OVT

OVT 20 december 2020

Al ten tijde van de pestepidemie in de 17e eeuw aarzelden de Hollandse regenten over het afkondigen van een lockdown. De handel was immers ook belangrijk. Met historicus Gerrit Valk vergelijken we de Nederlandse omgang met de pest en corona.

Verder: Wim Berkelaar bespreekt historische boeken van december, Fenneke Sysling over de podcast ‘Het Gemeten Zelf’, de column van Micha Wertheim, Het Spoor Terug over censuur onder Franco en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

'De gave Gods': Gerrit Valk over lockdownsceptici

Aarzelen voordat je als overheid de samenleving plat legt bij een pandemie: het is een bekend fenomeen. Onze Hollandse regenten wachtten in de Gouden Eeuw ook heel lang voordat ze een lockdown afkondigden. Want al sloeg de pest wild om zich heen, de handel - bron van vaderlands welvaren - moest door blijven gaan.

Net als nu bij de tweede lockdown waren er in de zeventiende eeuw weifelaars die omwille van de economie of God 'niets doen' de beste remedie vonden voor een epidemie.  

Historicus Gerrit Valk schreef, samen met wijlen Leo Noordergraaf, de eerste klassieker over de pest in onze contreien: De gave Gods. De auteur is te gast.

Tien jaar Arabische lente met Laila al-Zwaini

Als de politie de handelswaar van een Tunesische straatverkoper op 17 december 2010 in beslag neemt, besluit deze zichzelf uit protest in brand te steken. Met zijn protestactie wordt de 26-jarige Mohammed Bouazizi het symbool van wat korte tijd later de Arabische lente gaat heten.

De protesten die beginnen in Tunesië verspreiden zich al snel door de hele Arabische wereld. Nu, tien jaar later, is het optimisme van destijds goeddeels vervlogen. We kijken terug en maken de balans op met arabiste Laila al-Zwaini, die zelf in 2011 de revolte op het Tahrirplein in Cairo meemaakte.

Frank von Hebel brengt Kapitein Rob weer tot leven

Op 11 december 1945 voer het schip ‘De Vrijheid’ voor het eerst uit, met aan het roer een onverschrokken, avontuurlijke schipper: Kapitein Rob. Deze zeeman groeide uit tot een legendarische stripfiguur, met een regelmatige verschijning in Het Parool. Zijn bestaan was echter slechts van korte duur: de laatste publicatie stamt uit 1966.

Journalist en stripliefhebber Frank von Hebel besloot Kapitein Rob nieuw leven in te blazen. Samen met tekenaar Fred de Heij werkt hij aan een nieuw verhaal over deze creatie van geestelijk vader Pieter Kuhn. De journalist komt vertellen over zijn liefde voor de strip en de bedenker ervan.

Historische boeken met Wim Berkelaar

Historicus Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal:

  • Gezichten van Joods verzet van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie
  • De orde. Hoe de vrijmetselaars bouwden aan de moderne wereld van John Dickie
  • Oorlogen & oceanen. Een familiegeschiedenis van Erik Ader
  • Een bezeten land van Monica Black

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.

Meten is weten: Fenneke Sysling over 'Het Gemeten Zelf'

Meer dan ooit weten we van alles over ons lichaam: we kunnen meten hoeveel stress we hebben, hoeveel stappen we lopen en hoeveel uur we slapen. Maar hoe is die obsessie ooit begonnen?

In de vijfdelige podcastserie Het Gemeten Zelf onderzoekt historicus Fenneke Sysling samen met podcastmakers Botte Jellema en Ype Driessen de geschiedenis van het meten aan ons eigen lichaam, van vroegmoderne weegstoel tot de recente Fitbit. Fenneke Sysling is te gast.

Pamela Kalkman over de podcast 'Zwijg'

In Het Spoor Terug zenden we deze week een aflevering van de podcastserie Zwijg uit, over censuur dichtbij huis. Bij het woord ‘censuur’ denken we al gauw aan autocratische landen zoals China, Iran, en Turkije. Maar hoe staat het eigenlijk in Europa?

Groeiend populisme én angst voor terrorisme gaan in veel Europese landen gepaard met nieuwe (zelf)censuur.

In de serie Zwijg onderzoeken journalisten Pamela Kalkman en Adinda Akkermans hoe vrij Europeanen anno 2019 zijn om te zeggen, schrijven, zingen en maken wat ze willen. Pamela Kalkman is te gast.

De column van Micha Wertheim

De column is deze week van Micha Wertheim.

Het Spoor Terug: James Bond is niet sexy

De Spaanse wetenschapper Jordi Cornella doet onderzoek naar censuur tijdens de dictatuur van Franco en deed een opvallende, en schokkende ontdekking: veel boekvertalingen van grote schrijvers als Hemingway, Fleming, Miller en Baldwin worden vandaag de dag nog steeds in hun gecensureerde versies herdrukt.

Pamela Kalkman gaat bij Jordi langs op de universiteit in Glasgow (waar hij werkt), reconstrueert zijn ontdekking en spit samen met hem de censuurrapporten door. Hoe gingen de censors precies te werk en hoe kan het dat de cirkel van censuur zich blijft herhalen?

Luister naar deze aflevering uit de podcast Zwijg, van Pamela Kalkman en Adinda Akkermans.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.