naar het San Marcoplein in Venetië. Nu het nog kan, want door de stijgende zeespiegel is de kathedraal van San Marco al herhaaldelijk overstroomd. Wat staat Venetië in de nabije toekomst te wachten? En op welke schaal wordt cultureel erfgoed wereldwijd bedreigd door de klimaatverandering? Thijs Weststeijn schreef het boek De toekomst van het verleden en is te gast. 

De eerste persoon #2: Het reisverslag van Marco Polo

Nog op zijn sterfbed smeekten Marco Polo zijn vrienden hem om de sensationele verhalen over zijn reizen naar China en de grote Tartarenleider Koeblai Kan in te trekken. Maar hij bleef erbij: ik ben in China geweest. De discussie hierover is nog gaande. Een ding is wel zeker: zijn wonderlijke reisverhalen in De wonderen van de Oriënt maakten in middeleeuws Europa diepe indruk.

Met kunsthistoricus en middeleeuwenkenner Sanne Frequin zetten we de vraag naar Polo's geloofwaardigheid op scherp. 

Het Spoor Terug: Scharrelmens met vrije uitloop

Ruigoord bestaat 50 jaar! Het kunstenaarsdorp groeide uit tot een plek voor de zogenaamde 'scharrelmens met vrije uitloop’. In juli 1973 kraakten kunstenaars het gebied vlakbij Amsterdam, voor mensen die leven voor kunst en natuur. Ze vormen een hechte gemeenschap die een groot publiek ontvangt tijdens festivals als Landjuweel of Vurige Tongen.

Steeds opnieuw staat het voortbestaan van Ruigoord onder druk door dreiging van buitenaf. Wat is er vijftig jaar later over van de kunstenaarskolonie en haar idealen? Deze radiodocumentaire is gemaakt door Tjitske Mussche.