De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feed ►Stitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.
OVT
OVT 14 maart 2021
Na tien jaar Rutte aan het roer en de verkiezingen voor de deur, is het tijd om de balans op te maken. Hoe werd Mark Rutte de premier die we nu kennen? En.. is het niet tijd voor zijn vertrek?
Verder: de eerste zwarte politici in de Kamer, de biografie 'Erasmus, dwarsdenker' van Sandra Langereis, een lofzang op het casettebandje en in Het Spoor Terug: Corry Tendeloo.
Geen Afro-Nederlanders in het parlement
De afgelopen vier jaar zaten precies 0 (nul) zwarte mensen in de Tweede Kamer. Terwijl er volop gedebatteerd wordt over institutioneel racisme, het slavernijverleden en gelijke kansen, waren mensen met een Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse achtergrond afwezig in de Kamer.
We praten hierover met oud-Kamerleden John Leerdam en Hubert Fermina, en met Fatihya Abdi, die nu op de kandidatenlijst staat en actievoert voor meer kleur in het parlement.
Lou Ottens, de Nederlandse uitvinder van het cassettebandje
The ‘Compact Cassette’. Zo werd het cassettebandje genoemd toen het in de vroege jaren ’60 bij het publiek werd geïntroduceerd. Het cassettebandje is een Nederlandse uitvinding van Lou Ottens dat verder werd ontwikkeld bij Philips. Ottens overleed deze week.
Als eerbetoon aan Ottens en zijn uitvinding een gesprek met Arjan Spies, gitarist en zanger bij The Kik, die zo verliefd is op het cassettebandje dat hij er nog altijd mee opneemt.
10 jaar Mark Rutte
Na ruim tien jaar Rutte en met de verkiezingen voor de deur, is het tijd om onze premier eens onder de loep te nemen. Hoe werd Mark van 'stuiterbal tot staatsman' gemaakt, en wat was daarvoor nodig?
Met theatermaker en politiek historicus Eveline van Rijswijk bespreken we de boeken die de afgelopen tijd over de VVD-voorman verschenen, zijn leiderschap en zijn werdegang.
Hoogleraar Nederlandse politieke geschiedenis Henk te Velde publiceert deze week het boek Slotakkoorden over bijzondere exits uit de politiek. Met Te Velde bespreken we Rutte's historische inspiraties en de vraag: is het niet tijd voor Rutte's exit?
Erasmus in een bloemetjeshemd
De humanist Erasmus is niet weg te denken uit de canon. Een kritische geest, een man met humor, een toonbeeld van verdraagzaamheid. Zo iemand bombarderen we graag tot vaderlandse geschiedenis.
Op de kaft van de biografie Erasmus: dwarsdenker stak Sandra Langereis Erasmus in een vrolijk bloemetjeshemd dat hij -volgens Langereis- fantastisch had gevonden als het in de tijd in zijn kast had gehangen. In de uitzending vertelt ze dat hij niet het bordkartonnen figuur is dat we later van hem maakten, maar een omstreden man.
Het Spoor Terug: wie kent Corry Tendeloo?
Een documentaire van Nienke Zoetbrood
Wie kent Corry Tendeloo? Met die vraag peilt journalist Nienke Zoetbrood (29) haar generatiegenoten. Niemand, zo blijkt. En ook de vrouwenrechten waarvoor ze streed zijn nauwelijks bekend. Wie wist dat getrouwde vrouwen tot zestig jaar geleden net als kinderen en geesteszieken ‘handelingsonbekwaam’ waren?
Het Spoor Terug duikt in de geschiedenis van vrouwenrechten in de jaren vijftig. Rechten die vandaag de dag zó vanzelfsprekend lijken dat de generatie dertigers er geen weet van heeft. Net zo min als van de vrouw die haar hele leven streed voor deze rechten: politica Corry Tendeloo. Hoe kan het dat we deze geschiedenis vergeten zijn?