De meeloper in De Ware Aard #7
OVT 30 augustus 2020
In de zomerserie De ware aard onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'Eichmann in Jeruzalem' van Hanna Arendt met mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld en filosoof Thomas Muntz. Gesprek met Markha Valenta over sexschandaal in de VS
Verder in OVT: Vakantieman Valika Smeulders geeft een geheime reistip naar Curaçao en in Het Spoor Terug het zesde deel van de documentaire '75 jaar na de bevrijding' van Michal Citroen.
Trumpsupporter-evangelist Jerry Falwell jr in diskrediet
Evangelist Jerry Falwell jr. moest deze week ontslag nemen president van de Liberty University in Virginia, vanwege een seksschandaal. Hij is steunpilaar van president Trump en de man die er 4 jaar geleden voor zorgde dat het overgrote deel van evangelisch Amerika Republikeins stemde. Na Steve Bannon al weer de tweede prominente Trumpsupporter die in diskrediet raakt, precies op het moment dat de campagne van de president officieel van start gegaan is.
Amerikaniste Markha Valenta, net 11 dagen terug uit Amerika, is te gast.
De Vakantieman: Valika Smeulders op Curaçao
Deze week tipt onze Vakantieman (m/v) het Kas di Pal'i Maishi in Curaçao als reisbestemming, een mini-openluchtmuseum met een dak van maïsstengels, waar afstammelingen van tot slaaf gemaakte mensen woonden. Hoofd Geschiedenis bij het Rijksmuseum Valika Smeulders kwam dit huisje tegen tijdens haar onderzoek naar musea in Curaçao.
De ware aard #7: de meeloper
Liesbeth Zegveld over Eichmann in Jeruzalem van Hannah Arendt
Deugt de mens een beetje en wat is er nodig om hem beter maken? In de 8-delige serie ‘De ware aard’ onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé met filosoof Thomas Muntz en 8 uitgelezen gasten 8 teksten die ons mensbeeld bepaalden. Deze aflevering: Liesbeth Zegveld over Eichmann in Jeruzalem van Hannah Arendt.
Ze keek naar de kleurloze bureaucraat in het beklaagdenbankje en schreef dat ene zinnetje waarmee heel haar kijk op het personage was samengevat: ‘de banaliteit van het kwaad’. Het was 1961. Adolf Eichmann, logistiek architect van de holocaust, stond terecht in Jeruzalem. Filosofe Hannah Arendt deed er verslag van.
Hij had helemaal geen motieven voor wat hij had gedaan. Want hij stond er nooit bij stil, zo concludeerde Arendt over Eichmann. Hij staat voor de meeloper, iemand die bij voorkeur wegkijkt. Het is een personage dat niet alleen in dictaturen, maar ook in democratische staatsapparaten de kop opsteekt, en in ieder mens tevoorschijn kan komen. Dat is de figuur die Hannah Arendt op de snijtafel legt.
Mensenrechtadvocate Liesbeth Zegveld en filosoof Thomas Muntz leggen uit waarom we moeten blijven praten over de meeloper.
Het Spoor Terug: 75 jaar na de bevrijding #6
Deel 6: de blik vooruit: solex, de wegenwacht, kamperen en ontspanning
Vijf jaar lang was uitgekeken naar een nieuw begin. Alles zou anders en beter worden. Maar na het feesten viel het al gauw tegen. Zo’n 250 duizend landgenoten hadden de oorlog niet overleefd en in mei 1945 werd de volle omvang van dat verlies duidelijk. Nederland was failliet, het economische leven ontwricht, de voedsel en brandstofsituatie desastreus, de woningnood ongekend groot, een deel van de landbouwgrond stond onder water en flink wat steden lagen nog in puin. Waar moest de moed, de energie en het vermogen vandaan komen om de boel te herstellen. “Wat was de vrede mooi toen het nog oorlog was”. Ooggetuigen spreken over de eerste jaren na de oorlog.
Interviews voor het grootste deel uit de 17 afleveringen van de Spoor-serie Cheerio uit 1989; aangevuld met interviews uit andere VPRO-radiodocumentaires over de Hongerwinter, de Wederopbouw van Rotterdam en de Terugkeer en een gesprek met Wim Daniëls, auteur van ‘De zomer van ‘45’.