De Nederlandse Audrey Hepburn

OVT 15 september 2019

Audrey Hepburn woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Nederlandse Velp. Daarover verschijnt op 14 september een boek. Audrey-fan van het eerste uur, Hanneke Groenteman komt praten over haar idool.

Verder in OVT: ongehuwde moeders gedwongen tot afstaan kind, de column van Nazmiye Oral, nooit meer gouden eeuw, de juwelen van de tsaar in de Hermitage, nieuwe beelden van Aletta Jacobs, en in Het Spoor Terug: het tweede deel van 100 jaar radio.

Luister naar OVT

elke zondag tussen 10 en 12 uur op NPO Radio 1

OVT is ook terug te luisteren in uw eigen podcastapp. Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Abonneer u op de fragmenten-podcast via ►iTunes of ►RSS-feed.
Abonneer u op de hele uitzending via ►iTunes of ►RSS-feed of ►Stitcher.

De Nederlandse Audrey Hepburn

Zaterdag wordt in hartje Velp een standbeeld onthuld van voormalig inwoonster van het Gelderse dorp, Audrey Hepburn. Ook verschijnt deze week de vertaling van de nieuwste biografie over de filmster, getiteld Audrey Hepburn - Het Nederlandse meisje. Het boek van Robert Matzen beschrijft met name haar leven in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Audrey-fan van het eerste uur, Hanneke Groenteman las het boek en komt praten over haar idool.

Nooit meer gouden eeuw

De term Gouden Eeuw is niet meer van deze tijd, vindt het Amsterdam Museum. Het doet geen recht aan alle onzichtbare mensen uit die eeuw in Amsterdam en omstreken. Evenmin doet het recht aan alle gekleurde en zwarte mensen die indertijd gedwongen mee moesten werken aan onze bloeitijd, waarin Holland in het misverstand leefde dat het de beste plek op aarde was. Het museum gebruikt daarom voortaan de term de zeventiende eeuw.  Een wijs en historisch besluit? Historici Maarten Prak en Suze Zijlstra zijn te gast.

Salafisme

Ze zouden ongelovigen moeten haten en iemand zalige kerst wensen zou een  een ergere wandaad zijn dan een moordenaar groeten. In Nederland zou sprake zijn van serieuze salafistische indoctrinatie van kinderen. Dit gebeurt grotendeels buiten het reguliere onderwijs om, en vindt, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC, vooral plaats op eigen instellingen, in zogeheten salafistische avond- en zaterdagscholen.

Maar wat is eigenlijk de ideologie van het salafisme? En door wie of wat wordt het salafisme in Nederland gevoed. Arabist Laila al-Zwaini is te gast in onze uitzending om deze vragen te beantwoorden. 

Juwelen van de tsaar in de Hermitage

Russische tsarina’s hielden van juwelen. Of het nou Anna of Elisabeth was, of Catharina de Grote, ze  waren behangen met juwelen. Ook de tsaren waren niet vies van overdaad en opsmuk om zichzelf hoogwaardig op te tuigen. De Hermitage in Amsterdam bezit een aantal van deze pronkstukken.

Deze maand opent het museum een expositie van deze juwelencollectie. Conservator van het museum, Birgit Boelens is te gast. 

Nieuwe beelden van Aletta Jacobs

Er was tot nog toe alleen een Berlijnse filmopname bekend van Aletta Jacobs. Maar onlangs werd een tweede bewegend beeld van de Nederlandse pionier van het feminisme gevonden. Historicus Mark Bergsma ontdekte dit beeld tijdens onderzoek voor de tentoonstelling De straat op! over 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme. De historicus komt praten over het moment dat hij zich afvroeg: 'Dat kleine vrouwtje in beeld, is dat niet Aletta Jacobs?'

Ongehuwde moeders gedwongen tot afstaan kind

De nonnen wilden haar blinddoeken tijdens de bevalling zodat ze zich niet aan haar kindje zou hechten. Ze was een ongehuwde moeder, het was 1967 en ze moest haar kind afstaan. En dat alles met medewerking van de kinderbescherming en de Nederlandse overheid.

Nu, ruim een halve eeuw later, wil Trudy Scheele-Gertsen, inmiddels 73 jaar oud, de Nederlandse staat een proces aandoen. Maar hoeveel meisjes en vrouwen overkwam hetzelfde als haar? Evelien Walhout, medeauteur van een rapport over ongehuwde moeders en hun afgestane kinderen, is te gast.

Het Spoor Terug: 100 jaar radio deel 2

Op 6 november 1919 begon de allereerste Nederlandse radio-uitzending. De radio is dus bijna honderd jaar. Maar wie stonden aan de wieg ervan? Wie waren de pioniers, welke uitvindingen deden ze en wat werd uitgezonden?
Michal Citroen en Jan Westerhof maakten twee documentaires over een eeuw radio. Zondag wordt het tweede deel uitgezonden over de invloed van Philips op het nieuwe massamedium.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.