Il Vangelo Secondo Matteo in Cinema OVT

OVT 28 juli 2019

In de zomerserie Cinema OVT kijken Jos Palm en Laura Stek deze week naar Il Vangelo Secondo (Het evangelie volgens Mattheus, van Pier Paolo Pasolini) met Italië-kenner en historicus Arthur Weststeijn, journalist en schrijver Stephan Sanders en filmjournalist Floortje Smit.

Verder in OVT: Vakantieman Thijs Porck geeft een geheime reistip naar Egmond en in Het Spoor Terug de documentaire 'Huisvrouw op de prairie' van Renee van Es en Richard den Haring.

luister naar OVT

elke zondag tussen 10 en 12 uur op NPO Radio 1

OVT is ook terug te luisteren in je eigen podcastapp. Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Abonneer je op de fragmenten-podcast via ►iTunes of ►RSS-feed.
Abonneer je op de hele uitzending via ►iTunes of ►RSS-feed of ►Stitcher.

Wanhoop onder de Esperantisten?

De Esperanto-beweging kampt met financiële problemen, zo schreef Trouw deze week. Mogelijk moet het hoofdkantoor van de wereldwijde Esperantostichting in Rotterdam worden verkocht. Is het een teken dat de droom van Ludvik Lejzer Zamenhof, die Esperanto bedacht ter bevordering van de wereldvrede, na een eeuw toch uitdooft?

Te gast is de jonge Esperantist Marc Konijnenberg, die als vrijwilliger Esperanto onderwees in de Poolse geboortestad van Zamenhof.

Cinema OVT: Il Vangelo Secondo Matteo

over filmklassiekers die het verschil maakten

Zo kenden we Jezus nog niet: als revolutionair, die, zoals revolutionairen nu eenmaal eigen is, zichzelf heel graag hoort preken en praten. Totdat Pier Paolo Pasolini in 1964 zijn Il Vangelo Secondo Matteo (Het evangelie volgens Mattheus) maakte. Jezus' heiligheid is daarin niet van de hemel, maar van de aarde. Precies zoals het passend zou blijken in de jaren zestig, waarin de verlosser in hetzelfde rijtje terecht kwam als Che Guevara en andere mensheidbevrijders.

Jezus wordt in de zwart wit-film gespeeld door een economiestudent, de oude moeder Maria door de moeder van Pasolini en alle andere rollen worden vertolkt door eenvoudige Italiaanse plattelanders. De film van de marxistische regisseur bracht in een speciale vertoning talloze prelaten in het Vaticaan aan het huilen en werd wereldwijd gezien als een compliment voor de echte Jezus, die niet van suiker, maar van staal was.

De film wordt besproken door Italië-kenner en historicus Arthur Weststeijn, journalist en schrijver Stephan Sanders en filmjournalist Floortje Smit.

Luister hiernaast vast naar een aflevering van Het Spoor Terug over Jesus Christ Superstar. Daaraan wordt in deze Cinema OVT gerefereerd.

De Vakantieman in Egmond-Binnen

een historisch verantwoorde reistip

Deze week tipt onze Vakantieman (m/v) Egmond-Binnen. Docent middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden Thijs Porck weet namelijk dat daar fascinerende sporen van de middeleeuwse geschiedenis te vinden zijn. In de 10e-eeuwse abdij, in een indrukwekkende archief, én in biologische speciaalbier dat gebrouwen wordt met heilig water.  

Het Spoor Terug: Huisvrouw op de Prairie

een documentaire van Renee van Es en Richard den Haring

Onderzoeker Mary Molenaar ontdekte een paar jaar geleden een bijzonder dagboek. Daarin had Willy Uhlenbeck verslag gedaan van haar belevenissen op de prairie, terwijl haar man onderzoek deed bij de Blackfeet-indianen in Montana in de Verenigde Staten. 

Via het verslag van Willy Uhlenbeck zien we het veranderende culturele en economische leven van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Maar het dagboek laat vooral op pijnlijke wijze zien hoe wij westerlingen tegen andere culturen aankijken. Een verhaal over ‘rare indiaantjes’, gemaakt door René van Es en Richard den Haring van de podcast Makersradio.

Deze documentaire werd eerder uitgezonden bij Radio Doc op 3 februari 2019.

abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.