OVT

OVT 7 maart 2021

Als kind onder het kolonialisme had je nog minder te zeggen dan de volwassenen om je heen. Door het Nederlandse en Belgische 'beschavingsoffensief' in de koloniën werden kinderen gescheiden van hun ouders. Met een panel van historici duiken we in hun verhalen.

Verder: de enige profvoetballer die een WK boycotte, de terugkerende toekomstbelofte van de kernenergie, rechts-populisten als nieuwe kruisvaarders, de ingewanden van Michiel de Ruyter, en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Kind en kolonialisme

Als we het hebben over het leed dat kolonialisme heeft veroorzaakt, dan verwijzen we meestal naar hard oorlogsgeweld. Maar er was ook zoiets als ‘zacht’ geweld, betogen historici in een recent verschenen academisch tijdschrift van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap, wat niet minder verschrikkelijk was. Dat zachte geweld betrof het hardhandige ‘beschavingsoffensief’ dat op kinderen in de koloniën werd losgelaten.

Een gesprek over de koloniale kijk op het kind, met historici Geertje Mak, Maaike Derksen, en Chiara Candaele.

Er zit weer toekomst in kernenergie

Na grote weerstand uit Groningen kwam Mark Rutte er snel op terug dat hij de Eemshaven voor een nieuwe kerncentrale op het oog had. Maar dat hij kerncentrales wil bouwen, daar blijft hij bij. De VVD is niet de enige partij die weer toekomst in kernenergie ziet. Zijn we niet meer bang voor een grote kernramp zoals in Fukushima?

Energiedeskundige Wim Turkenburg is te gast om te vertellen over ons schommelende atoomenthousiasme door de geschiedenis heen. Waarom keert de toekomstbelofte van kernenergie steeds weer terug?

De ruimte als het nieuwe Wilde Westen

Naar aanleiding van de recente euforie over maar liefst drie geslaagde Marsmissies, van Amerika, China en de Verenigde Arabische Emiraten, klinkt er nu ook een waarschuwend geluid: “Er dreigt een nieuw soort goldrush in de ruimte, en als er geen regelgeving komt, dan gaat dat leiden tot wildwesttaferelen, waarbij het recht van de sterkste geldt”.

Zo betoogt advocaat Florentine Vos. Ze stelt dat het ruimteverdrag uit 1967 niet meer voldoet en het hoog tijd wordt voor nieuwe regelgeving.

Rechts-populisten als de nieuwe kruisvaarders

Rechts-populisten als Thierry Baudet spelen leentjebuur bij het christendom voor hun evangelie van 'eigen volk eerst'. Dit is niet de eerste keer in de geschiedenis dat rechts-populisten inspiratie uit het christendom halen. Hoe hebben zij de fundamentalistische schatkamer van Veluwedominees leeg geroofd?

Politicoloog en onderzoeksjournalist Sander Rietveld - zelf opgegroeid in de Bible Belt- schreef Nieuwe kruisvaarders. De heilige alliantie tussen orthodoxe christenen en radicaal-rechtse populisten. De auteur is te gast.

De enige profvoetballer die een WK boycot

Het WK voetbal in Qatar moet geboycot worden. Daar riepen enkele politici al toe op, nadat bekend werd dat meer dan 6000 arbeiders door uitbuiting omkwamen bij de bouw van de voetbalstadions. Al eerder werd opgeroepen tot een boycot van een WK, namelijk in 1978 toen het WK plaatsvond in Argentinië, dat in die tijd een dictatuur was.

Oekie Hoekema was toen de enige profvoetballer die opriep tot een boycot. Met hem en sportprotest-historicus Paul Reef praten we over de WK’s van ’78 en nu.

Ingewanden De Ruyter teruggevonden

We waren ze kwijt, zoekgeraakt als het ware: de ingewanden van Michiel de Ruyter. De zeeheld had ze verloren, nadat zijn lichaam in 1667 werd geprepareerd om te worden gebalsemd. Nu zijn ze teruggevonden. Ze blijken ergens in Italië te liggen.

Frits de Ruyter de Wildt, voorzitter van de Michiel de Ruyter Stichting, en zelf twaalfde generatie De Ruyter, komt vertellen over de zoektocht naar de ingewanden van de zeeheld.

De column van Sana Valiulina

De column is deze week van Sana Valiulina.