OVT

OVT 10 maart 2019

Een futuristische loopbrug naar het kasteel van koning Arthur? Is dat de Disneyficatie van de eerbiedwaardige middeleeuwse geschiedenis of doet het juist recht aan de historie? In Cornwall opent deze zomer zo’n brug naar de kasteelruïnes. Middeleeuwenkenner Sanne Frequin komt praten over de brug, het gebeitelde hoofd van tovenaar Merlijn, de Arthurlegende en het kasteel.

Verder in OVT: Archieven oorlogspaus open, de column van Nelleke Noordervliet, de haarlok van de Ethiopische keizer, Dostojevski en de Europese ziekte, Uitgewoond en in Het Spoor Terug deel 2 van Onze jongens in Libanon.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Brug voor King Arthur

Een futuristische loopbrug naar het kasteel van koning Arthur? Is dat de Disneyficatie van de eerbiedwaardige middeleeuwse geschiedenis of doet het juist recht aan de historie? In Cornwall opent deze zomer zo’n brug naar de kasteelruïnes. Middeleeuwenkenner Sanne Frequin komt praten over de brug, het gebeitelde hoofd van tovenaar Merlijn, de Arthurlegende en het kasteel.

Archieven oorlogspaus open

Pius XII staat bekend als de paus die zweeg toen hij had moeten protesteren tegen de nazi’s en de Jodenvervolging. Maar waarom zweeg de oorlogspaus, uit lafheid, uit sympathie met de nazi’s of uit diplomatieke overwegingen? Deze week werd bekend dat paus Franciscus de geheime Vaticaanse archieven van de oorlogspaus openstelt. Schrijver van het boek 'God in de Oorlog' en historicus Jan Bank is te gast.

Column

Nelleke Noordervliet is deze week de columnist.

Haarlok Ethiopische keizer

Om niet in handen te komen van de Britten, pleegde de Ethiopische keizer Tewodros II in 1868 zelfmoord toen het Britse expeditieleger zijn bolwerk bestormde. Er werd van alles geroofd, waaronder twee haarlokken. Deze haarlokken worden nu door het Britse National Army Museum in Londen terug gegeven aan Ethiopië om te worden begraven bij het lichaam. Andre Slob en Jeroen Bos maakten de graphic novel ‘Tewodros, keizer van Ethiopië’ over de opkomst en ondergang van deze keizer. De auteurs zijn te gast.

Dostojevski en de Europese ziekte

Dostojevski had niet zoveel op met het verlichte Europa en haar preoccupatie met vrijheid en vooruitgang. Zijn tijdgenoten en collega-schrijvers als Vissarion Belinski, Alexander Herzen en Ivan Toergenjev dachten daar wat genuanceerder over. Protest, revolutie en radicalisme - oftewel de Europese ziekte - hoorden bij het leven en misschien ook wel bij Rusland. Historicus Thijs Kleinpaste schreef ‘Tegenover Dostojevski’. De auteur is te gast.

Uitgewoond

Je hoopt er samen met je medehuisgenoten op een mooie oude dag en dan hoor je dat je tehuis gesloten wordt. Je mag verkassen, in je eentje, als er elders een plekje vrijkomt. Zoiets overkwam de hoogbejaarde bewoners van de Drie Hoven, het tehuis van nog geen vijftig jaar oud, dat niet meer zou voldoen aan de eisen des tijds. En wat de Drie Hoven overkwam, overkomt talloze tehuizen. Voor 2020 moeten er maar liefst 800 hun deuren sluiten. Filmmaakster Marijke Schonewille maakte de documentaire ‘Uitgewoond’ over het gesloten tehuis die vanaf 11 maart online gaat. Zij is te gast samen met architect Herman Hertzberger en voormalig bewoonster Miep Loots.

Het Spoor Terug: Onze jongens in Libanon, deel 2

Precies veertig jaar geleden vertrokken onze jongens naar Libanon om daar als UNIFIL-soldaat de vrede te bewaken. Wat als een ‘makkie’ werd voorgesteld voor een  vakantieleger, bleek een zeer zware opgave. In totaal zouden 6.000 blauwhelmen afreizen naar het precaire vredesgebied om daar de Dutch Approach te ontwikkelen. Vandaag deel twee van ‘Onze jongens in Libanon’, gemaakt door Michal Citroen voor Het Spoor Terug.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.