De overlever in De ware aard #6

OVT 23 augustus 2020

In de zomerserie De ware aard onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'Is dit een mens?' van Primo Levi met schrijver Arnon Grunberg en filosoof Thomas Muntz.

Verder in OVT: Vakantieman Raphaël Hunsucker geeft een geheime reistip naar Tunesië en in Het Spoor Terug het vijfde deel van de documentaire '75 jaar na de bevrijding' van Michal Citroen.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Wilde waddenplannen

Corine Nijenhuis schreef het boek Waddenwolf, dat deze week uitkwam. Nijenhuis vertelt ons het verhaal van Pieter Jan Willem Teding van Berkhout, de man die de bouw van een dam tussen Ameland en het Friese vasteland in gang zette. Dit plan zou de Waddenzee transformeren tot Waddenpolder.

De Vakantieman: Raphael Hunsucker in Tunesië

Deze week tipt onze Vakantieman (m/v) het antieke Chemtou in Tunesië. Een prachtige steengroeve met resten van de antieke stad Simitthu. Classicus Raphael Hunsucker bezocht recentelijk deze bijzondere plek en komt vertellen. 

De ware aard #6: de overlever

Arnon Grunberg over Is dit een mens van Primo Levi

Deugt de mens een beetje en wat is er nodig om hem beter maken? In de 8-delige serie ‘De ware aard’ onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé met filosoof Thomas Muntz en 8 uitgelezen gasten 8 teksten die ons mensbeeld bepaalden.

Is dit een mens – zo luidt de titel van het beroemde boek van de Italiaanse schrijver en Auschwitz-overlevende Primo Levi. Hij getuigt daarin van wat “in Auschwitz de mens van de mens heeft durven maken.”

Het boek gaat over de donkerste episode van de 20e eeuw: de holocaust, en onderzoekt wat die ons leert over waar de mens toe in staat is. Zoals Levi zelf in 1986 schreef, een paar maanden voor zijn dood: “het is gebeurd en kan dus weer gebeuren: dat is de kern van wat we te zeggen hebben.”

Te gast over dit boek zijn schrijver Arnon Grunberg en onze huisfilosoof Thomas Muntz. Grunberg is zoon van een Auschwitz-overlevende, en iemand die Primo Levi’s werk vele malen las en herlas. Hij nam een deel van Levi’s geschriften ook op in de door hem samengestelde bloemlezing Bij ons in Auschwitz.

Het Spoor Terug: 75 jaar na de bevrijding #5

Deel 5: geldzuivering en Marshallhulp

Vijf jaar lang was uitgekeken naar een nieuw begin. Alles zou anders en beter worden. Maar na het feesten viel het al gauw tegen. Zo’n 250 duizend landgenoten hadden de oorlog niet overleefd en in mei 1945 werd de volle omvang van dat verlies duidelijk. Nederland was failliet, het economische leven ontwricht, de voedsel en brandstofsituatie desastreus, de woningnood ongekend groot, een deel van de landbouwgrond stond onder water en flink wat steden lagen nog in puin.  Waar moest de moed, de energie en het vermogen vandaan komen om de boel te herstellen.  “Wat was de vrede mooi toen het nog oorlog was”. Ooggetuigen spreken over de eerste jaren na de oorlog.

Interviews voor het grootste deel uit de 17 afleveringen van de Spoor-serie Cheerio uit 1989; aangevuld met interviews uit andere VPRO-radiodocumentaires over de Hongerwinter, de Wederopbouw van Rotterdam en de Terugkeer en een gesprek met Wim Daniëls, auteur van ‘De zomer van ‘45’. 

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.