Voorbij de natuur in De menselijke natuur #6

OVT 15 augustus 2021

In de zomerserie 'De menselijke natuur' onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'Een Cyborg Manifest' van Donna Haraway met Tinkebell en Thomas Muntz.

Verder in OVT: Vakantieman Farah Bazzi geeft een geheime reistip naar Mexico en in het Spoor Terug 'De boerenkinderen uit de klas' van Mathijs Deen.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De Vakantieman: Farah Bazzi in Mexico

Deze week tipt onze Vakantieman (m/v) de Ottomaanse klokkentoren in Mexico-Stad. Dit was een cadeautje aan de stad van Syrisch-Ottomaanse migranten in 1920. In de decennia daarvoor waren enorme groepen Ottomanen naar Zuid-Amerika getrokken, en hun sporen zijn overal nog terug te vinden.

Farah Bazzi, historica van de vroegmoderne Ottomaanse en Iberische rijken aan Stanford University, neemt ons mee naar dit 'Reloj Otomano' en de mensen die als 'turcos' voorkomen in het werk van Marquez.

De menselijke natuur #6: Voorbij de natuur

Tinkebell over Een Cyborg Manifest van Donna Haraway

Waar is het toch ooit zo misgegaan, tussen mens en natuur? In de 8-delige serie 'De menselijke natuur' onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé met filosoof Thomas Muntz en 8 uitgelezen gasten 8 teksten die ons natuurbeeld bepaalden. Deze aflevering: kunstenares Tinkebell over Een Cyborg Manifest van Donna Haraway.

'We zijn allemaal hersenschimmen, getheoretiseerde en gefabriceerde hybriden van machine en organisme. Wij zijn kortom cyborgs,' aldus Donna Haraway, in haar Cyborg Manifest. Een tekst uit 1985 waarin ze blijmoedig het westerse hokjesdenken ten grave draagt. Weg met dat denken in cultuur versus natuur, mens versus dier, mens versus machine, man versus vrouw, en beschaafd versus primitief. Het manifest is, zoals ze zelf schrijft: 'een pleidooi voor het plezier dat het doelbewust verwarren van grenzen oplevert, en voor verantwoordelijkheid bij het construeren ervan.'

Kunstenares Tinkebell en filosoof Thomas Muntz zoeken samen de grenzen van ons hokjesdenken op.

Het Spoor Terug: De boerenkinderen uit de klas

Een documentaire van Mathijs Deen

Toen Mathijs Deen afgelopen jaar de beelden zag van protesterende boeren en de boze reacties in de media, moest hij denken aan de boerenkinderen in de klas waar hij zelf in gezeten heeft, op de dorpsschool in Twente, eind jaren 60, begin jaren 70. Die boze boeren in het nieuws: zijn dat de kinderen van zijn oude schoolvrienden, daar op die traktoren?

Deen ging terug naar Boekelo en zocht ze op: de klasgenoten die boer waren geworden. Hoe is het ze vergaan?

De boerenkinderen uit de klas is een documentaire over een wereld die veranderde en over een zoektocht van mensen die willen blijven doen waar ze met hart en ziel van houden: boer zijn.

Dit is een herhaling van de Radio Doc van 20 december 2020. Benieuwd naar meer documentaires van Radio Doc? Abonneer u op de podcast DOCS

Nieuws

Limes werelderfgoed

De Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, die langs de noordelijke Rijntak, nu de Nederrijn, de Lek, de kromme en oude Rijn, dwars door ons land liep, van Nijmegen naar Katwijk, die Romeinse grens is, na een lange lobby samen met Duitsland, werelderfgoed geworden. Een gesprek met Tom Hazenberg, opgravingsleider