De neuroot in De ware aard #5

OVT 16 augustus 2020

In de zomerserie De ware aard onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'Het onbehagen in de cultuur' van Sigmund Freud met Bert Keizer en filosoof Thomas Muntz.

Verder in OVT: Vakantieman Marijke Gnade geeft een geheime reistip naar Italie en in Het Spoor Terug het vierde deel van de documentaire '75 jaar na de bevrijding' van Michal Citroen.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Indonesië betaalde hoge prijs voor eigen onafhankelijkheid

Morgen is het 75 jaar geleden dat Indonesië zichzelf onafhankelijk verklaarde – en dat zal daar groots gevierd worden. Nederland erkende die onafhankelijkheid pas vier jaar later, op 27 december 1949. Maar Indonesië moest ook nog eens diep door het stof ten gunste van de Nederlandse economie. De financieel-economische voordelen die Nederland opdeed met de soevereiniteitsoverdracht waren van grotere omvang dan de Amerikaanse Marshallhulp. Dat beschrijven historicus Anne-Lot Hoek en bedrijfskundige Ewout van der Kleij in een stuk wat woensdag 19 augustus in de Groene Amsterdammer verschijnt.

 

De Vakantieman: Marijke Gnade in Italië

Deze week tipt onze Vakantieman (m/v) Marijke Gnade, hoogleraar archeologie aan de UvA, de plek waar zij al 40 jaar elke zomer naar toetrekt om opgravingen te doen: Le Ferriere, een klein gehucht in de buurt van Rome. Vanuit Italië staat ze ons te woord over deze bijzondere plek, die in vroeger tijden bekend stond als Satricum, waar ruim 2,5 millenia aan archeologische geschiedenis te vinden is.   

Wilt u meer weten over de opgravingen in Satricum of deze steunen? Kijk dan op de website van de Vereniging Vrienden van Satricum (VVS).

De ware aard #5: de neuroot

Bert Keizer over Het onbehagen in de cultuur van Sigmund Freud

Deugt de mens een beetje en wat is er nodig om hem beter maken? In de 8-delige serie ‘De ware aard’ onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé met filosoof Thomas Muntz en 8 uitgelezen gasten 8 teksten die ons mensbeeld bepaalden. Deze aflevering: Bert Keizer over Het onbehagen in de cultuur van Sigmund Freud.

Als er iemand was die het zielenleven van de ontwikkelde mens op de snijtafel legde dan was het wel Sigmund Freud. In ons huisde nog altijd de eerste woeste primitieveling, stelde hij, gedreven door driften die hij nauwelijks kon onderkennen: een personage dat diep vanbinnen wist dat hij er niet gelukkiger op was geworden sinds hij rechtop liep, maar die niet meer op vier poten kon of wilde lopen.

Het enige dat er voor de mens opzit is zich het dier, of beter gezegd, het beest van het lijf te houden.

Een opgave die menig neurotisch uurtje of neurose oproept, aldus filosoof, schrijver en arts Bert Keizer, samen met filosoof Thomas Muntz legt hij Freud op de divan.

Het Spoor Terug: 75 jaar na de bevrijding #4

Deel 4: (huis)vrouwen na de oorlog

Vijf jaar lang was uitgekeken naar een nieuw begin. Alles zou anders en beter worden. Maar na het feesten viel het al gauw tegen. Zo’n 250 duizend landgenoten hadden de oorlog niet overleefd en in mei 1945 werd de volle omvang van dat verlies duidelijk. Nederland was failliet, het economische leven ontwricht, de voedsel en brandstofsituatie desastreus, de woningnood ongekend groot, een deel van de landbouwgrond stond onder water en flink wat steden lagen nog in puin.  Waar moest de moed, de energie en het vermogen vandaan komen om de boel te herstellen.  “Wat was de vrede mooi toen het nog oorlog was”. Ooggetuigen spreken over de eerste jaren na de oorlog.

Interviews voor het grootste deel uit de 17 afleveringen van de Spoor-serie Cheerio uit 1989; aangevuld met interviews uit andere VPRO-radiodocumentaires over de Hongerwinter, de Wederopbouw van Rotterdam en de Terugkeer en een gesprek met Wim Daniëls, auteur van ‘De zomer van ‘45’. 

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.