OVT

OVT 22 november 2020

De bureaucraat heeft het zwaar te verduren: in het onderzoek naar de toeslagenaffaire ligt zijn rol onder een vergrootglas. Maar krijgt de ambtenaar terecht van sommigen de schuld? Hoe onze ambtenarij en bureaucratie zo gegroeid zijn, bespreken we met Thomas Muntz.

Verder: een nieuwe bron van Multatuli, een Afro-Indische familiegeschiedenis in ‘De vader van Grace’, de column van Micha Wertheim, Het Spoor Terug over parapsychologie en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Thomas Muntz over bureaucratie en de toeslagenaffaire

De bureaucraat is een vreemde boeman. Hij is een pennelikker, een jaknikker, een kleurloos figuur zonder eigen wil, die slechts doet waar hij toe opgedragen is. En toch jaagt hij schrik aan, want door belastingaangiftes, toeslagen, of visumaanvragen wel of niet goed te keuren kan hij levens vermorzelen. Computer says no.

De afgelopen week was de bureaucraat weer groots in het nieuws, vanwege wellicht het meest kafkaëske bureaucratieschandaal uit de Nederlandse geschiedenis: de toeslagenaffaire. Hoe lang vrezen wij de bureaucratie eigenlijk al? Waarom is die ooit opgetuigd en hebben we er ooit van gehouden? We bespreken het met filosoof en onderz​oeksjournalist Thomas Muntz.

De wederopstanding van China met Frans-Paul van der Putten

In China noemen ze het ‘de eeuw van de vernedering’: de periode vanaf de Eerste Opiumoorlog in 1840, toen China letterlijk en figuurlijk onder invloed raakte van het Westen.

“Sinds 1840 hebben we voortdurend moeten strijden,” zo sprak Xi Jinping, de leider van China daarover. “Maar nu doet zich het schitterend vooruitzicht voor van de grote heropleving van de Chinese natie. We voelen allemaal dat dit doel nu dichterbij is dan op welk ander tijdstip in de geschiedenis.”

In het boek De wederopstanding van China beschrijft Frans-Paul van der Putten de geschiedenis van de opkomst - of beter gezegd terugkeer - van China als wereldmacht, vanaf de opiumoorlogen tot het heden.

Nieuwe bron Multatuli ontdekt

Je zou denken dat we inmiddels alles wel weten van Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, en zijn meesterwerk Max Havelaar. Toch heeft Reinier Salverda een nieuwe bron gevonden, waaruit hij opmaakt dat het iconische personage Droogstoppel gebaseerd is op iemand anders dan we altijd dachten.

Een gesprek met hoogleraar Nederlands in Londen Reinier Salverda, die hierover schreef in tijdschrift de lage landenKlik hier om zijn artikel te lezen.

'De vader van Grace': van Zeeland naar Indonesië en terug

“De enige zwarte man in Middelburg, en niemand had mij ooit iets verteld!” Carolijn Visser was geïntrigeerd door de vader van haar jeugdvriendin Grace, die was geboren in Indonesië. Ze kende wel mensen uit Indonesië, maar die leken niet op Graces vader.

De gezamenlijke zoektocht van de vriendinnen naar de familiegeschiedenis van Grace resulteerde in het boek De vader van Grace, geschreven als geschenk voor de Week van het Zeeuwse Boek. Schrijfster Carolijn Visser is te gast.

Thomas Huttinga over 'Mister Europa' Stefan Zweig

De Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig pleegde in 1942 op een hotelkamer zelfmoord. Hij kon niet verder leven nu de wereld zich binnen nog geen 25 jaar voor de tweede keer in een wereldoorlog stortte. Want kon er hierna ooit nog iets terechtkomen van zijn Europese kosmopolitische ideaal van vrede en humanisme?

Heeft Europa vandaag de dag nog iets aan het erfgoed van 'Mister Europa' Stefan Zweig? Publicist Thomas Huttinga stelde een boek samen met Europese lezingen van deze schrijver, Aan de Europeanen van vandaag en morgen. Hij is te gast.

De column van Micha Wertheim

De column is deze week van Micha Wertheim.

Het Spoor Terug: Parapsychologie

Uitzonderlijke claims vereisen uitzonderlijk bewijs. Dat is in het kort het struikelblok voor de parapsychologie. Het vakgebied is bijna verdwenen, maar de vragen blijven. Want meldingen van telepathie, voorspellende dromen en berichten van gene zijde zijn van alle tijden, of je er in gelooft of niet.

Het Spoor Terug gaat op bezoek bij het Johan Borgman Fonds, dat zoveel mogelijk parapsychologische archieven redt van de vuilstort. Daarnaast reizen we naar Freiburg, waar het grootste parapsychologisch instituut van het continent floreert. In Groningen breekt psycholoog Jacob Jolij intussen een lans voor hernieuwd onderzoek in eigen land.

De maker van deze documentaire is Marten Minkema.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.