De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feed ►Stitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.
Als de overheid faalt #6: Grootschalige fraude in de bouw
OVT 14 augustus 2022
In de zesde aflevering van de zomerserie 'Als de overheid faalt' onderzoeken Jos Palm en Michal Citroen de parlementaire enquête van 2002 naar grootschalige fraude in de bouw.
Verder in OVT: Vakantieman Job van Tol tipt het oudste dierenverblijf in Nederland en in Het Spoor Terug 'De perfecte amateur' van Marten Minkema.
De Vakantieman: Job van Tol naar Apeldoorn
Deze week vergezelt de Vakantieman (m/v) de luisteraar naar het oudste dierenverblijf van Nederland.
En dat ligt in... Apeldoorn! Auteur en dierenverzorger Job van Tol neemt ons mee.
Als de overheid faalt #6: Grootschalige fraude in de bouw
Parlementaire enquête van 2002-2003
In de 8-delige serie 'Als de overheid faalt' onderzoeken Jos Palm en Michal Citroen hoe de parlementaire enquête in het verleden wanbeleid aan de kaak stelde. Deze week: de enquête naar grootschalige bouwfraude.
Lange tijd waren we er in Nederland van overtuigd dat onze bouwondernemers sluw en handig waren, en onze ambtenaren bureaucratisch en traag. En dat er, op een enkele louche uitzondering na, in ons gidsland geen ruimte was voor fraude en corruptie.
In 2001 kwam aan het licht hoe naïef dat idee was. Bouwbedrijven, van klein tot groot, belazerden de boel. Niet af en toe, maar structureel. Dat gebeurde via de aanbesteding van grote projecten als de Schipholtunnel. Het ging om honderden miljoenen aan belastinggeld.
Met bouwondernemer en klokkenluider Ad Bos, journalist Jos van Dongen en politicus Peter Rehwinkel blikken we terug.
De perfecte amateur
Een documentaire van Marten Minkema
Veelzijdig surrealist Louis Lehmann (1920-2012) is bijna tien jaar dood en daar nog altijd tegen. Hij kon alles - maar alleen op zijn eigen manier.
Louis was danser, tekenaar, vertaler, recensent, musicus, componist en bovendien internationaal erkend scheepsarcheoloog. Maar het meest beroemd is hij als dichter. Al voor de oorlog gold Lehmann als aanstormend poët en wonderkind, bejubeld door Menno ter Braak en Hendrik Marsman.
Zelf zag Louis zijn dichterschap vooral als grote sta-in-de-weg voor een echte baan, die hij inderdaad nooit kreeg. Mensen die dat wel lukte, waren voor hem grote tovenaars die hij benijdde.
Dit is de ingekorte versie van de Radio Doc van 5 januari 2022. Benieuwd naar meer documentaires van Radio Doc? Abonneer u op de podcast DOCS.
Aanslag Salman Rushie
Hét nieuws van dit weekend, de aanslag op de schrijver Salman Rushdie, een aanslag waarvan men dacht dat die niet meer zou komen, 33 jaar na de fatwa is het toch nog gebeurd. Wij spreken Maarten Asscher schrijver en uitgever, die zich destijds inzette voor Rushdie nadat de Iraanse ayatollah Khomeini een fatwa over hem uitsprak naar aanleiding van de publicatie van het boek De Duivelsverzen in 1989