OVT

OVT 29 november 2020

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is dit jaar weer niet geslonken. Waarom lijkt de emancipatie op dit punt te stagneren? We praten erover met econoom Sophie van Gool.

Verder: Tinneke Beeckman over ‘Machiavelli’s lef’, Jan Luitzen over de eerste voetbalwedstrijd in Nederland, Jeroen Olyslaegers over zijn roman ‘Wildevrouwen’, Het Spoor Terug over de mislukte dam naar Ameland, de column van Sana Valiulina en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Sophie van Gool over de loonkloof

Het nieuws werd deze week beheerst door het drama rondom de alfaman in de politiek, Thierry Baudet. Maar er was ook nieuws over de andere helft van de mensheid: de vrouwelijke helft. Want na minstens een halve eeuw emancipatie is de loonkloof tussen vrouwen en mannen de afgelopen jaren weer niet geslonken. Dat blijkt uit de Monitor Loonverschillen die het CBS deze week publiceerde.

Hoe kan dat? Komt het doordat vrouwen 'parttime prinsesjes' en 'deeltijd-diva’s' zijn, zoals in het tv-programma Waarom werken vrouwen niet van journalist Liesbeth Staats wordt gesuggereerd? Of moet de oorzaak ergens anders worden gezocht: is er sprake van een weeffout in onze samenleving als het gaat om waardering van mannen- en vrouwenarbeid? We praten hierover met econoom Sophie van Gool.

Middeleeuwse memes van de Koninklijke Bibliotheek

Memes. Bizarre plaatjes met witte grote blokletters erop – u heeft ze vast wel eens voorbij zien komen op het internet. Nu leent ook de Koninklijke Bibliotheek haar collectie zich daarvoor door zelf een memegenerator te maken.

Deze memes zijn niet alleen een kostelijk tijdverdrijf, er is ook iets van te leren. Mediëvist Sanne Frequin werkte mee aan deze site, en legt uit wat hier zo leuk en leerzaam aan is.

Tinneke Beeckman over 'Machiavelli's lef'

Wie leest er nou nog Machiavelli, op een enkele machtswellustige snoodaard na? Bijna niemand – ook niet filosoof Tinneke Beeckman, die het werk van de beruchte denker uit Florence tijdens haar studies nooit was tegengekomen.

Maar nieuwsgierig gemaakt door een bijna terloopse aanbeveling van haar held Spinoza sloeg ze een paar jaar terug zijn Discorsi open. En daar ontdekte ze dat hij ‘bij uitstek een denker voor een wereld in crisis’ is. Ze schreef het boek Machiavelli’s lef, levensfilosofie voor de vrije mens en is te gast.

Jan Luitzen over de eerste voetbalwedstrijd in Nederland

De coronamaatregelen maken dat voetbal heel anders beleefd wordt dan normaal. Volle stadions zijn er even niet meer bij voor volkssport nummer één in Nederland. In dat opzicht eigenlijk net als in 1854, toen de eerste voetbalwedstrijd in ons land gespeeld werd en de sport nog aan een select gezelschap toebehoorde. Zo’n dertig jaar eerder dan altijd gedacht wordt.

Waar 1880 normaal wordt aangehouden als startpunt van de voetbalsport in Nederland, laat Jan Luitzen in zijn promotie-onderzoek en boek Vivat! Vivat Noorthey! een ander beeld zien, op basis van nieuw bronnenmateriaal. De sporthistoricus is te gast.

Jeroen Olyslaegers over 'Wildevrouw' en 16e-eeuws Antwerpen

Antwerpen kreeg in de zestiende eeuw de hele ellende van de Tachtigjarige Oorlog over zich heen: paapse kettervervolgingen, calvinistische betweterij, de lange uitzuigende arm van Philips II en natuurlijk de slag om de afvallige stad, die in 1584 terugviel in handen van de Spaanse furie.

Jeroen Olyslaegers schreef een zinderende roman over de stad van papen, ketters en handelaren. Zijn boek heet Wildevrouw en gaat over een Antwerpse vluchteling die terugkijkt op zijn leven. Hij vervloekt zichzelf als man en als stedeling. De auteur vertelt ons over zijn boek. 

Historische boeken met Bart Funnekotter

Onze recensent Bart Funnekotter bespreekt de nieuwste historische boeken. Ditmaal:

  • Philippus en Alexander. Wereldveroveraars uit Macedonië van Adrian Goldsworthy (Omniboek)
  • Het nazisme en complottheorieën van Richard J. Evans (Spectrum)
  • Bezem en kruis. De Hollandse schoonmaakcultuur of de geschiedenis van een obsessie van Piotr Oczko (Primavera Pers)
  • De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria van Gerald Easter en Mara Vorhees (Ambo|Anthos)

Eén van deze boeken wordt gekozen als Boek van de Maand - en die kunt ú winnen! Houd tijdens de uitzending de Facebookpagina van OVT in de gaten.

De column van Sana Valiulina

Jeans

De column is deze week van Sana Valiulina.

Het Spoor Terug: de vergeten dam naar Ameland

Op het wad onder Ameland liggen de resten van een dam die halverwege de negentiende eeuw is aangelegd, tussen het eiland en de vaste wal. Tien jaar heeft hij er gelegen, tot een storm hem wegspoelde. De eilanders zijn vergeten wie eraan gewerkt heeft. Voor de jonkheer die hem aanlegde, Pieter Tedfing van Berkhout, was het een mislukt levenswerk. Voor de wadlopers van nu is het een welkome bestemming om naartoe te lopen.

Het Spoor Terug vertelt deze week de geschiedenis van de vergeten dam naar Ameland. De maker van deze documentaire is Mathijs Deen.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.