OVT

OVT 13 januari 2019

Dit najaar kunt u in de tentoonstelling 'Design van het Derde Rijk' leren over de aantrekkingskracht van onder andere het hakenkruis, de Volkswagen Kever en de nazi-bouwwerken. Maar kan het ook? Mag een expositie over de nazi-verleiding ook in een tijd waarin eenduidige volksvriendelijke dictators weer opnieuw populair zijn? Een gesprek met Timo de Rijk, directeur van het Design Museum in Den Bosch.

Verder in OVT: Taiwan, de geschiedenis van de ananas, de column van Nelleke Noordervliet, blauwe tanden, de Drie van Breda en in Het Spoor Terug: De Peperklip.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Taiwan, voor het Chinees was

“Wij zijn de oorspronkelijke volkeren van Taiwan en wij wonen al zesduizend jaar in ons moederland. Wij zijn getuige geweest van alle eerdere bezoekers van dit eiland: de Spanjaarden, de Nederlanders, Koxinga, de Qing keizers, de Japanners en de Republiek van China.” Aldus klonk de open brief aan de Chinese president Xi Jinping die deze week verscheen, waarmee de inheemse volkeren, zogezegd de Indianen van Taiwan, de Chinese president eraan wilde herinneren dat de Chinezen op Taiwan wat hen betreft nooit meer dan een van de vele bezettende machten is geweest. Klopt het inderdaad dat er ooit een Taiwan zonder Chinezen bestond, en zijn wij Nederlanders de Chinezen zelfs nog voorgegaan op dit kleine Aziatisch eilandje? Te gast over het oorspronkelijke Taiwan is Jan van der Putten, China-deskundige.

Ananas

De ananas. We kenden die in Nederland decennia lang uit blik. Tegenwoordig eet een beetje hipster de vrucht vers. Journalist Lex Boon ging de geschiedenis van de vrucht na en kwam uit bij Columbus. In zijn boek volgt hij de ananas tot op de dag van vandaag. Hij spreekt met de uitvinder van de pizza Hawaï, bezoekt een ananaslaboratorium waar extra zoete ananas wordt gekweekt en loopt rond op een ananascongres in Costa Rica. De auteur is komt praten over zijn boek ‘Ananas’.

Column

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Blauwe tanden

Het gebeurt niet vaak dat er wetenschappelijk onderzoek verschijnt over de middeleeuwen dat door alle kranten wordt opgepikt en tot heftige twitterdiscussies leidt, maar deze week was het zo. De vondst van deeltjes blauwe kleurstof op de tanden van een skelet van een 12e-eeuwse Duitse non leken een nieuw licht op de middeleeuwse vrouw te werpen. Te gast over dit onderzoek is middeleeuwendeskundige Sanne Frequin.

Nazi-design

Het moet kunnen: een expositie over het nazi-design. Dat althans vindt Timo de Rijk, directeur van het Design Museum in Den Bosch. Dit jaar komt hij met een tentoonstelling over de onweerstaanbare aantrekkingskracht van de Volkswagen, de nazi-bouwwerken, het hakenkruis, de staalhelmen en het luciferdoosje met het opschrift ‘Ein Volk, Ein Reich, ein Führer. Maar kan het ook? Mag een expositie over de nazi-verleiding ook in een tijd waarin eenduidige volksvriendelijke dictators weer opnieuw populair zijn? Een gesprek met Timo de Rijk.

Drie van Breda

Ze waren in Nederland onderwerp van verhit en emotioneel debat: de Drie van Breda. Oorlogsmisdadigers die levenslang hadden en die na verloop van jaren uit humanitaire overwegingen moesten worden vrijgelaten. Er waren in Nederland minstens zoveel mensen voor als tegen de vrijlating. En nu blijkt er ook invloed uitgeoefend te zijn ten bate van clementie door een ware Duitse lobby. De Duitse journalist en historicus Felix Bohr schreef er ‘Die Kriegsverbrecherlobby’ over en is samen met Duitslandhistoricus Hanco Jurgens te gast.

Het Spoor Terug: De Peperklip

Het was bij de oplevering in 1982 het grootste sociale wooncomplex van Nederland. De Peperklip van architect Carel Weeber kreeg de naam die past bij de vorm. Binnen een jaar was ‘de Klip’, op de nog kale Kop van Zuid in Rotterdam, een modern getto vol criminaliteit, vandalisme, ellende en overlast. Tot eind vorige eeuw de sloop dreigde met de allerlaatste reddingsactie voor het monumentale gebouw en bewoners van meer dan 50 nationaliteiten.

Michal Citroen maakte met Carel Weeber, bewoners en verhuurders een documentaire over De Peperklip.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.