Lesbische hoofdstad Nijmegen

OVT 13 oktober 2019

We zijn ook deze week op tournee voor de Maand van de Geschiedenis. Ditmaal hoor je ons vanuit de Mariënburgkapel in Nijmegen, de stad die als de lesbische hoofdstad van Nederland werd gezien. We spreken Ineke Duursema en An Stalpers van het Lesbisch Archief Nijmegen en schrijver en geboren Nijmegenaar Thomas Verbogt over de geschiedenis van deze bijzondere stad.

Verder in OVT: Shell en de Nigeriaanse moordzaak, de column van Micha Wertheim, Marja Vuijsje over de ‘De kleine De Beauvoir’, Wendi Dragonfire over zelfverdediging, bijzondere vondst in Egyptische necropolis en 400 jaar Noordpoolexploitatie.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Shell en de Nigeriaanse moordzaak

Deze week werden in de rechtbank in Den Haag drie Nigeriaanse mannen gehoord als getuigen in de rechtszaak van vier Nigeriaanse weduwen tegen Shell. De mannen beschuldigen de Brits-Nederlandse energiereus van  betrokkenheid bij de executie van negen landgenoten in 1995. Onder ede verklaarden zij dat zij in indertijd door Shell betaald zijn om valse verklaringen af te leggen.

Maar wat was het belang van de multinational om tot dit soort praktijken over te gaan? En hoe zit het eigenlijk met de executie van de zogenoemde ‘Ogoni Negen’, en met de aanwezigheid van Shell in Nigeria? Te gast is journalist Marnix de Bruyne.

Marja Vuijsje over de ‘De kleine De Beauvoir’

‘Je bent niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt.’ Zo luidt de meest beroemde zin uit Simone de Beauvoirs beroemde epos De tweede sekse. Het baanbrekende boek lag als de bijbel van het feminisme bij menige vrouw op de kamer- of keukentafel. Zo ook bij schrijfster en feministe Marja Vuijsje. Zij vatte het evangelie van existentialistische voorvrouw samen in tachtig handzame pagina’s in het boekje De kleine De Beauvoir. Marja Vuijsje is te gast.

Wendi Dragonfire over zelfverdediging

Hoe bevrijd je jezelf uit een polsgreep, hoe geef je duidelijk je grenzen aan en hoe dient een perfect knietje te worden uitgevoerd? Tegenwoordig leert elk meisje ‘op zelfverdediging’ hoe dat moet. Maar de edele kunst der zelfverdediging voor vrouwen is een betrekkelijk jong verschijnsel. Te gast is een van de pioniers van het vak, de Amerikaanse Wendi Dragonfire, die vanaf de jaren ’80 Nijmeegse vrouwen leerde om van zich af te slaan.

Tim Knol en de Blue Grass Boogiemen

Deze week hebben we muziek van Tim Knol en de Blue Grass Boogiemen. Ook komt Tim Knol vertellen over de geschiedenis van bluegrassmuziek.

Bijzondere vondst in Egyptische necropolis

Een bijzondere vondst werd gedaan in Egyptische necropolis Dayr al-Barshā. Archeologen ontdekten namelijk in een al afgeschreven graf tekeningen met vreemde bijschriften op de sarcofaag. Wat deze tekeningen precies betekenen en waarom deze vondst zo bijzonder is komt archeoloog Harco Willems die de ontdekking deed vertellen.

 

De column van Micha Wertheim

'de geschiedenis is nog niet klaar'

De column is deze week van Micha Wertheim.

400 jaar Noordpoolexploitatie

De Noordpool was het gebied van Het Behouden Huys van gestrande noordpoolreiziger Willem Barentz in 1596. Sindsdien spreekt het onherbergzame koudste stukje aarde tot de verbeelding. Tegelijkertijd is het van militaire betekenis en van belang als grondstoffenleverancier en als onderdeel van belangrijke handelsroutes.

Maar wat betekent de Noordpool voor de aarde en hoe lang al kijken we ernaar in verwondering? Minstens 400 jaar wordt het gebied rond de poolkappen in kaart gebracht. Het Scheepvaart Museum opent er deze week een expositie Strijd om het ijs over. Conservator Diederick Wildeman en poolonderzoeker Louwrens Hacquebord zijn te gast.

Lesbische hoofdstad Nijmegen

Nijmegen was eens de katholieke studentenstad van Nederland. Het groeide in de jaren zeventig uit tot Havana aan de Waal, tot een links en feministisch bolwerk. In de jaren tachtig kreeg de stad ook nog het voorrecht fameus te worden als de lesbische hoofdstad van ons land.

Maar hoe kwam het zo ver, hoe werd de stad van rooms tot rood tot de experimentele seksestad? Ineke Duursema en An Stalpers van het Lesbisch Archief Nijmegen, en schrijver en geboren Nijmegenaar Thomas Verbogt buigen zich over het geheim van Nijmegen.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.

OVT tijdens de Maand van de Geschiedenis

Meer informatie over de activiteiten van OVT tijdens de Maand van de Geschiedenis vindt u hier