De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feed ►Stitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.
OVT
OVT 22 augustus 2021
In de zomerserie 'De menselijke natuur' onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'Into the wild' van Jon Krakauer met Roger Cox en Thomas Muntz.
Verder in OVT: Vakantieman Lara Nuberg geeft een geheime reistip naar een meer op Sumatra en in het Spoor Terug 'De laatste woorden van Anton Mussert' van Djuna Kramer en Misha Melita. En Alma Mustafic te gast over Afghanistan en Srebrenica
De Vakantieman: Lara Nuberg op Sumatra
Deze week tipt onze Vakantieman (m/v) het Tobameer, op Noord-Sumatra in Indonesië. Daar wonen oorspronkelijk de Batak-volkeren, die zich trots voelen nooit gekoloniseerd te zijn door de Europeanen. Deze cultuur is nog overal te zien, met hun kenmerkende bouwstijl, keuken en zangcultuur.
Historica, 'Gewoon een Indisch meisje' en blogger Lara Nuberg neemt ons mee naar haar favoriete plek op aarde, waar ze als 18-jarige backpacker per toeval terecht kwam.
De menselijke natuur #7: Terug naar de natuur
Roger Cox over Into the Wild van Jon Krakauer
Waar is het toch ooit zo misgegaan, tussen mens en natuur? In de 8-delige serie 'De menselijke natuur' onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé met filosoof Thomas Muntz en 8 uitgelezen gasten 8 teksten die ons natuurbeeld bepaalden. Deze aflevering: Roger Cox over Into the Wild van Jon Krakauer.
Chris oftewel Alexander Supertramp, zoals hij zichzelf noemt, is de hoofdfiguur uit Into the Wild, het boek over de jongeman die één wil worden met de wildernis in Alaska (en die velen natuurlijk ook kennen van de gelijknamige film van Sean Penn). Helemaal alleen, met niets dan een zakmes, een rammelend geweer, en een paar zakjes rijst, trok hij de wildernis in om, zoals hij schrijft, ‘het onechte wezen in jezelf te doden’.
Klimaatadvocaat Roger Cox en filosoof Thomas Muntz vragen zich af: wat hoopte Chris te leren van de onverbiddelijk natuur? Wat drijft mensen als Chris de wildernis in?
Het Spoor Terug: De laatste woorden van Anton Mussert
Een documentaire van Djuna Kramer en Misha Melita
Julius Caesar kon nog net uitbrengen “Ook gij Brutus?”, voor hij stierf. En Willem de Zwijger zei: “Mijn god heb medelijden met dit arme volk”. Ook Anton Mussert, leider van de NSB, schijnt nog iets gezegd te hebben voordat hij in mei 1946 werd geëxecuteerd. Iets dat nu, 75 jaar later, pas openbaar wordt. Wat zou hij de wereld nog hebben willen meegeven? Kunnen we zijn daden door die woorden beter begrijpen?
In de documentaire De laatste woorden van Anton Mussert gaan journalisten Djuna Kramer en Misha Melita op zoek naar de laatste woorden van de NSB-leider. En dat verloopt heel anders dan ze hadden verwacht.
Dit is een herhaling van DOCS van 19 mei. Benieuwd naar meer documentaires? Abonneer u op de podcast DOCS.
Nieuws
Afghanistan en de Nederlandse reflex
In Afghanistan groeit de chaos met de dag nu de Taliban het land heeft overgenomen. Frankrijk en Engeland zagen dit scenario van verre aankomen, en startten maanden geleden met de eerste evacuaties vanuit Afghanistan. Het Nederlandse kabinet daarentegen werd zogezegd ‘overvallen door de situatie’. De evacuatie komt zeer traag op gang en daarnaast werd direct duidelijk gemaakt dat niet iedereen die voor de Nederlandse krijgsmacht werkte in aanmerking zou komen voor Nederlandse hulp. Dat deed de van oorsprong Bosnische onderzoeker en docent Alma Mustafic ergens aan denken. ‘De geschiedenis herhaalt zich’ schreef ze op twitter. Ze is te gast om uit te leggen wat ze daarmee bedoelt.