Lessen voor de post-corona stad

OVT 24 mei 2020

Door de coronapandemie kijken we anders naar de stad. Overal ter wereld buigen stadsbesturen zich over de vraag hoe een pandemie-proof stad eruit dient te zien. In de middeleeuwen boog men zich ook al over dit vraagstuk, weet mediëvist Janna Coomans. Zij is te gast.

Verder in OVT: hoe word je Kim Jong-Un?; de geschiedenis van de WHO; de bijzondere reis van een gestolen kleitablet; Léon Hanssen over zijn boek 'Handboek voor de vagebond'; de bevrijding van Texel; de column van Abdelkader Benali en in Het Spoor Terug: Een suikeroom in Ethiopië - deel 2.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Lessen voor de post-corona stad

De coronapandemie heeft ons met andere ogen naar de stad doen kijken. Drukke winkelstraten en overvolle trams zijn taboe in de anderhalvemetermaatschappij, terwijl het belang van parken en pleinen plots zonneklaar is. Overal ter wereld buigen stadsbesturen zich dan ook al over de vraag hoe een pandemie-proof stad eruit dient te zien.

Het is niet voor het eerst dat het stadse leven na een epidemie onder de loep wordt genomen, weet middeleeuwendeskundige Janna Coomans. Zij ontdekte dat steden na de pest met tal van maatregelen in sneltreintempo opschoonden. En wij zijn natuurlijk benieuwd wat we daarvan kunnen leren. Haar proefschrift vindt u hier: https://dare.uva.nl/search?identifier=2fb34844-4b35-421f-b1c1-e3adc9fe4eae

De geschiedenis van de Wereldgezondheidsorganisatie

Het laatste heilige huisje waar Trump zijn pijlen op gericht heeft is de Wereldgezondheidsorganisatie. De president dreigt om de bijdrage van de V.S. op te schorten, waardoor de WHO opeens zijn grootste geldschieter kwijt is. En dat midden in de corona-crisis. De WHO is opgericht na de Tweede Wereldoorlog als deel van de Verenigde Naties met als ambitieus project om de wereldwijde gezondheid te verbeteren. Maar is het nu een politieke slangenkuil aan het worden?  

We praten erover met gezondheidsspecialist en onderzoeker aan de Universiteit Maastricht Remco van de Pas. 

De column van Abdelkader Benali

De column is deze week van Abdelkader Benali. 

Hoe word je Kim Jong-Un?

Het moet een flinke kluif zijn geweest om de levensloop van Kim Jong-Un op papier te zetten. Zelfs de meest basale feiten staan over de Noord-Koreaanse dictator ter discussie: zo weten we niet eens zeker of hij momenteel nog wel in leven is. Voormalig CIA-analiste Jung Pak waagde zich toch aan een biografie, en schreef het veelgeprezen boek Hoe je Kim Jong-Un wordt.

Hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden Remco Breuker is te gast over het fascinerende portret van de leider van het kluizenaarskoninkrijk.

Léon Hanssen over zijn boek 'Handboek voor de Vagebond'

De vagebond is een eenmansmens: de belichaming van het principe van social distancing. Zo schrijft cultuurhistoricus Léon Hanssen in zijn 'Handboek van de voor de vagebond', dat deze week verschijnt. Vagebonden zijn er in alle soorten en maten. Swiebertje was er een, maar evenzo Thoreau, de auteur van 'Walden', het klassieke boek over zijn tiny house dat geluk en afzondering bracht; en natuurlijk ook de achttiende-eeuwse filosoof Rousseau, die liever tussen de bomen dan de mensen verkeerde. 

Maar kun je ook vagebonderen tussen de bakfietsvaders en moeders, het drukke elektrisch fietsverkeer en in de rij bij Albert Heijn? En heeft de corona ons dichterbij de vagebond in onszelf gebracht? Léon Hanssen neemt ons mee door honderden jaren mentaal en fysieke afzonderen en zwerven.

De bevrijding van Texel

Afgelopen week was het precies 75 jaar geleden dat Texel bevrijd werd. Als laatste plek in Nederland kwamen op 20 mei 1945 de Canadese troepen van de geallieerden het eiland ontzetten van de Duitsers. De anderhalve maand voor de bevrijding werd een bittere strijd geboerd: honderden Georgiërs die op het eiland gelegerd waren kwamen in opstand tegen de duitsers. Wat is er van deze strijd nog terug te zien op Texel?

Arnold van Bruggen maakte daarover een tentoonstelling in de duinen van Texel, die hier ook online te zien is. Hij is te gast.

Bijbelmuseum-soap

Het omstreden Amerikaanse Museum van de Bijbel zit in de problemen: de overheid heeft een gestolen kleitablet in beslag genomen. Het kleitablet laat een deel van het Gilgamesj-epos zien. De evangelische familie Green, die rijk werd met de knutselwinkelketen Hobby Lobby, opende het museum om de bijbel te onderbouwen. Toch blijft de aandacht telkens gaan naar de artefacten waar iets mis mee is.

Kenner van de soap rondom het Bijbelmuseum is Bart Funekotter. Hij komt uitleggen wat er aan de hand is.

Het Spoor Terug: Een suikeroom in Ethiopië - deel 2

Deel 2 van een tweeluik over de geschiedenis van een Nederlandse suikerplantage in Ethiopië.

Nadat de Indonesische onafhankelijkheid eind 1949 een feit was, ging een aantal Nederlandse bedrijven die in ‘ons Indië’ actief waren geweest, op zoek naar nieuwe tropische locaties. In 1952 kwam op die manier de Handelsvereniging Amsterdam in Ethiopië terecht. Ze vestigde daar een al snel bloeiende suikeronderneming, die het tot 1974 zou volhouden. Toen moesten ze ook daar, na de revolutie van Mengistu vertrekken. Henk van Middelaar ging met oud HVA-er René van Sloten terug naar Ethiopië. Dit is een bewerkte herhaling.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.