OVT

OVT 27 september 2020

Deze week is OVT in Arnhem om het startschot van de Maand van de Geschiedenis te geven. Vijf weken lang gaat OVT op tournee.

Deze week: heiligen die zonder hoofd rondlopen en een behaarde Maria: we bespreken de verbeelding van het lichaam in de middeleeuwen met Sanne Frequin. Verder: Paulien Cornelisse over de geschiedenis van de kers, Jan Brokken over zijn boek ‘Het eiland van Jean Rhys’, live muziek van Spinvis, Abdelkader Benali over zijn essay voor de Maand van de Geschiedenis en meer.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Rina Knoeff over coronawoede en -protest

Het kan niemand zijn ontgaan: het protest van de jonge influencers deze week. Met leuzen als ‘Ik doe niet meer mee’ en ‘Free the people’ maakten zij hun ongenoegen kenbaar.

Want na een half jaar coronamaatregelen zijn zij het zogezegd zat. En niet alleen hun geduld is op, veel meer Nederlanders hebben het gehad met het virus en de strenge maatregelen van een huns inziens zwabberende overheid. Maar hoe was het vroeger? Had je dit soort geluiden ook bij de cholera, de pest en de Spaanse griep? Horen ze onvermijdelijk bij een langdurig virus?

Te gast is historicus Rina Knoeff, onder meer gespecialiseerd in de geschiedenis van ziekten en geneeskunde. Ze is als hoofddocent verbonden aan de Rijksuniversiteit van Groningen en het Aletta Jacobs Instituut voor Public Health.

Hans Piena over topstukken uit het Nederlands Openluchtmuseum

Hans Piena vertelt over een bijzonder voorwerp uit het Nederlands Openluchtmuseum: het Katholieke hulpboekje voor emigranten naar Engelssprekende landen. 

En wat is er zo bijzonder aan dat boekje? Er staat een uitgebreide uitleg over hoe je je zonden moet vertalen!

Het tweede stuk dat conservator Hans Piena met ons besprak was het dagboek van boer Eimert Papenborg dat in de 19e eeuw een geheim dagboek bijhield.

Met Piena en Papenborgs achterkleinzoon Guido Papenborg uit Ziewent bespreken we dit boekje, waarin de boer geheime liefdes besprak maar ook laat zien hoe de band tussen de Achterhoek en het Westen veranderd is.

Abdelkader Benali over zijn essay voor de Maand van de Geschiedenis

'Reizigers van een nieuwe tijd' is de titel van het essay van de Maand van de Geschiedenis. Schrijver en OVT-columnist Abdelkader Benali schreef dit verhaal over Jan Janszoon, een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst. Het is ook het verhaal van het gebied in Marokko waar hij zelf vandaan komt.

Tegenwoordig komen mensen van daar hierheen om geld te verdienen. Eeuwen geleden gebeurde het omgekeerde ook, toen het Rif-gebied een welvarende streek was en de oosterse cultuur niet onderdeed voor de westerse. Zondag licht Abdelkader zijn essay toe.

Live muziek van Spinvis

Spinvis reist momenteel de Nederlandse theaters af met zijn voorstelling 'Oog in oog'. Samen met celliste Saartje van Camp brengt hij liedjes uit alle periodes uit zijn oeuvre.

Zondag spelen ze met z'n tweeën een aantal nummers uit deze muziekvoorstelling.

Wim & Bart recenseren Libris-nominaties

Onze vaste boekrecensenten Wim Berkelaar en Bart Funnekotter recenseren tot de grote uitreiking in Amsterdam elk één van de vijf genomineerde boeken voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020. Deze week bespreken zij

  • Eens ging de zee hier tekeer van Eva Vriend (Atlas Contact)
  • Liever dier dan mens van Pieter van Os (Prometheus)

Behaarde Maria en een vagina-wond: de tentoonstelling ‘Body Language’

Met de centralere positie van de mens in de late middeleeuwen veranderen ook de verbeeldingen van Jezus, Maria en heiligen. Met de ogen van nu lijken die afbeeldingen soms vreemd. Wat zit daarachter?

Deze bijzondere verbeeldingen van het menselijk lichaam zijn vanaf 25 september te zien in de tentoonstelling ‘Body Language’ in het Catharijneconvent. Kunsthistoricus Sanne Frequin bezocht voor ons de tentoonstelling en doet in de uitzending verslag.

Paulien Cornelisse over 'De Gouden Kersenpit'

De inspecteur en de gouden kersenpit: dat klinkt als de titel van een detectiveverhaal, maar het is een verhaal over kersen. Paulien Cornelisse schreef het voor het Gelders Erfgoedfestival. Dat festival heeft ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis aan tien bekende artiesten gevraagd zich te laten inspireren door erfgoedlocaties in de provincie.

Paulien Cornelisse kreeg het Flipje Streekmuseum en het Regionaal Archief Rivierenland toebedeeld en dat inspireerde haar tot een verhaal over mannen die kersen werden. Zondag is ze te gast en vertelt ze over deze bijzondere geschiedenis.

De column van John Jansen van Galen

De column is deze week van John Jansen van Galen, helaas zijn de eerste zinnen van deze column door een technisch mankement niet juist geregistreerd.

Historische boeken met Bart Funnekotter

Elke maand bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar en Bart Funnekotter. Deze week is Funnekotter aan de beurt. Hij las voor ons:

  • De Vikingen – Een nieuwe geschiedenis van Neil Price (Nieuw Amsterdam);
  • De leunstoel van de SS-officier van Daniel Lee (Spectrum);
  • Het landschap, de mensen – Nederland 1850-1940 van Auke van der Woud (Prometheus)
  • De Ardennen - De ontdekking van een grensland van Hans Olink (Balans).

Eén van deze boeken wordt het boek van de maand - en dat kunt u winnen. Houd na de uitzending onze Facebookpagina in de gaten!

Jan Brokken over zijn boek ‘Het eiland van Jean Rhys’

Wat voor plek is het onbekende Dominica, het Caribische eiland waar Jean Rhys opgroeide? Deze West-Indische schrijfster, bekend van het boek De wijde Sargassozee, intrigeerde Jan Brokken die op reis ging naar het eiland. 

In Het eiland van Jean Rhys vertelt Brokken over zijn zoektocht naar de wortels van Rhys, in de uitzending vertelt hij over zijn boek en de reis.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.