OVT

OVT 9 januari 2022

De Olympische Zomerspelen in München van 1972 zouden de 'vrolijke' Spelen worden. Maar alles veranderde toen elf Israëlische atleten en een Duitse politieman omkwamen tijdens een gijzeling door een Palestijnse terreurbeweging. Rolf Bos schreef er 'Een Duitse zomer' over.

Verder: Ad van Liempt over 'De roaring fifties', de column van Nelleke Noordervliet, Madeleijn van den Nieuwenhuizen over 'The Dawn of Everything', historische boeken met Nadia Bouras en in Het Spoor Terug: aflevering #2 'Dood spoor' van 'Bloody Sunday in Roermond'.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Ad van Liempt over 'De roaring fifties'

De jaren vijftig, dat was toch de pantoffeltijd? De tijd van vlijt, orde en gezag? Het waren saaie maar tegelijkertijd spannende jaren, aldus Ad van Liempt in zijn nieuwe boek De roaring fifties. Want naast brave burgers waren er ook vernieuwers die het oude vaderland wilden openbreken: types als de stoute, opstandige schrijver Annie M.G. Schmidt en Mary Zeldenrust-Noordanus, de voorzitter van de NVSH die opkwam voor anticonceptie en afrekende met het beeld van Nederland als 'huisvrouwenland'.

Historicus en journalist Ad van Liempt portretteerde hen en andere baanbrekers in zijn boek en is te gast.

Madeleijn van den Nieuwenhuizen over 'The Dawn of Everything'

Vroeger, toen de moderne staat en instituten nog niet bestonden, waren de mensen op hun gelukkigst. Ze leefden als 'nobele wilden' samen in pais en vree. Het is een filosofisch idee dat zeker sinds Rousseau diep in ons denken is geworteld. Maar dat verhaal klopt niet. Het is een ontstaansmythe; het moderne equivalent van het Bijbelse oorsprongsverhaal van Adam en Eva.

Tenminste, dat vond Occupy Wallstreet-anarchist en antropoloog David Graeber. In 2020 overleed hij, en een paar maanden terug kwam alsnog zijn laatste boek uit: The Dawn of Everything. Daarin herschreef hij samen met co-auteur, archeoloog David Wengrow, de begingeschiedenis van de mensheid zoals we die kennen. Te gast Graeber-liefhebber rechtshistoricus Madeleijn van den Nieuwenhuizen, bekend van haar instagrampagina Zeikschrift, haar immens populaire platform voor mediakritiek met maar liefst 83 duizend volgers.

De column van Nelleke Noordervliet - Donald Duck

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Historische boeken met Nadia Bouras

Elke maand bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter en ditmaal voor het eerst onze nieuwe derde boekenrecensent, historicus Nadia Bouras. Zij bespreekt:

  • Nieuw België: Een migratiegeschiedenis 1944-1978 van Tom Naegels
  • Els Borst. Medicus in de politiek van Nele Beyens
  • Een onverschrokken leven. De vele hartstochten van Fernanda Willekes MacDonald van Lidy Nicolasen
  • Slavernij en Beschaving. Geschiedenis van een paradox van Karwan Fatah-Black

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.

Rolf Bos en Jos Hermens over 'Een Duitse zomer'

De 'vrolijke' Spelen zouden het worden: de Olympische Zomerspelen in 1972 in München. Voor het eerst sinds ‘de Spelen van Hitler’ uit 1936 waren de Olympische Spelen weer in Duitsland. En deze zouden een ander positief beeld van het land moeten laten zien. Het liep allemaal anders door een Palestijnse gijzelingsactie met een zeer bloedige afloop.

En nu – 50 jaar later – verschijnt er een boek over: Een Duitse zomer. Dat boek gaat niet alleen over de Spelen van 1972 maar ook over de manier waarop de politiek in de hele Olympische geschiedenis een rol heeft gespeeld en over dat op het Olympisch motto ‘sport verbroedert’ heel wat af te dingen is. Een gesprek met de auteur, journalist en historicus Rolf Bos en atleet Jos Hermens, die er destijds bij was.

Het Spoor Terug: Bloody Sunday in Roermond #2 Dood spoor

Een documentaire van Frans Pollux

In 1990 vond een IRA-aanslag in Roermond plaats, een nooit opgehelderde vergismoord waarbij twee jonge Australische toeristen midden op de Markt werden doodgeschoten. Vier verdachten werden aangehouden, maar ondanks overweldigend bewijs ook weer vrijgesproken. De Limburgse podcastmaker Frans Pollux spreekt betrokkenen van toen, brengt de verdachten in beeld en duikt in de rafelranden van het verhaal. In Het Spoor Terug deze week de tweede aflevering Dood spoor.

Bloody Sunday in Roermond is een productie van de VPRO en De Limburger, in samenwerking met filmproducent (Pupkin) Pieter Kuijpers van The Spectacular. De podcastserie bestaat uit vier afleveringen. Deze zijn wekelijks te horen in OVT op NPOradio1 en in de OVT-podcast.

Benieuwd naar de bonusaflevering waarin de geschiedenis van de IRA besproken wordt met historicus Joost Augusteijn? Klik op het blokje hiernaast om te luisteren.