De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feed ►Stitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.
Als de overheid faalt #2: De oorlogsenquête
OVT 17 juli 2022
In de tweede aflevering van de zomerserie 'Als de overheid faalt' onderzoeken Jos Palm en Michal Citroen de parlementaire enquête naar het regeringsbeleid van 1940-1945. Waar had de regering, in ballingschap in Londen, steken laten vallen?
Verder in OVT: Vakantieman Bareez Majid tipt een museum in Iraaks Koerdista,
‘Terug in de tijd’ kijken met de James Webb ruimtetelescoop en in het Spoor Terug 'Nagekomen verhalen' van Sandra Rottenberg.
‘Terug in de tijd’ kijken met de James Webb ruimtetelescoop
Deze week gaf NASA prachtige beelden vrij van samensmeltende sterrenstelsels, uitdijende gaswolken en stervende sterren. Het zijn de eerste foto’s die gemaakt zijn met de spiksplinternieuwe ruimtetelescoop James Webb. NRC kopte dat we met die telescoop ’13 miljard jaar terug in de tijd’ kijken. Maar wat betekent dat in hemelsnaam? En welke historische vragen hopen we met deze ruimtetelescoop te kunnen beantwoorden? Te gast is wetenschapsjournalist Laura Bergshoef.
De Vakantieman: Bareez Majid in Iraaks-Koerdistan
Deze week tipt onze Vakantieman (m/v) een museum in Barzan, een dorp in Iraaks-Koerdistan.
Bareez Majid promoveerde aan de Universiteit van Leiden op de Iraaks-Koerdische herinneringscultuur. Ze onderzocht onder andere hoe musea daarbij een rol spelen. Want hoe doe je dat, het verleden laten zien in expositiezalen?
Als de overheid faalt #2: De oorlogsenquête
Parlementaire enquête van 1947-1956
In de 8-delige serie 'Als de overheid faalt' onderzoeken Jos Palm en Michal Citroen hoe de parlementaire enquête in het verleden wanbeleid aan de kaak stelde. Deze week: de enquête naar het regeringsbeleid van 1940-1945.
Kort na de oorlog verscheen een vernietigend rapport: zowel de regering in Londen als het Rode Kruis hadden gefaald bij de hulpverlening aan gedeporteerde Joden en politieke gevangen. Het vormde de aanzet voor de enquête naar het regeringsbeleid 1940-1945. Want als het Londense oorlogskabinet bij zoiets cruciaals als de opvang van overlevenden tekort was geschoten, had het dat misschien meer steken laten vallen?
In negen jaar tijd werden 1250 getuigen en deskundigen gehoord en 100.045 vragen gesteld. Na dat alles was de slotsom: naar omstandigheden had men het in Londen best aardig gedaan.
Een oordeel dat met de kennis van nu misschien wel onhoudbaar is, en te denken geeft over het functioneren van de enquête als zelfkritisch instrument. We leggen het voor aan historici Chris van der Heijden en Peter Romijn.
Het Spoor Terug: Nagekomen verhalen
Een documentaire van Sandra Rottenberg
Van de razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam hebben veel mensen wel eens gehoord. Ze vormden de aanleiding voor de Februaristaking, een moedig protest tegen de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Maar wie waren die 400 mannen die toen zijn opgepakt en van wie slechts een handvol de naziterreur overleefde? Historica Wally de Lang begon een intensieve speurtocht en heeft de levens van bijna al deze mannen en hun familie kunnen reconstrueren in een boek en een tentoonstelling.
Tot haar verrassing meldden zich talloze nabestaanden met nieuwe foto’s, brieven en verhalen. Aan de hand van deze geschiedenissen en ander uniek bronnenmateriaal maakte Sandra Rottenberg deze documentaire.
Dit is de ingekorte versie van de Radio Doc van 9 februari 2022. Benieuwd naar meer documentaires van Radio Doc? Abonneer u op de podcast DOCS.