Waarom is het zo moeilijk de Amerikaanse politie te hervormen?

OVT 7 juni 2020

Al decennia wordt er in Amerika hevig geprotesteerd tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Toch blijft ingrijpende hervorming van de Amerikaanse politie uit. Socioloog Jaap Timmer is te gast.

Verder in OVT: Arthur van den Boogaard over het sprookje van Lance Armstrong, Wim Daniëls over zijn nieuwe boek 'De zomer van 1945', de 100e verjaardag van het Verdrag van Trianon, de column is van John Jansen van Galen en in Het Spoor Terug: de plantage van onze voorouders - deel 2.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Waarom is het zo moeilijk de Amerikaanse politie te hervormen?

Al decennia wordt er in Amerika hevig geprotesteerd tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Toch blijft ingrijpende hervorming van de Amerikaanse politie uit – en wij vroegen ons af waarom. Volgens socioloog en politiewetenschapper Jaap Timmer van de Vrije Universiteit vormt het bestaan van het Tweede Amendement, oftewel het recht op wapenbezit, één belangrijke en meestal onderbelichte factor in dit vraagstuk. Timmer is gast.

Wim Daniëls over zijn nieuwe boek 'De zomer van 1945'

Zijn Brabantse ome Theo die de naam van Montgomery consequent verkeerd uitspreekt, het werpen van de atoombom op Japan - een vredesdaad -, het gezeur over de verdwenen fiets, over de levensmiddelenbonnen en het verlies van het Oranje Bondsteam tegen de Liberation Army Team: het komt allemaal voor in De zomer van 1945. Het boek van wereldbrabander Wim Daniëls komt deze week uit.

De schrijver is te gast.

De column van John Jansen van Galen

De column is deze week van John Jansen van Galen. 

De Hongaarse 'schande' van het Verdrag van Trianon

Afgelopen donderdag was het 100 jaar geleden dat het Verdrag van Trianon werd getekend; het onbekendere broertje van het Verdrag van Versailles. Dit verdrag, waarbij Hongarije tweederde van haar grondgebied verloor, wordt door het Hongaarse historisch onderzoeksinstituut Veritas betitled als ‘de grootste Hongaarse tragedie van de twintigste eeuw, waarvan de wonden zelfs in onze tijd nog niet zijn geheeld’.  

Historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven vertelt waarom de ‘schande’ van Trianon - zoals het in Hongarije wordt genoemd -  nog steeds niet verwerkt is en hoe deze nalatenschap bijdraagt aan de reputatie van Hongarije als dwarsligger in de EU.

Het sprookje van Lance Armstrong

Lance Armstrong overwon kanker, won daarna zeven keer de Tour de France en werd uiteindelijk ontmaskerd als dopinggebruiker. De grootste bedrieger in de sport ooit? Of toch de beste renner aller tijden? Of misschien wel beide?

De komende weken is een tweedelige documentaire te zien over de opkomst en ondergang van dit wielerfenomeen. We bespreken die met schrijver en wielerjournalist Arthur van den Boogaard.

'A riot is the language of the unheard' - Martin Luther King Jr.

Vreemd maar waar: de afgelopen week vormde een meer dan een halve eeuw oud citaat van Martin Luther King Jr. in Amerika plotseling de aanleiding voor een verwoed debat. Zijn zoon, MLK III, deelde het citaat op Twitter en daarna ging het los, in kranten, op tv en op social media. Want wat had MLK precies bedoeld, toen hij in 1967 de volgende woorden sprak: “A riot is the language of the unheard,”oftewel: “Rellen vormen de taal van de ongehoorde mens”? En wat betekent dat, voor hoe we naar de huidige protesten - en ja, soms toch ook de rellen en het geplunder - moeten kijken? 

We bespreken het met amerikanist Markha Valenta van de Universiteit Utrecht.

U kunt de complete speech van Martin Luther King hier terugkijken. 

Het Spoor Terug: De plantage van onze voorouders - deel 2

Wat zeggen onze voorouders over wie wij zijn? Kunnen we trots zijn op hun heldendaden zonder ons te schamen voor wat ze hebben misdaan?  Maartje weet heus wel dat zij niet verantwoordelijk is voor de daden van haar voorouders. Toch zit het haar niet helemaal lekker dat ze in haar stamboom vol illustere historische figuren steeds meer sporen vindt van slavernij. Ze is op van de zenuwen voor de ontmoeting met de nichtjes Jessica en Peggy Bouva. In 1863 werden hun voorouders bevrijd van slavernij in Suriname. Maartje’s voorouders kregen als plantage-eigenaren voor dat verlies van hun ‘bezit’ betaald. 

Een Prospektor / VPRO / NPO Radio 1 productie van Maartje Duin i.s.m. Peggy Bouva, met ondersteuning van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Reageren? Stuur een whatsapp of voicemail bericht naar: 06 83 48 42 78. Meer weten over de serie? Klik hier.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.