OVT

OVT 24 maart 2019

De stem van de vrouw in de literatuur is dat die van ‘moeder de vrouw’ of is dat een eigen geluid, van de vrouw als mens zogezegd? Ook dit jaar hield de stem van de vrouw de gemoederen bezig. ‘De moeder de vrouw’, het thema van de boekenweek, wordt vooral door mannen beschreven. Hetgeen leidde tot een kleine rel. Maar hoe zit het met de literaire vrouwenstem? In 1986 hielden de vrouwen nog een eigen Vrouwenboekenbal, waar de onderbroek van dichteres Elly de Waard en andere parafernalia geveild werden. Zou zo’n feministisch boekenbal nu weer nodig zijn? Een terugblik op het Vrouwenboekenbal en een vooruitblik op de vrouw in de literatuur. Met dichteres Elly de Waard en met schrijfster Aafke Romeijn

Verder in OVT: Klimaatman Baudet, de column van Nazmiye Oral, Hitlerboekjes, de Gouden Boekeneeuw en in Het Spoor Terug: De Schaamte Voorbij.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Klimaatman Baudet

Het was de verrassing van de afgelopen week. De grote winnaar van de verkiezingen met het klimaat als inzet werd de anti-klimaatman, Thierry Baudet. Klimaat en natuur moeten volgens de kersverse winnaar uit handen van de klimaatgelovigen worden bevrijd en teruggegeven aan de burger. We overleefden de ijstijd en mammoets niet om alsnog te capituleren voor ‘de klimaathekserij’, aldus Baudet. Maar waar komt zijn klimaat-ontkenning vandaan? Thomas Muntz licht de klimatologische doopceel van winnaar Baudet.

Vrouwenboekenbal

De stem van de vrouw in de literatuur is dat die van ‘moeder de vrouw’  of is dat een eigen geluid, van de vrouw als mens zogezegd?  Ook dit jaar hield de stem van de vrouw de gemoederen bezig. ‘De moeder de vrouw’, het thema van de boekenweek, wordt vooral door mannen beschreven. Hetgeen leidde tot een kleine rel. Maar hoe zit het met de literaire vrouwenstem? In 1986 hielden de vrouwen nog een eigen Vrouwenboekenbal, waar de onderbroek van dichteres Elly de Waard en andere parafernalia geveild werden. Zou zo’n feministisch boekenbal nu weer nodig zijn? Een terugblik op het Vrouwenboekenbal en een vooruitblik op de vrouw in de literatuur. Met dichteres Elly de Waard en met schrijfster Aafke Romeijn

Column

De column is deze week van Nazmiye Oral.

Hitlerboekjes

Je had sigarettenplaatjes, boekjes voor peuter en kleuter over Hitler en je had zelfs naakten om opgewonden Duitse jongens en meisjes in natuurstaat voor de Fuhrer te winnen. En natuurlijk was er de bestseller ‘Aach moe, vertel nog eens over Hitler’. Historicus Gerard Groeneveld bestudeerde bergen bruine plaatjes en illustraties en schreef ‘ Hitlers jongste hoop. Nazipropaganda voor de jeugd’. De auteur is te gast.

Gouden Boekeneeuw

Als we aan Nederland en de Gouden Eeuw denken, denken we vanzelf aan Rembrandt, Vermeer en Jan Steen. En natuurlijk denken we aan de VOC en onze handelsgeest. Maar onze voorvaderen bekommerden zich ook om het gedrukte woord. Er zat ‘goede handel’ in en het woord was een voertuig van debat, dat in Holland meer dan elders in Europa gevoerd werd. Ze lazen het meest en drukten de meeste boeken. Andrew Pettegree en Arthur der Weduwen schreven er ‘De boekhandel van de wereld’ over. Arthur der Weduwen is te gast.

Het Spoor Terug: De Schaamte Voorbij

‘De schaamte voorbij’ was de feministische klassieker bij uitstek. Meer dan een half miljoen vrouwen lazen het vrouwenzelfhulpboek voor lichaam en geest, en bij menig man lag het boek op het nachtkastje. Bij het veertigjarig jubileum in 2016 maakte Michal Citroen een documentaire over de feministische vrouwenbijbel. In deze boekenweek met als thema ‘de moeder de vrouw’ een herhaling van deze documentaire over het vaderlandse vrouwenboek.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.