De transformatie van het Lam Gods
OVT 2 februari 2020
Het Lam Gods is terug van weggeweest! Na een lange restauratie is het alsof de ogen van Jezus zelf schijnen door die van het Lam. Maar hoe antropomorf is het nieuwe Lam eigenlijk en wat is zegt de blik van het lam over de functie van het altaarstuk? Middeleeuwenkenner Sanne Frequin is te gast.
Verder in OVT: Luc Rasson over zijn boek 'Het lijk van de de dictator', Ger Beukenkamp over zijn theatervoorstelling 'Pim Spreekt', Roel Coutinho over zijn boek 'Epidemieën en pandemieën', de column van Sana Valiulina, Mitsubishi's oorlogsverleden, en in Het Spoor Terug: Zeven Dolle Mina's, deel 1.
Roel Coutinho over het Coronavirus
Nauwelijks bekomen van de paniek rond het SARS-virus, houdt de wereld nu haar adem in voor het coronavirus. Maar hoe gevaarlijk is dit nieuwe virus en zijn er patronen te ontdekken in de omgang met verontrustende virussen?
Roel Coutinho, arts en hoogleraar Life Scienes in Utrecht, beschrijft in zijn nieuwe boek Epidemieën en pandemieën hoe ziektes zich verspreiden, en hoe de samenleving ontredderd kan raken door uitbraken zoals de middeleeuwse pest en Spaanse griep. Coutinho is te gast.
Sanne Frequin over de transformatie van het Lam Gods
Het Lam Gods is terug van weggeweest! Na een lange restauratie is het alsof de ogen van Jezus zelf schijnen door die van het Lam, afgebeeld in het beroemde altaarstuk ‘De aanbidding van het Lam Gods’ uit 1432 van de gebroeders van Eyck. Maar hoe antropomorf is het nieuwe Lam eigenlijk en wat is zegt de blik van het lam over de functie van het altaarstuk?
Middeleeuwenkenner Sanne Frequin vertelt over het schaap als verlosser en object van aanbidding door de gelovige mens.
Ger Beukenkamp over zijn theatervoorstelling 'Pim Spreekt'
Hij werd zowel ‘een wild geworden kleinburger’ genoemd als ‘de redder des vaderlands’. Zelf hield Pim Fortuyn het op het laatste, want hij zou ‘minister president van dit land’ worden.
Scenario- en toneelschrijver Ger Beukenkamp schreef de voorstelling Pim spreekt, waarin Fortuyn confrontaties aangaat met koningin Beatrix, zijn vader, zijn grote liefde, een islamitische werkster, en niet te vergeten Ad Melkert.
Ger Beukenkamp komt vertellen over de voorstelling die volgende week in première gaat.
Luc Rasson over zijn boek 'Het lijk van de dictator'
Wat te doen met de dictator als hij dood is? Het antwoord op die vraag luidt vaak: conserveren opdat hij min of meer uit zijn graf door kan regeren. Zo blijkt uit het boek Het lijk van de dictator – Franco, Mussolini, Pétain van de Belgische emeritus hoogleraar Franse letterkunde Luc Rasson.
De auteur komt vertellen over zijn boek en onderzoek.
Mitsubishi's oorlogsverleden
Als we denken aan slavenarbeid voor Japan door krijgsgevangenen, denken we vanzelf aan de beruchte Birmaspoorweg. Dat Japan ook elders krijgsgevangen tot slavernij dwong, is minder bekend. Dat overkwam onder andere Henk Kleijn, één van de geschatte 661 Nederlanders die voor Japan 'mocht' gaan werken. Hij werd in 1942 krijsgevangene gemaakt en tewerk gesteld op de scheepswerf van Kawanami Shipbuilding, die na de oorlog is opgekocht door Mitsubishi. De journalisten Gidi Pols en Griselda Molemans tekenden zijn verhaal op in Trouw.
Te gast zijn onderzoeksjournalist Griselda Molemans en Henk Kleijn.
Het Spoor Terug: Zeven Dolle Mina's, deel 1
Afgelopen 24 januari was het 50 jaar geleden dat de Dolle Mina’s de voorpagina’s haalden van alle kranten. In binnen én buitenland was ruim aandacht voor de ludieke acties waarmee ze gelijke rechten eisten voor mannen en vrouwen.
Tien jaar geleden sprak Michal Citroen met zeven Dolle Mina’s van het eerste uur over de acties, hun eigen leefwereld en hoe Dolle Mina die veranderde. Zondag is het eerste deel van het tweeluik: Zeven Dolle Mina’s.