OVT

OVT 11 oktober 2020

Een aanslag met explosieven op de Makro, opgeëist door RaRa, zorgde voor veel opschudding in het Nederland van de jaren '80. Zo'n terroristische actie was volkomen nieuw. De tentoonstelling 'In the Presence of Absence' vertelt dit verhaal vanuit de daders. De maker is te gast.

Verder: Sara Polak over zieke Amerikaanse presidenten, de teruggave van roofkunst uit Benin, Claudia Müller over opgroeien in de DDR, Luuk Bouwman over vooroorlogs Nederlands fascisme in zijn film 'Allen tegen allen', de column van Abdelkader Benali en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Sara Polak over kwakkelende presidenten

Amerika wil niets liever dan een sterke man aan het roer. Maar dat wordt lastig als de Commander in chief ziek wordt. Toch wordt hard gewerkt om het beeld van een onaantastbaar gezonde president in stand te houden, zien we nu Donald Trump zelf geveld werd door het coronavirus.

Dit is niet de eerste keer dat een Amerikaanse president kwakkelt terwijl hij in office is. Hoe gaan land, politiek en media om met het feit dat hun bovenmenselijke roerganger ineens toch een mens blijkt?

Amerikanist Sara Polak praat ons bij.

Moeten we nu onze roofkunst uit Benin teruggeven?

Koloniaal roofgoed moet terug naar het land van herkomst. Dat staat in het rapport Koloniale collecties en erkenning van onrecht dat op verzoek van minister Van Engelshoven is gemaakt. Het advies werd deze week aangeboden aan de Minister van Cultuur en met instemming ontvangen door de betrokken musea. 

Maar hoe zit het met de plunderkunst? Willen de betrokken landen de kunst terug en zijn ze er klaar voor? Het voorbeeld van de gestolen koningsbeeldjes van Benin leert dat men ter plekke staat te popelen. 'Ze zijn niet van de witte man, maar van ons', aldus een elektricien op straat in de hoofdstad Benin City tegen journalist Femke van Zeijl. Zij is te gast.

Kunstwerken over RaRa in het Stedelijk

Dat was nog niet eerder vertoond in Nederland: een aanslag met explosieven op een bedrijf. Het gebeurde in de nacht van 17 september 1985 voor het eerst, en het zou datzelfde jaar nog drie keer opnieuw gebeuren bij filialen van dezelfde onderneming. De eerste aanslag leidde tot het uitbranden van de Makro in Duivendrecht. De aanslag werd opgeëist door RaRa (Revolutionaire Anti-Racistische Actie). Het bedrijf was volgens de groep medeverantwoordelijk voor de apartheid in Zuid Afrika.

Kunstenaar Pieter Paul Pothoven maakte voor het Stedelijk Museum een aantal kunstwerken over de aanslag en kroop in de huid van de aanslagplegers. Hij sprak met voormalig RaRa-leden die allemaal anoniem willen blijven, en stelde uit verscheidene aanslagplegers één dader samen. Pothoven deed dat, zegt hij, niet omdat hij hun daden zozeer goedkeurt, maar omdat hun verhaal ook verteld moet worden. Pieter Paul Pothoven is te gast.

Ingrid de Zwarte over het boek '10 miljard monden'

In 2050 zal de wereldbevolking 10 miljard bereiken. Hoe gaan we al die mensen in hemelsnaam voeden? Dat is de vraag achter het boek 10 miljard monden, waarin Wageningse onderzoekers hun kijk presenteren op wat met een duur woord het ‘wereldvoedselvraagstuk’ heet.

Toch is dat vraagstuk niks nieuws. Volgens historica Ingrid de Zwarte, die het voorwoord van de bundel schreef, worstelt de mens al millennia met de vraag hoe een groeiende bevolking te voeden. Wat kunnen we van eerdere denkers leren, en hoe beziet zij de ideeën van haar Wageningse toekomstvoorspellers?

Ingrid de Zwarte is te gast.

Het Nederlands fascisme in de film 'Allen tegen allen'

Wat is het fascisme? Waar stopt het, en waar begint het? Het zijn vragen die de laatste jaren steeds vaker gesteld worden, nu steeds meer zelfbenoemde ‘sterke mannen’ het politieke podium betreden en domineren.

Luuk Bouwman maakte een documentaire over deze vragen: Allen tegen allen, een archeologie van het Nederlandse fascisme. Want wat blijkt: ook in Nederland woekerde het voor de Tweede Wereldoorlog van fascistische clubjes en sentimenten. Documentairemaker Luuk Bouwman en antiquair en verzamelaar van fascistische kunstwerken en objecten Joep Haffmans zijn te gast.

Jaap Robben over grensdorp Dinxperlo-Suderwick

Dinxperlo en Suderwick: twee aangrenzende dorpjes op de Nederlands-Duitse grens. In de lokale volksmond is de plek gewoon Dinxperwick gaan heten, zo nauw zijn de dorpen met elkaar verweven. Maar de grens is er wel degelijk en is van grote invloed op de geschiedenissen van de beide dorpjes en van de mensen die er wonen.

Schrijver Jaap Robben bezocht voor het Erfgoedfestival het Grenslandmuseum en schreef drie verhalen over 'grenzen'. In de uitzending vertelt hij over zijn beleving van deze plek.

Lotte Jensen over 'Napoleons nalatenschap'

Volgend jaar is het 200 jaar geleden dat Napoleon is overleden. Destijds, in 1821, werd hij in Nederland nog vooral gezien als wrede tiran, dwingeland en duivel. Dat is tegenwoordig heel anders. Nu is er ook hier bewondering en aandacht voor zijn verdiensten. Zo valt te lezen in Napoleons nalatenschap, een boek dat deze week verschijnt en zijn Nederlandse erfenis in beeld brengt.

Het is geschreven door diverse auteurs, onder redactie van Napoleonkenner en ‘fan’ Lotte Jensen. Zij is te gast.

Claudia Müller over 'Statiegeld voor mijn moeder'

Claudia Müller draagt het thema van de Maand van de Geschiedenis, Oost/West, als geen ander in zich. Ze groeide op in de DDR en vertrok in 1989 naar het westen. Ze is een van de geïnterviewden uit de bundel Statiegeld voor mijn moeder, een boek met herinneringen van oud-Ossi’s die ook in het Westen nog steeds een actuele waarde hebben.

Ze is bij ons te gast en vertelt over haar jeugd in Oost-Duitsland.

Wim Berkelaar recenseert een Libris-nominatie

Onze vaste boekrecensenten Wim Berkelaar en Bart Funnekotter recenseren tot de grote uitreiking in Amsterdam elk één van de vijf genomineerde boeken voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020. Deze week bespreekt Wim De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw van Enny de Bruijn.

De column van Abdelkader Benali

De column is deze week van Abdelkader Benali.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.