Sesamstraat 50 jaar
OVT 10 november 2019
Sesamstraat, overgewaaid uit de Verenigde Staten, wordt dit jaar 50. Een terugblik op een halve eeuw vrolijke educatie van het Koekiemonster, Elmo en natuurlijk van Bert en Ernie. Met Wim T Schippers (Ernie), Paul Haenen (Bert) en mediakenner en Amerikaan Dan Hassler Forest.
Verder in OVT: Arthur Weststeijn over het boek ‘M. De zoon van de eeuw’, de column van Abdelkader Benali, de biografie van Kotalla, een James Joyce-monument bedreigd en Het Spoor Terug: Ernest Shackleton naar Antarctica, deel 2.
James Joyce-monument bedreigd
Weer een stukje nationaal erfgoed dat verloren lijkt te gaan in Dublin: ‘Het Huis van de Doden’ dreigt vervangen te worden door een hotel. Dit huis is zo bijzonder omdat James Joyce zelf er heeft rond gelopen en er het decor van zijn verhaal ‘De Doden’ uit de verhalenbundel ‘Dubliners’ op heeft gebaseerd. Nog even en er zelf rond lopen kan verleden tijd zijn.
Te gast is James Joyce-liefhebber en vertaler van diens oeuvre Erik Bindervoet.
Sesamstraat 50 jaar
‘Laat je speelgoed staan en schuif gezellig aan.’ Hele generaties zijn opgevoed met dit zinnetje waarmee Sesamstraat begon. Sesamstraat, overgewaaid uit de Verenigde Staten, wordt dit jaar 50. Een terugblik op een halve eeuw vrolijke educatie van het Koekiemonster, Elmo en natuurlijk van Bert en Ernie.
Met Wim T Schippers (Ernie), Paul Haenen (Bert) en mediakenner en Amerikaan Dan Hassler Forest.
Richard Hoving over de kampbeul Kotalla-biografie
Hij was de ‘mensch-duivel’ van Kamp Amersfoort, wreder dan wreed. En hij zat als enige van de oorlogsmisdadigers 'De Vier van Breda' zijn levenslange gevangenisstraf uit. Josef Kotalla heeft nu een biografie, geschreven door historicus Richard Hoving, getiteld: De beul van Amersfoort. Biografie van Josef Kotalla (1908 – 1979). De auteur is te gast.
Ook schuift Albertine Duin aan, wiens vader tijdens zijn gevangenschap in kamp Amersfoort getormenteerd werd door Kotalla.
Het Spoor Terug: Ernest Shackleton naar Antarctica, deel 2
Wat zoekt een Ier begin 20ste eeuw op Antarctica? En waarom wordt de Ier in kwestie, Ernest Shackleton, een eeuw later nog altijd vereerd, heeft hij een eigen fanclub, genootschap en museum? Laura Stek ging op zoek naar het verhaal en de cultus rond de Ierse poolreiziger en maakte er een tweedelige documentaire over. In deze uitzending hoor je deel 2, eerder uitgezonden in 2014.