OVT
OVT 2 januari 2022
De term ‘vrijheid’ valt sinds het begin van de coronacrisis bijna constant, maar wat bedoelen we er eigenlijk mee? Over de betekenis van vrijheid wordt immers al eeuwen gedebatteerd. Met Annelien De Dijn en Kasper C. Jansen.
Verder: de foto's van ondekkingsreizigster freule Alexine Tinne, de column van John Jansen van Galen, en in Het Spoor Terug aflevering 1 van 'Bloody Sunday in Roermond'.
Ondekkingsreizigster Alexine Tinne
Ze nam spiegels, ijzeren ledikanten, kandelaars, haar eigen hemelbed, vijf honden, en haar moeder mee op expeditie door de wildernis. Want als een negentiende-eeuwse Haagse dame op reis ging, deed ze dat op haar Haags, als een mevrouw. Freule Alexandrine Pieternella Francoise Tinne, oftewel Alexine Tinne was de eerste westerse vrouw die door de Sahara reisde en tot in het hart van Centraal Afrika doordrong. Alles wat ze zag legde ze vast op de gevoelige plaat, naast ontdekkingsreizigster was ze namelijk ook fotograaf.
In het Haags Historisch Museum is nu een tentoonstelling van haar foto’s en van foto’s van haar tochten ingericht, die hopelijk na 14 januari weer bezocht mag worden. Nederlandse eigentijdse ontdekkingsreizigster Arita Baaijens bespreekt het leven en werk van Tinne.
De betekenis van vrijheid
“Bescherm jezelf, bescherm elkaar, en bescherm de vrijheid die we met elkaar op het virus te herwinnen hebben.” Zo sprak Hugo de Jonge 14 december in een corona-persconferentie. Met die uitspraak presenteerde hij onze worsteling met corona als een vrijheidsstrijd, waarin het vaccin ons belangrijkste wapen vormt.
De term ‘vrijheid’ valt sinds het begin van de coronacrisis bijna constant. Maar wat bedoelen we er eigenlijk mee? Wat legt de coronacrisis bloot over hoe we over vrijheid denken, en hoe helpt of hindert ons vrijheidsbegrip ons in deze pandemie, die nu al bijna twee jaar duurt?
Daar gaan we het over hebben met politiek historicus Annelien De Dijn, schrijver van Vrijheid, Een woelige geschiedenis. En met Kasper C. Jansen, bekend van de YouTube-serie De Snijtafel, waarin hij voornamelijk tv-programma’s fileert en analyseert. Hij poneerde in een essay in de Volkskrant dat de coronacrisis een voedingsbodem is gebleken voor een geperverteerd vrijheidsbegrip, dat hij 'libercynisme' noemt.
Het Spoor Terug: Bloody Sunday in Roermond #1: Ratatata in Roermond
Een documentaire van Frans Pollux
In 1990 vond een IRA-aanslag in Roermond plaats, een nooit opgehelderde vergismoord waarbij twee jonge Australische toeristen midden op de Markt werden doodgeschoten. Vier verdachten werden aangehouden, maar ondanks overweldigend bewijs ook weer vrijgesproken. De Limburgse podcastmaker Frans Pollux spreekt betrokkenen van toen, brengt de verdachten in beeld en duikt in de rafelranden van het verhaal. In Het Spoor Terug deze week nogmaals de eerste aflevering Ratatata in Roermond.
Bloody Sunday in Roermond is een productie van de VPRO en De Limburger, in samenwerking met filmproducent (Pupkin) Pieter Kuijpers van The Spectacular. De podcastserie bestaat uit vier afleveringen. Deze zijn wekelijks te horen in OVT op NPOradio1 en in de OVT-podcast.