De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feed ►Stitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.
Als de overheid faalt #4: Opsporing en aanpak van drugscriminaliteit
OVT 31 juli 2022
In de vierde aflevering van de zomerserie 'Als de overheid faalt' onderzoeken Jos Palm en Michal Citroen de parlementaire enquête naar de opsporingsmethoden van het Interregionaal Recherche Team in de jaren 90.
Verder in OVT: Vakantieman Milo van Bokkum bezoekt een Joodse Sovjetenclave in Siberië, oorlogsmisdadiger Willem van Oranje? In het Spoor Terug 'Naar zee!' van Mathijs Deen.
De Vakantieman: Milo van Bokkum in Birobidzjan
Deze week reist onze Vakantieman (m/v) af naar de Joodse Autonome Regio in Rusland.
Journalist Milo van Bokkum zag in de stad Birobidzjan hoe het maakbaarheidsideaal van de Sovjets is doorgedrongen tot in het uiterste Oosten van Siberië.
Als de overheid faalt #4: Opsporing en aanpak van drugscriminaliteit
Parlementaire enquête van 1994-1996
In de 8-delige serie 'Als de overheid faalt' onderzoeken Jos Palm en Michal Citroen hoe de parlementaire enquête in het verleden wanbeleid aan de kaak stelde. Deze week: de enquête naar de opsporing en aanpak van welig tierende drugscriminaliteit.
In de jaren 90 was de zware criminaliteit rondom drugsimperia nog een nieuw fenomeen. Dat vroeg dan ook om een strenge aanpak en moderne opsporingsmethoden. Een ontwikkeling die, volgens de parlementaire enquêtecommissie, tot een crisis leidde waarbij Openbaar Ministerie en politie er ordinair ruziënd een enorme puinhoop van hadden gemaakt. De miljoenen die de overheid betaalde voor doorgesluisde drugs en gevaarlijke infiltraties bleken geen oplossing, zo werd pijnlijk duidelijk.
Misdaadjournalist Bart Middelburg, lid van de toenmalige enquêtecommissie André Rouvoet en oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager blikken terug.
Het Spoor Terug: Naar zee!
Een documentaire van Mathijs Deen
Ze gingen soms al voor hun vijftiende naar zee, de matrozen, machinisten, vissers die nu met pensioen zijn. De landrotten die hun dagen op de vaste wal hebben gesleten kunnen zich maar moeilijk voorstellen hoe het voor hun generatiegenoten was om altijd maar op zee te zijn.
In deze documentaire kijken zeevarenden terug op hun werkende leven. Als jonge, vaak rebelse jongens lieten ze het vertrouwde leven achter zich. Kleine drijvende gemeenschappen, strikte discipline, verre havens, ruzies en vriendschap, stormen en schipbreuk, orde, regelmaat, doodsangst en verveling. De zee kreeg ze in haar greep en liet ze nooit meer los.
Dit is de ingekorte versie van de Radio Doc van 26 januari 2022. Benieuwd naar meer documentaires van Radio Doc? Abonneer u op de podcast DOCS.
Nieuws
Oorlogsmisdadiger Willem van Oranje?
Het staat er écht, onomwonden, op de website van het Roermondse Historiehuis: “Oorlogsmisdadiger Willem van Oranje.” Niet bepaald de eerste associatie die de meesten van ons zullen hebben bij de Vader des Vaderlands. Maar in Roermond ligt dat anders. Dat komt omdat Willem van Oranje’s soldaten daar in juli 1572 een gruwelijke slachtpartij aanrichtten: de zogeheten Kartuizermoorden.
Dat is nu precies 450 jaar geleden, en daarom herdenkt Roermond de moorden met twee tentoonstellingen. Te gast is Gerard van de Garde, van het gemeentearchief van Roermond.