OVT

OVT 31 oktober 2021

Het einde van de Maand van de Geschiedenis is in zicht. Live vanuit Amsterdam reikt juryvoorzitter Khadijha Arib de Libris Geschiedenisprijs 2021 uit. We praten met de jury en de vijf genomineerden: Philip Dröge, Jelle Gaemers, Margriet van der Heijden, Sandra Langereis en David Van Reybrouck.

Verder: De Krimschatten, een heet geopolitiek hangijzer, livemuziek van Lavinia Meijer, Kenzaburo Oës controversiële roman 'Seventeen' eindelijk vrijgegeven, en de column van Abdelkader Benali.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Livemuziek van Lavinia Meijer

Harpiste Lavinia Meijer speelde tijdens de uitzending twee nummers. Meijer is nu ook op tournee, klik hier voor meer informatie en speeldata.

De Krimschatten: heet geopolitiek hangijzer

De stukken die door vier Krimmusea waren uitgeleend aan het Allard Pierson Museum moeten terug naar Oekraïne, niet naar de oorspronkelijke musea die nu onder Russisch bestuur vallen: dat bepaalde de rechter in hoger beroep afgelopen 26 oktober. 

Het Allard Pierson belandde in 2014 na de annexatie van de Krim in een lange ingewikkelde procedure: waar moeten de geleende schatten naar worden teruggestuurd? We spreken historicus Rob van der Laarse erover.

'Seventeen': de radicalisering van een zeventienjarige rukker

De naamloze zeventienjarige Japanse hoofdpersoon uit Seventeen, een vroege roman van nobelprijswinnend auteur Kenzaburo Oë, denkt aan niets anders dan masturberen. In zijn zoektocht naar zelfvertrouwen vindt de onzekere tiener aansluiting bij een extreemrechtse club en radicaliseert. De publicatie in 1961 bracht een schok teweeg in Japan. Er volgde een decennialange censuur op het boek, maar nu is er eindelijk een volledige herdruk en Nederlandse vertaling.

De herpublicatie raakt aan de actualiteit. Zo presenteerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid 26 oktober een dreigingsanalyse over honderden tieners in Nederland die radicaliseren richting extreemrechts. Kunnen we leren van Seventeen? Japanoloog en Oë-kenner Luk Van Haute vertaalde het boek en is te gast.

Historische boeken met Wim Berkelaar

Elke maand bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar en Bart Funnekotter. Deze week is Wim Berkelaar aan de beurt. Hij las voor ons:

  • Afrekenen met de vijand. Het naoorlogse beleid ten aanzien van Duitsers in Nederland, van Marieke Oprel
  • Voor profeet en Führer. De islamitische wereld en het Derde Rijk, van David Motadel
  • Aex van de ziel. Hoe zelfhulpboeken de tijdgeest weerspiegelen, van Maarten van den Heuvel
  • Geen vredestichter zonder tegensprekers. Hugo de Groot. Geleerde, staatsman, verguisd verzoener, van Henk Nellen

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.

Wie wint de Libris Geschiedenis Prijs 2021?

Een boek over onze humanist en priesterzoon Erasmus; een speurtocht naar verre voorouders in Batavia; de pijnlijke geschiedenis van Indonesië, opgetekend door een kritische Belg; de biografie van Vadertje Drees; of het verhaal van een ‘vergeten’ joodse natuurwetenschapper in het Hollandse Leiden. Vijf boeken en vijf kanshebbers op de Libris Geschiedenis Prijs 2021. Maar welk boek en welke auteur gaat dit jaar de prijs winnen? Juryvoorzitter en lid van de Tweede kamer Khadija Arib maakte in de uitzending de winnaar bekend en dat is dit jaar geworden: Erasmus, dwarsdenker. Een biografie van Sandra Langereis

De genomineerden waren:

  • Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis van Philip Dröge
  • Willem Drees. Daadkracht en idealisme van Jelle Gaemers
  • Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest van Margriet van der Heijden
  • Erasmus, dwarsdenker. Een biografie van Sandra Langereis
  • Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld van David Van Reybrouck

De column van Abdelkader Benali

Werk Werk Werk!

De column is deze week van Abdelkader Benali.

Librisprijs 2020

Pieter van Os won vorig jaar de Librisprijs. Wat heeft dit voor hem betekend?