OVT

OVT 18 september 2022

Geen mierzoete kitsch, maar een radicaal nieuwe interpretatie van Sisi. Die is vanaf deze week te zien in de film Corsage, over keizerin Elisabeth van Oostenrijk en Hongarije. We praten met Caroline de Gruyter, kenner van het Habsburgse Rijk.

Verder: de jongste vrouwelijke burgemeester in Afghanistan, het Oekraïense bliksemoffensief, 'De weg naar slavernij' van Friedrich Hayek, historische boeken met Wim Berkelaar, de column van Abdelkader Benali en in Het Spoor Terug deel 3 van de serie over het Rampjaar.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Zarifa: de jongste vrouwelijke burgemeester van Afghanistan

Op 26-jarige leeftijd werd Zarifa Ghafari de jongste vrouwelijke burgemeester in Afghanistan. Tijdens haar burgemeesterschap werd ze aanhoudend tegengewerkt en overleefde ze zes aanslagen op haar leven. Toen de Taliban in 2021 de macht grepen, ontvluchtte ze het land. Nu is ze bijna dertig en woont ze onder zware beveiliging in Duitsland.

Deze week verscheen de autobiografie die Zarifa Ghafari schreef met Hannah Lucinda Smith: Zarifa. De strijd van een vrouw in een mannenwereld. Met arabiste Laila al-Zwaini bespreken we het boek, en wat het verhaal van Zarifa vertelt over de recente Afghaanse geschiedenis.

Zal het Oekraïense bliksemoffensief de oorlog doen kantelen?

Het verbazingwekkende Oekraïense bliksemoffensief van de afgelopen week lijkt de oorlog te doen kantelen. Het Oekraïense leger bevrijdde in korte tijd strategisch belangrijke steden als Izium en heroverde méér dan een paar duizend vierkante kilometers aan grondgebied. Hoe bepalend zal het Oekraïense bliksemoffensief zijn voor het verdere verloop van de oorlog? En wat kunnen eerdere militaire bliksemmanoeuvres – zoals de Duitse Blitzkrieg uit 1940 of het Tet Offensief in Vietnam – ons daarover leren?

Historicus Serge Blom van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie is te gast.   

De donkere kant van Keizerin Sisi

Vanaf deze week is de film Corsage te zien, met een radicaal nieuwe interpretatie van keizerin Elisabeth van Oostenrijk en Hongarije, beter bekend als Sisi. De Oostenrijkse regisseur Marie Kreutzer rekent af met de mierzoete kitsch uit de beroemde miniserie met Romy Schneider. Haar film gaat over het verstikkende patriarchaat, bodyshaming en Sisi’s psychische isolement. In hoeverre doet deze film recht aan de werkelijkheid? En hoe kijkt Oostenrijk naar deze tragische Habsburgse popster?

Te gast is journalist en schrijver Caroline de Gruyter, kenner van het Habsburgse Rijk. 

'De weg naar slavernij' van Friedrich Hayek

'Alle andere systemen dan het neoliberale zouden onvermijdelijk leiden tot een totalitaire dictatuur.' Zo schreef de econoom Friedrich Hayek in De weg naar slavernij in 1944. De klassieker bleek de Bijbel van het neoliberalisme en is nu uitgebracht in Nederlandse vertaling.

Liberalisme-kenners en schrijvers van Neoliberalisme, een Nederlandse geschiedenis Bram Mellink en Merijn Oudenampsen buigen zich over de vraag of Mark Rutte de tovenaarsleerling is van Hayek en zijn te gast.

Historische boeken met Wim Berkelaar

Elke maand bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter en Nadia Bouras.

Ditmaal is het de beurt aan historicus Wim Berkelaar. Hij bespreekt:

  • Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog van Lindsey Fitzharris
  • Dubbel zondebok van Piet Hagen
  • 'Ik kan u niet uitleggen wat de oorlog is' van Mies Haage
  • Het verhaal van Rusland van Orlando Figes

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.

De column van Abdelkader Benali

Orhan Pamuk

Het Spoor Terug: Rampjaar #3 De opkomst van Willem III

Een documentaire van Mathijs Deen

Het is dit jaar 350 jaar geleden dat ons land werd aangevallen door Frankrijk, Engeland, Münster en Keulen. Dit rampjaar betekende het einde van het regime van Johan de Witt en het herstel van het stadhouderschap van de Oranjes. In zijn boek het Rampjaar 1672 beschrijft historicus Luc Panhuysen de tragedie door de ogen van het gezin van Reede van kasteel Amerongen.

In een vierdelige documentaire gemaakt door Mathijs Deen, kunt u de lotgevallen van onze landgenoten volgen door de ogen van tijdgenoten. Deze week deel 3.