OVT

OVT 7 februari 2021

Het rommelt in Rusland. De Russische staatstelevisie vergeleek de terugkeer van Navalny met die van Lenin in 1917. Vormt Navalny net zo'n gevaar voor het zittende regime als Lenin destijds? We praten erover met Ruslandkenner Hubert Smeets.

Verder: hoe Nederland het grootste xtc-land werd, Netflix-film 'The Dig', het mysterie van apostel Jacobus' dijbeen, in Het Spoor Terug: de dienstplicht, en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Hubert Smeets over Navalny versus Poetin

Oppositieleider Aleksej Navalny is Poetins grootste nachtmerrie aan het worden. Hij werd vergiftigd, bleef leven, herstelde in Duitsland en keerde tot ieders verbazing terug naar Rusland. Daar werd hij direct opgepakt en uit protest gingen duizenden mensen de straat op.

De Russische staatstelevisie maakte een vergelijking met de terugkeer van Lenin in 1917, om duidelijk te maken dat Navalny een groot gevaar voor Rusland vormt. Kan Navalny net als Lenin inderdaad een gamechanger worden? Waar staat hij voor en waarom is hij zo succesvol?

Ruslandkenner Hubert Smeets is te gast.

Nadette de Visser over 'Missie Turkije'

Het is 1914 als de Nederlandse diplomaat Louis Westenenk naar Constantinopel wordt gezonden, om een semi-onafhankelijk gebied te besturen dat dient als toevluchtsoord voor de onderdrukte Armeniërs. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wordt Westenenks missie roemloos afgeblazen. Niet veel later zullen tijdens de Armeense Genocide meer dan een miljoen Armeniërs vermoord worden.

Journalist Nadette de Visser reconstrueert het verhaal van Westenenk in haar boek Missie Turkije. Hoe staan de gebeurtenissen van toen in relatie tot nu, in een periode van oplopende spanningen tussen de Europese mogendheden en Turkije? De schrijfster is te gast.

Hoe werd Nederland het grootste xtc-land?

Xtc was deze week weer eens in het nieuws. Ditmaal ging het niet om het roesmiddel zelf, maar om legale vervangers die een vergelijkbare zielsverrukking oproepen. Dinsdag kwam een slepend conflict over de productie van een legaal alternatief voor xtc voor de rechter. Eerder deze week berichtte de NOS over een nieuwe designerdrug die vooral in het oosten van het land gretig aftrek vindt. 

Maar hoe komt het eigenlijk dat xtc – officieel verboden – en pillen en poeders die xtc vervangen zo gewoon zijn in ons land? En hoe zijn wij het grootste xtc-land geworden?

Philippus Zandstra schreef samen met collega-journalist Wietse Pottjewijd het boek XTC, een biografie. De auteur is te gast. 

Thijs Porck over Netflix-film 'The Dig'

Een amateurarcheoloog die een eeuwenoude schat blootlegt: een bewijs dat de Angelsaksen in de vroege Middeleeuwen een veel rijkere cultuur hadden dan we altijd dachten. Plots waren de 'dark ages' niet meer zo 'dark'.

De nieuwe Netflix-film The Dig vertelt het verhaal van deze opgraving bij Sutton Hoo in 1939, die een ongekende hoeveelheid materiaal uit de Angelsaksische wereld blootlegde.

Te gast is mediëvist Thijs Porck over deze film.

Het mysterie van de apostel Jacobus' dijbeen

Ze liggen al eeuwen en eeuwen in een basiliek in Rome: de restjes beenderen van twee vermaarde apostelen. Een van die vrome botten, zo werd deze week bekend, is niet van de heilige eigenaar, maar van een waarschijnlijk gewone christen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat het onderzochte dijbeen van apostel Jacobus niet het dijbeen van Jacobus is. Professor Lautaro Roig Lanzillotta is een van de wetenschappers die bij het onderzoek betrokken is. Hij komt praten over het dijbeen en zijn vermeende eigenaar Jacobus.

De column van Sana Valiulina

De column is deze week van Sana Valiulina.

Het Spoor Terug: De dienstplicht, deel 1

Een documentaire van Michal Citroen

In 1996 ging onze dienstplicht op de schop. Hoewel de militaire dienstplicht in ons land officieel niet is afgeschaft, is het 25 jaar geleden dat de laatste dienstplichtigen daadwerkelijk werden opgeroepen.

In een vierdelige serie van Het Spoor Terug schetst Michal Citroen de geschiedenis van de dienstplicht aan de hand van archiefmateriaal, oude dagboekfragmenten en nieuwe interviews.