De Libris Geschiedenis Prijs 2019
OVT 27 oktober 2019
OVT komt deze week vanuit De Brakke Grond in Amsterdam. Daar reikt juryvoorzitter Sybrand Buma de Libris Geschiedenis Prijs 2019 uit.
Verder in OVT: de documentaire 'de klas van '94', muziek van Yentl en de Boer, de column van Abdelkader Benali en historische boeken met Wim Berkelaar.
Documentaire ‘De klas van ‘94'
Lang voor de huidige discussie over bijzonder onderwijs stond in de Amsterdamse Rivierenbuurt de Bouschra school. Een bijzondere school, opgericht door een dominee en zijn vrouw, met alleen maar kinderen van Marokkaanse gastarbeiders. De leerlingen kregen er naast algemeen onderwijs elke dag een uur Arabisch als voorbereiding op hun terugkeer naar Marokko. Maar de gezinnen bleven, de kinderen werden Amsterdammers en in 1996, vijfentwintig jaar na de oprichting, hield de Bouschra op te bestaan. Over deze school werd de documentaire De klas van ’94 gemaakt, die op 30 oktober om 22.55 wordt uitgezonden op NPO2.
De regisseur Hassnae Bouazza is samen met voormalige Bouschra-leerling Fatima Elatik te gast.
Muziek van Yentl en de Boer
Yentl en de Boer is hét muzikaal-absurdistische cabaretduo van Nederland. Ze maakten voor History in Concert een liedje over de Watersnoodramp. Dit nummer, getiteld Hoe zou het met jou gaan, zingen ze samen met Jeangu Macrooy in de uitzending. Ook vertellen ze over de Zeeuwse opa en oma van Yentl die de ramp meemaakten.
Historische boeken met Wim Berkelaar
Onze recensent Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal: De Metamorfose van Heusden - Hoe een vestingstad aan de sloopkogel ontsnapte van Hildo van Engen, Annemarie Lavèn en Anthony Maas; Een beerput die geen doofpot werd - Hengelo (Gld) 1682-1688: het ontslag van dominee Rumpius (over een17de eeuwse ketterse en vrouwen misbruikende dominee) van Alice Garritsen; Liever dier dan mens (over een joodse vrouw die de oorlog overleefde in een nazi-familie) van Pieter van Os; en Acht dictators uit de 20e eeuw - De cult van persoonsverheerlijking van Frank Dikötter.
Uitreiking van Libris Geschiedenis Prijs 2019
Wie wint de Libris Geschiedenis Prijs 2019? Tijdens de uitzending wordt de prijs uitgereikt aan de winnaar, nadat we eerst alle genomineerden gesproken hebben.
De genomineerden zijn: Jan Brokken met De rechtvaardigen. Hoe een Nederlandse consul duizenden joden redde; Roelof van Gelder met Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman, 1744-1797; Sjeng Scheijen met De avant-gardisten. De Russische Revolutie in de kunst, 1917-1935; Annet Mooij met De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares; en Bart van Loo met De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen.