De fotograaf van Apocalypse Now

OVT 16 juni 2019

Francis Ford Coppola wilde een echte oorlogsfotograaf op zijn set, als voorbeeld voor de gestoorde fotograaf uit het filmscript van 'Apocalypse Now'. Dat werd Chas Gerretsen. De fotograaf kijkt in Het Spoor Terug met documentairemaker Lejo Siepe terug op de film en zijn leven.

Verder in OVT: de geschiedenis van Hongkong, een Netflix-serie over een verkrachtingsdrama, de column van Abdelkader Benali, een standbeeld voor Corry Tendeloo, de dwangarbeidmeisjes van de Goede Herder, de week van de paus en Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Luister naar OVT

elke zondag tussen 10 en 12 uur op NPO Radio 1

OVT is ook terug te luisteren in uw eigen podcastapp. Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Abonneer u op de fragmenten-podcast via ►iTunes of ►RSS-feed.
Abonneer u op de hele uitzending via ►iTunes of ►RSS-feed of ►Stitcher.

Hongkong

Ruim een miljoen mensen protesteerden deze week tegen de omstreden uitleveringswet in Hongkong. De wet moet het mogelijk maken criminelen voortaan uit te leveren aan China en daar te laten berechten in plaats van in Hongkong. Het massale protest komt voort uit de angst dat Hongkong haar resten autonomie verliest aan China, waar het sinds 1997 met behoud van privileges bij hoort. Maar hoe zit het eigenlijk met Hongkong en China en hoelang nog behoudt het staatje binnen de reuzenstaat enige zelfbeschikking? Schrijver Jan van der Putten is te gast.

Netflix-serie over verkrachtingsdrama

Het veroorzaakte grote opschudding in 1989. Een witte jonge vrouw werd tijdens het joggen in Central Park op gruwelijke wijze verkracht en voor dood achtergelaten. Voor de brute misdaad werden vier zwarte jongens en een gekleurde jongen ten onrechte veroordeeld. Over het drama is nu op Netflix de serie ‘When They See Us’ te zien, die veel debat en discussie teweeg brengt in de Verenigde Staten. Amerikaniste Markha Valenta komt praten over de serie en de ophef.

Column

Migratie en canon

De column is deze week van Abdelkader Benali.

Standbeeld voor Corry Tendeloo

Ze was misschien wel de belangrijkste feministe in de Tweede Kamer: Corry Tendeloo, fractielid van de PvdA. Ze vocht tegen het ontslag van gehuwde vrouwen dat tot 1956 bestond, en dat dankzij haar werd afgeschaft. En ze verzette zich tegen de zogeheten bij wet vastgelegde handelingsonbekwaamheid van de gehuwde vrouw. Ook die sneuvelde door haar toedoen. Hoogste tijd dus voor een standbeeld vindt Vogue-columniste en historica Madeleijn van den Nieuwenhuizen. Ze is samen met Hedy d’Ancona te gast.

Teken hier de petitie voor een standbeeld voor Corry Tendeloo in Den Haag.

Dwangarbeidmeisjes van de Goede Herder

Deze woensdag verscheen een rapport over geweld in de jeugdzorg van de Commissie De Winter. Een deel van dat rapport velde ook een oordeel over de zogeheten ‘meisjes van de Goede Herder’. De meisjes die werkten voor deze zustercongregatie verrichtten tussen 1860 en 1978 allerhande arbeid die wij nu zouden benoemen als dwangarbeid en wellicht als moderne slavernij. Meestal ging het om ongehuwd zwangere vrouwen, misbruikte meisjes, voormalige prostituees en weesmeisjes. Hoogleraar victimologie van de Universiteit Tilburg Jan van Dijk en een voormalig meisje van de Goede Herder zijn te gast.

Luister hier naar de documentaire van Astrid Nauta over de Zusters van de Goede Herder, die eerder in Het Spoor Terug verscheen.

Hebdomada Papae

Deze week kwam Radio Vaticana met een primeur: een nieuwsuitzending. De wekelijkse nieuwsshow krijgt de titel ‘Hebdomada Papae’ oftewel ‘De week van de paus’. Het initiatief van het Vaticaan is geen poging het deels ‘vergeten’ kerk-Latijn te redden, maar moet gezien worden in het kader van het levend houden van deze schone taal, aldus het Vaticaan. Het enige probleem is, hoe woorden te vinden die in de Romeinse tijd nog niet bestonden. Classicus Steve van Beek is te gast.

Westerbork

Directeur Dirk Mulder stond aan de wieg van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dat van het voormalig doorgangskamp de herdenkingsplek maakte voor het lot van de joden in de Tweede Wereldoorlog. Nu hij, pensioengerechtigd, dertig jaar later afzwaait, krijgt hij doodsbedreigingen omdat hij de exclusiviteit van de tragische joodse historie zou ondermijnen. Westerbork en Mulder wilden namelijk deze week de Nacht voor de Vluchtelingen, de jaarlijkse solidariteitswandeltocht, laten starten vanuit Westerbork. En dat is een brug te ver volgens een deel van de joodse gemeenschap. Dirk Mulder komt praten over onze kijk op Westerbork.

Het Spoor Terug: De fotograaf van Apocalypse Now

De Nederlandse fotograaf Chas Gerretsen was erbij toen Francis Ford Coppola zijn klassieker ‘Apocalypse Now’ maakte. Coppola wilde namelijk een echte oorlogsfotograaf op zijn set. Als voorbeeld voor de gestoorde fotograaf uit het filmscript Dennis Hopper. En dat werd dus Chas Gerretsen. De fotograaf kijkt met documentairemaker Lejo Siepe terug op de film en zijn leven.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.