Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.
De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.
Deze week is OVT in Vught. Vanuit voormalig Moluks woonoord Lunetten praten we met bewoners en experts over het leven in een voormalig concentratiekamp en de Molukse gemeenschap in Nederland.
Verder: onze ‘volksaard’ in tijden van corona, een fotoreportage met KNIL-veteranen, de geschiedenis van het Groningse gas, live muziek van Jimi Bellmartin, de column van Micha Wertheim en meer.
Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.
De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.
OVT is te gast bij het Nationaal Monument Kamp Vught, op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp stond. Dit kamp herbergt echter nog veel meer geschiedenis. Ook het verleden dat raakt aan Oost/West, het thema van de Maand van de Geschiedenis, is er te vinden. Na de oorlog werd dit voormalig kamp gebruikt voor de opvang van Molukkers.
Een gesprek vanuit Barak 1B van het voormalige Molukse woonoord Lunetten over de roerige en pijnlijke Molukse geschiedenis in Nederland. Met onder meer voormalig bewoonster Ietje Van Capelle Tuapattinaya en historicus Wim Manuhutu.
Aan het begin van de coronacrisis geloofden politici, beleidsmakers en het OMT nog dat de Nederlandse volksaard ons zou beschermen tegen ‘Italiaanse toestanden’. We waren namelijk hygiënischer dan die Italianen, intelligenter qua lockdown dan in Frankrijk, en ons de wet voorschrijven als in Spanje was ook niet nodig, want wij waren weldenkend en nuchter.
Sinds de tweede golf lijkt de Nederlandse volksaard juist een probleem. We zijn plots anti-autoritair, eigenwijs en koppig. Volgens cultuurhistoricus Joep Leerssen is het niet onze volksaard die onze corona-aanpak in de weg zit, maar juist onze ongezonde en stereotiepe volksaard-obsessie. Hij is te gast.
Barak 1B, de uitzendplek van OVT, is de laatst overgebleven barak van het voormalige kamp. De barak vertelt het verhaal van de verschillende groepen die hier noodgedwongen na elkaar terecht kwamen: Joodse burgers & politieke gevangenen, Duitse burgerevacuees, geïnterneerde NSB’ers & collaborateurs en Molukse ex-KNIL-militairen.
De vaste expositie ‘Als muren konden spreken’ bestrijkt deze vier periodes aan de hand van kleine menselijke objecten. Conservator Brigitte de Kok is te gast.
Landgoed Bronbeek is een bijzondere plek: het koloniaal-militair verleden wordt getoond in het museum, het is een kenniscentrum over deze geschiedenis en.. de geschiedenis woont er ook nog. Het is namelijk een tehuis voor KNIL-veteranen.
Voor het Erfgoedfestival zou documentair fotograaf Suzanne Liem artist in residence zijn aldaar. Maar in residence zijn in een verzorgingstehuis is lastig wanneer een pandemie toeslaat. We praten met Suzanne Liem over deze plek en de fotofilm die ze maakte van Bronbeek tijdens corona.
Regelmatig worden Groningers weer opgeschrikt door een aardbeving: het gevolg van het wegpompen van gas uit de grond. Waar de ontdekking van gas in 1959 hoop leek te bieden voor deze arme regio, voelden de Groningers zich in de loop der jaren steeds meer in de steek gelaten.
Emiel Hakkenes beschrijft in Gas. Het verhaal van een Nederlandse bodemschat de geschiedenis van het Groningse gas aan de hand van de mensen die hierin een sleutelrol hebben gespeeld. Hij is erover te gast in de uizending.
Onze vaste boekrecensenten Wim Berkelaar en Bart Funnekotter recenseren tot de grote uitreiking in Amsterdam elk één van de vijf genomineerde boeken voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020. Deze week bespreekt Wim De kolonieman van Angelie Sens.
De column is deze week van Micha Wertheim.
Meer Micha? Voor het Erfgoedfestival verbleef hij in het Kröller-Müller Museum. De film die hij hiervoor maakte vind je op de website van het festival.