De excuses van de koning
OVT 15 maart 2020
De koning heeft bij het staatsbezoek aan Indonesië afgelopen week zijn excuses aangeboden voor Nederlandse oorlogsmisdaden tijdens de Dekolonisatieoorlog. Is dit het begin van een eerlijke openbare omgang met ons koloniale verleden, of is het boek nu gesloten en is Nederland van zijn schuld af?
Verder in OVT: wat leerde Taiwan van het SARS-virus, coronabesmetting op Lesbos en de gevolgen voor de vluchtelingen, de column van Abdelkader Benali, Jeroen Windmeijer over zijn boek 'Het Isisgeheim', hoe zag Jezus er echt uit en in het Spoor Terug: 'Hendrik Werkman'.
Wat Taiwan van SARS leerde
In 2003 werd Taiwan, een eiland op 130 km afstand van de Chinese kust, hard getroffen door de sarsepidemie. En alles leek erop te wijzen dat Taiwan ook ernstig te lijden zou krijgen onder de corona-epidemie. Maar Taiwan heeft duidelijk geleerd van SARS: het aantal geïnfecteerde is tot dusver tot onder de 50 beperkt gebleven.
Wat ze precies hebben geleerd van SARS, en wat wij van Taiwan kunnen leren, dat zocht onze mederedacteur en presentator Julie Blussé voor ons uit. Ze belde o.a. met Stanford-professor dr. Jason Wang, die onlangs een wetenschappelijk artikel publiceerde over de Taiwanese aanpak.
Corona-rampscenario aan de randen van Europa
Artsen zonder Grenzen luidde dit weekend de noodklok: het virus heeft inmiddels ook het eiland Lesbos bereikt. De Griekse inwoonster die het virus heeft opgelopen zit inmiddels in quarantaine - maar het is een kwestie van tijd tot het overvolle vluchtelingenkamp Moria wordt geraakt. Dan dreigt een waar rampscenario.
Te gast is Arjan Hehenkamp, adjunct-directeur van Stichting Vluchteling en eerder lang werkzaam bij Artsen zonder Grenzen, over de impact van epidemieën op vluchtelingenkampen en de historische reflex hoe ermee om te gaan.
Excuses van de koning aan Indonesië
De koning heeft bij het staatsbezoek aan Indonesië afgelopen week zijn excuses aangeboden voor de oorlogsmisdaden van Nederland tijdens de Indonesische dekolonisatieoorlog. Sindsdien discussieert het land over de verontschuldiging van overheidswege. Veteranen voelen zich erdoor verraden en spreken er schande van. Postkoloniale critici vinden het allemaal te mager. Maar hoe moeten we de excuses beoordelen? Is dit het begin van een eerlijke openbare omgang met ons koloniale verleden, of is het een eindpunt en is Nederland nu van zijn schuld af?
Historici en Indonesiëkenners Remco Raben en Lara Nuberg zijn te gast.
Willie van Peer over zijn boek 'Hoe zag Jezus eruit?'
Hij zou eruit hebben gezien als de gemiddelde man in Palestina 2000 jaar geleden. Ongeveer 1,55 meter lang, 50 kilo zwaar, een beetje grof in het gezicht en lomp in de ledematen. Toen Jezus zo voor het eerst werd getoond, ging er een schok door de wereld. Want deze Jezus leek helemaal niet op de heilig-hart-Jezus, de getormenteerde hippie-Jezus die we sinds de dertiende eeuw menen te kennen.
Filoloog en literatuurwetenschapper Willie van Peer bestudeerde de iconografische geschiedenis van de verlosser en schreef Hoe zag Jezus eruit. De auteur is te gast.
Jeroen Windmeijer over zijn boek 'Het Isisgeheim'
Wanneer het Leidse Rijksmuseum van Oudheden zich opmaakt voor een grootse tentoonstelling over Egypte, doet conservator Arianna een wel heel bijzondere ontdekking in een gouden beeldje van de godin Isis; de Egyptische moedergodin blijkt al eeuwenlang een groot geheim met zich mee te dragen. Zo begint de historische thriller Het Isisgeheim. Waarom moest de Dan Brown van de Lage Landen juist over Isis een boek schrijven? En wie is zij eigenlijk?
Historisch thrillerauteur Jeroen Windmeijer schreef Het Isisgeheim en is te gast.
Het Spoor Terug: Hendrik Werkman
Drie dagen voordat de geallieerden het noorden zouden bevrijden werd Hendrik Werkman door de SD gefusilleerd in de bossen van Bakkeveen. De kunstenaar en verzetsman die geloofde dat zijn beste werk nog moest komen, stierf aldus een voortijdige dood. In het kader van 75 jaar vrijheid in Nederland zenden we een herhaling uit van de documentaire die Laura Stek maakte over zijn leven en werk.