Onrust in West-Papoea
OVT 8 september 2019
Het is al meer dan twee weken onrustig in West-Papoea. De rellen duren maar voort en hebben zich inmiddels ontwikkeld tot een volksprotest tegen de achterstelling en discriminatie van Westelijk Nieuw-Guinea door de centrale overheid in Indonesië. Historica en Papoea-kenner Nancy Jouwe is te gast.
Verder in OVT: de exotische invasie van de rivierkreeft, het wit geheugen, de column van Micha Wertheim, Wilders gewogen, de Antilliaanse Chopin, de ongeschreven Britse grondwet, en in Het Spoor Terug: het eerste deel van 100 jaar radio.
Onrust in West-Papoea
Het is al meer dan twee weken onrustig in West-Papoea. Aanleiding voor het uitbreken van de rellen was de arrestatie van een aantal Papoea-studenten op Java. De rellen duren voort en hebben zich inmiddels ontwikkeld tot een volksprotest tegen de achterstelling en discriminatie van Westelijk Nieuw-Guinea door de centrale overheid in Indonesië. Historica en Papoea-kenner Nancy Jouwe is te gast.
Exotische invasie rivierkreeft
De Amerikaanse rivierkreeft veroorzaakt problemen. De 'invasieve exoot' zorgt voor oeververzakkingen en verziekt de waterkwaliteit. En toch hebben we het aan onszelf te danken. Want de mens heeft de Amerikaanse rivierkreeft hier zelf geïntroduceerd, ter vervanging van de uitgestorven Europese variant. Het is niet voor het eerst, dat een menselijk slimmigheidje onvoorzien tot grote natuurlijke moeilijkheden leidt.
Erno Eskens, filosoof en auteur van Een beestachtige geschiedenis van de filosofie is te gast over hoe eerder oenig gedrag van de mens tot konijnenplaag, gifkikkerpest en waterplanttrammelant leidde.
Simon(e) van Saarloos over het witte geheugen
Nederland wilde heel lang niet herinnerd worden aan de slavernij. Tegelijkertijd hielden we figuren zoals Jan Pieterszoon Coen en Piet Hein als helden in ere. Wat onthouden we en wat vergeten we liever? Die vraag beantwoordt filosofe Simone van Saarloos in haar boek Herdenken herdacht.
De auteur is te gast in onze aflevering.
Koen Vossen over 'Wilders gewogen'
Deze week is Wilders weer in het nieuws. Zijn ‘minder-Marokkanen-proces’ zou onrechtmatig zijn vanwege bemoeienis van minister Opstelten die het Openbaar Ministerie zou hebben gepusht om tot vervolging over te gaan.
Wilders is na 15 jaar politieke aanwezigheid nog steeds beeldbepalend in de vaderlandse politieke zandbak. Zo schijnt het ten minste, al lijkt zijn hoofdrol met de komst van Baudet uitgespeeld. De historici Gerrit Voerman en Koen Vossen evalueerden zijn optreden in Wilders gewogen – 15 jaar reuring in de Nederlandse politiek. Koen Vossen komt praten over de politicus.
Wim Statius Muller: de Antilliaanse Chopin
Op zondag 1 september overleed Caribische componist Wim Statius Muller, ook wel bekend als de Antilliaanse Chopin. Naast componist en pianist werkte hij ook in Den Haag en Brussel, en stond hij aan de wieg van de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen. Jan Brokken schreef Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin. De auteur is te gast.
De 'ongeschreven' Britse grondwet
Het is hommeles in het Britse parlement. Sommige Britse politici denken dat de oorsprong van deze crisis herleid kan worden naar het gebrek aan een geschreven grondwet. Waarom ze dat denken en of dat ook echt zo is bespreken we met Wim Voermans, schrijver van het boek Het verhaal van de grondwet en hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de universiteit Leiden.
Het Spoor Terug: 100 jaar radio, deel 1
Op 6 november 1919 begon de allereerste Nederlandse radio-uitzending. De radio is dus bijna honderd jaar. Maar wie stonden aan de wieg ervan? Wie waren de pioniers, welke uitvindingen deden ze en wat werd uitgezonden?
Michal Citroen en Jan Westerhof maakten twee documentaires over een eeuw radio. Zondag wordt het eerste deel uitgezonden over de invloed van de Eerste Wereldoorlog en het werk van Idzerda.