Some Like It Hot in Cinema OVT

OVT 18 augustus 2019

In de zomerserie Cinema OVT kijken Jos Palm en Laura Stek deze week naar Some Like It Hot met regisseur Martin van Koolhoven, historica Anna Tijsseling en filmjournalist Floortje Smit.

Verder in OVT: Vakantieman Lieke Noorman geeft een geheime reistip naar Portugal en in Het Spoor Terug de documentaire 'Altijd Oorlog' van Hadewijch Vanhaverbeke.

luister naar OVT

elke zondag tussen 10 en 12 uur op NPO Radio 1

OVT is ook terug te luisteren in je eigen podcastapp. Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Abonneer je op de fragmenten-podcast via ►iTunes of ►RSS-feed.
Abonneer je op de hele uitzending via ►iTunes of ►RSS-feed of ►Stitcher.

De Rozendoorn

'De Rozendoorn', een van de bekendste Middeleeuwse erotische gedichten, blijkt veel ouder dan gedacht. Een recent gevonden fragment dateert het gedicht rond 1300 in plaats van 1500. In de Rozendoorn gaat een vrouw de discussie aan met haar vulva. Hoogleraar Middelnederlandse letterkunde Remco Sleiderink van de Universiteit Antwerpen is te gast over het gedicht en de vondst.

Cinema OVT: Some Like It Hot

over filmklassiekers die het verschil maakten

Een film waarin travestie voorkomt en waarin toespelingen op homoseksualiteit worden gemaakt. Kon dat in het Amerika van eind jaren vijftig? Ja, het kon. Zo bleek in de film Some Like It Hot van Billy Wilder uit 1959, waar vooraf wel wat morele bedenkingen tegen bestonden in Hollywood.

Het verhaal is simpel: twee mannelijke muzikanten -Jack Lemon en Tony Curtis-  verkleden zich als vrouw om in dienst te treden van een damesorkest, mede omdat ze op de vlucht zijn voor een gangsterbende. Het geluk of ongeluk wil echter dat de zangeres van het vrouwenbandje niemand minder is dan de platinablonde welgevormde Sugar Kane -Marylin Monroe. Een van de twee heren in dameskledij wordt vanzelfsprekend smoorverliefd op haar, terwijl de ander achternagezeten wordt door een dolzinnig verliefde miljonair. Op het eind van de film bekent laatstgenoemde, ten huwelijk gevraagd, dat er een klein probleempje is, omdat ‘zij’ een hij is. ‘Ach, ‘nobody is perfect’, zegt de minnaar-miljonair.

De komedie bleek indertijd een hit. Maar hoe kijken we 60 jaar later met genderbewuste ogen naar de gepresenteerde vrouwelijkheid van Marylin en naar de getravesteerde heren op het witte doek? De film wordt besproken door regisseur Martin van Koolhoven, historica Anna Tijsseling en filmjournalist Floortje Smit. 

De Vakantieman in Portugal

een historisch verantwoorde reistip

Vakantieman (m/v) is schrijfster Lieke Noorman. Ze neemt ons mee naar Santa Comba Dão in Portugal, de geboortegrond van dictator Salazar. Daar is een hoofd verdwenen.

Het Spoor Terug: Altijd Oorlog

een documentaire van Hadewijch Vanhaverbeke

"Als onze twee Wereldoorlogen één aaneengesloten oorlog waren, dan was dat een kortere oorlog dan de oorlog die nu woedt in Afg­hanistan", zegt Gie Goris, auteur van het boek Opstandland.

2016 was een grimmig recordjaar voor Afghanistan: nooit eerder werden volgens de VN zoveel burgers gedood en verwond. 2017 ziet er zo mogelijk nog slechter uit. Radiomaakster Hadewijch Vanhaverbeke, wiens zus werkt als vroedvrouw in Afghanistan, zoekt uit hoe het zover heeft kunnen komen en welke rol het westen speelt in de lange reeks conflicten. 

Deze documentaire werd eerder uitgezonden bij Radio Doc op 2 juli 2017.

abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.